Paul Verheijen
Wijzer door
kunst en religie
Films op TV Vadertaal Bachs grote passie Late zomer Het Evangelie
volgens Pasolini
Links

Op deze pagina vindt u een selectie van 50 films en -documentaires die binnenkort vertoond worden, c.q. recent vertoond werden door de NPO en de Vlaamse zenders Eén of Canvas.
De selectie staat in omgekeerde chronologie.
De korte besprekingen zijn afkomstig van ofwel
het Filmjaarboek van het betreffende jaar (Stichting Filmuitgaven, Amsterdam) (met auteursvermelding of 'niet gezien')
de vijfde editie (1992) van de Speelfim Encyclopedie (Film Data, Marmande, France)
de VPRO-gids
De affiches zijn gekopieerd van de Internet Movie Data Base.
Wijzigingen in zenderprogrammering voorbehouden.
Affiche Datum
(tijdstip)
Zender Titel
(jaar)
Regie Korte bespreking
Vrijdag 4 augustus 2017
(23.55-01.20)
Eén TOUCH OF PINK
(2004)
Ian Iqbal Rashid Alim (Jimi Mistry) woont in Londen met zijn geliefde Giles (Kris Holden-Ried) en zet zich schrap voor de komst van zijn Pakistaanse moeder. Zij wil haar zoon nu eenmaal dolgraag aan een Pakistaanse vrouw koppelen. De misverstanden stapelen zich al snel op. Terwijl Alim voorzichtig uit de kast probeert te komen, gaat hij te rade bij zijn denkbeeldige beste vriend Cary Grant (een leuke, overtuigende rol van Twin Peaks-ster Kyle MacLachlan). Scenariotechnisch wat zwabberend speelfilmdebuut van regisseur Ian Iqbal Rashid is een hartverwarmende feelgood gay komedie.
(VPRO-gids #30 2017)
Vrijdag 4 augustus 2017
(23.15-00.52)
NPO 2 - NTR MADEMOISELLE CHAMBON
(2009)
Stéphane Brizé Zwijgzame metselaar Jean is getrouwd en vader, juffrouw Chambon solitaire lerares op eeuwige doorreis. Twee volledig verschillende werelden, één onuitgesproken, onmogelijke liefde. Regisseur Stéphane Brizé, met Je ne suis pas là pour être aimé al meester in delicaat en subtiel, laat in zijn vrije Eric Holder-romanadaptatie de blikken, lichaamstaal en stiltes spreken. Voormalige geliefden Vincent Lindon en Sandrine Kiberlain spelen vanuit het diepst van hun wezen, totdat het afscheidslied 'Septembre (quel joli temps)' van Barbara weerklinkt. Passend slotakkoord in mineur bij een droevig verhaal over keuzes in bleek Zuid-Frans zomerlicht.
(VPRO-gids #30 2017)
Vrijdag 4 augustus 2017
(22.15-00.15)
Canvas DOG DAY AFTERNOON
(1975)
Sidney Lumet Ongeloofwaardig - maar waar - verhaal over een kansarme jongen (Al Pacino) die een Brooklynbank gijzelt om geld te krijgen voor de seksoperatie van zijn geliefde vriend en ontdekt dat een simpele roofoverval uitgroeit tot hét spektakel van de stad. Pacino's rol en de sfeer die Sidney Lumet in New York crëeert verdoezelen het feit dat het eigenlijk veel herrie om niets is.
(Speelfilm Encyclopedie)
Donderdag 3 augustus 2017
(22.20-00.00)
Canvas CASABLANCA
(1942)
Michael Curtiz Deze klassieke film zit ijzersterk in elkaar; het verhaal gaat over de moeilijk grijpbare nachtclubeigenaar Rick (Humphrey Bogart), die een ontmoeting heeft met zijn oude vlam (Ingrid Bergman) en haar echtgenoot Paul Henreid, een verzetsstrijder, die door de Gestapo gezocht wordt. Het verhaal speelt zich af in het door WO II verscheurde Casablanca, waar de commissaris van politie (meesterlijk gespeeld door Claude Rains) zeer machtig is. 'As Time Goes By' wordt prachtig gezongen door Dooley Wilson en is nog door niemand geëvenaard. Oscar voor Beste Film.
(Speelfilm Encyclopedie)
Donderdag 3 augustus 2017
(20.30-22.25)
NPO 3 - VARA PRIDE
(2014)
Matthew Warchus Meerdere recensenten vergeleken de (waargebeurde) feelgood-film PRIDE met THE FULL MONTY, waarin ook personages zaten die een glimpje licht probeerden te ontwaren in moeilijke Britse tijden. Ditmaal is de arena de mijnwerkersstaking van 1984. In die grauwe periode verklaarde een groep Londense homo's zich solidair met de stakers. Deze ongebruikelijke verbroedering verliep uiteraard niet zonder slag of stoot. Maar uiteindelijk zorgde steun van de mijnwerkers er later voor dat homorechten in de Britse wet werden opgenomen. Vooral bijrolacteurs Bill Nighy (als oude staker in de kast) en Imelda Staunton (als montere plattelandsvrouw) stelen de show. PRIDE werd in Cannes bekroond met de Queer Palm voor beste homofilm.
(Robbert Blokland)
Woensdag 2 augustus 2017
(22.15-00.05)
Canvas DONNIE DARKO
(2001)
Richard Kelly Inventieve kruisbestuiving van adolescentendrama en tijdreis-sciencefiction herinnert tevens aan het werk van David Lynch. Rebelse scholier Darko (Jake Gyllenhaal) lijdt aan waandenkbeelden van een manshoog pratend konijn dat hem opdrachten geeft. Het verhaal krijgt surrealistische trekken als een vliegtuigmotor op huize Darko stort en regisseur Richard Kelly parallelle universa, onbaatzuchtige liefde en het einde van de wereld aan elkaar koppelt. Uiteindelijk blijken alle gebeurtenissen een hoger doel te dienen in het ingenieuze script. Fraai regiedebuut wordt opgesierd door vele verwijzingen naar de jaren tachtig, van BACK TO THE FUTURE tot 'Married... with children'. Voorts spelen jaren tachtig coryfeeën als Patrick Swayze (DIRTY DANCING) en Drew Barrymore (E.T.) bijrollen en luisteren bands uit die periode (met een sleutelrol voor Echo and the Bunnyman) de soundtrack op. Winnaar van de Silver Scream Award op het Festival van de Fantastische Film.
(André Nientied)
Woensdag 2 augustus 2017
(20.30-22.15)
NPO 3 - NTR CHEZ NOUS
(2013)
Tim Oliehoek Aanstekelijke komedie waarin het voortbestaan van het gay-café Chez Nous wordt bedreigd en de kleurrijke clientèle hun stamkroeg van de ondergang probeert te redden door tijdens de Gay Pride een diamantentroof te plannen. Hoewel het scenario een hoog kluchtgehalte heeft, weten regisseur Tim Oliehoek (VET HARD) en scenarist Frank Houtappels (GOOISCHE VROUWEN) met gevoel voor timing en humor de voor de hand liggende valkuilen en clichés te omzeilen, waardoor deze oer-Amsterdamse komedie, met een vette knipoog naar de Amerikaansc actiefilm, goed uitpakt. De Hollandse sterrencast, met hoofdrolspeler Alex Klaasen als drag queen voorop, straalt en vermaakt zich zichtbaar kostelijk, wat bijdraagt aan de charme van deze hommage aan extravaganza.
(Yosha Margherita)
Dinsdag 1 augustus 2017
(22.45-23.44)
NPO 2 - VPRO TO STAY ALIVE: A METHOD
(2016)
Erik Lieshout, Arno Hagers en Reinier van Brummelen Liederlijk essay gebaseerd op het pamflet Leven, lijden, schrijven (1991) van Michel Houellebecq, dat wordt voorgedragen door rockicoon Iggy Pop, die zich in het verhaal herkende. Met zijn prachtige donkere stem en naar de toeschouwer gerichte blik brengt Pop een mooi gevoel voor ironie in de film, die waanzin en kunst koppelt aan portretten van nog drie dolende dichters: Anne Claire (31), Robert (49) en Jérôme (59). Een 'feelgoodfilm over lijden', die niet alleen getroebleerde kunstenaars een hart onder de riem steekt, maar elke poëtische ziel die wel eens worstelt met het keurslijf van zijn bestaan.
(VPRO-gids #05 2017)
Maandag 31 juli 2017
(20.30-22.10)
NPO 3 - AVROTROS ALLE TIJD
(2011)
Job Gosschalk Jarenlang was Job Gosschalk een van de invloedrijkste spelers in de Nederlandse filmwereld, als directeur van het toonaangevende castingbureau Kemna Casting. Gosschalks regiedebuut ALLE TIJD — door de makers aangeprezen als 'een grappige film die ontroert' — ging opmerkelijk genoeg juist onderuit door een foute casting. Cabaretier Paul de Leeuw komt in zijn eerste serieuze rol niet uit de verf. Zijn tragikomische worstelingen met de terminale ziekte van zijn jongere zus en de gelijktijdige komst van zijn Grote Liefde strandt in ondermaatse dialogen en een houterige regie. Met 80.000 bezoekers in 6 weken werd de als publieksfilm gepresenteerde productie afgeserveerd als een flop. Critici liepen ook al niet echt warm, en gebruikten kwalificaties als 'weinig sjeu' (Trouw), 'soap' (Het Parool) en 'vrijblijvend en oppervlakkig' (8weekly. nl). Volgens de recensent van Spits zorgde Gosschalks debuut echter wel voor 'de ongedwongen ontroering die de film beoogt.'
(Fritz de Jong)
Zondag 30 juli 2017
(23.35-01.15)
NPO 2 - NTR NAZIHA'S LENTE
(2010)
Gülsah Dogan Ze is moeder van tien kinderen in Amsterdam-Slotervaart en heeft het heft in eigen hand genomen, door haar gewelddadige echtgenoot het huis uit te zetten. Sindsdien werkt Naziha met een leger hulpverleners om haar negen zonen weer op het rechte pad te krijgen. Haar tiende kind is tot haar grote geluk een meisje. Regisseuse Gülsah Dogan verschaft met haar documentaire een uniek inkijkje in een Nederlands-Marokkaans probleemgezin, met de 44-jarige Naziha als een moderne, mondige vrouw die ondanks alle rampspoed (twee van haar zonen blijken betrokken bij de mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuyzen) met ontwapenende humor vertelt over haar moedige strijd. Op IDFA 2014 bekroond met de publieksprijs.
(Belinda van de Graaf)
Zondag 30 juli 2017
(23.30-00.50)
Canvas VERLOOP VAN JAREN - DICHTER BIJ REMCO CAMPERT
(2016)
John Albert Jansen Schrijver Remco Campert ziet zichzelf in de allereerste plaats als dichter, ook al is hij wellicht het meest bekend van zijn columns, verhalen en publieke optredens. Daarin heeft hij een zorgvuldig beeld van zichzelf geschapen als een charmant zondagskind dat bij iedereen geliefd is. Maar wie is hij echt? Een film over weemoed, vergankelijkheid, de naderende dood en poëzie als levenselixer.
(VPRO-gids #30 2017)
Zondag 30 juli 2017
(20.30-22.40)
NPO 3 - KRO-NCRV BRIDE FLIGHT
(2008)
Ben Sombogaart Regisseur Ben Sombogaart en scenariste Marieke van der Pol, die eerder 'De tweeling' verfilmden, leveren met BRIDE FLIGHT een episch drama af van internationale klasse, zo meenden de meeste Nederlandse recensenten. Een historisch gegeven — de KLM-vlucht uit 1953 vol immigranten naar Nieuw-Zeeland — levert een meeslepend verhaal op over drie vriendinnen die elkaar op de heenreis tegenkomen. Complicaties in hun nieuwe vaderland zorgen ervoor dat het drietal elkaar regelmatig uit het oog verliest. Door de vele flashbacks in BRIDE FLIGHT worden de drie personages door actrices van verschillende generaties gespeeld. Karina Smulders en Pleuni Touw nemen de tobberige Ada voor hun rekening. Anna Drijver en Willeke van Ammelrooy maken van de joodse Esther een vrouw die haar hele leven tegen verbittering vecht. De kordate Marjorie wordt door Elise Schaap en Petra Laseur gespeeld.
(Ab Zagt)
Zondag 30 juli 2017
(15.30-16.45)
NPO 3 - VPRO FAR TIL FIRE: TIL SÖS
(2012)
Claus Bjerre In deze zesde aflevering van een serie films over de avonturen van een 'vader met vier kinderen' gaat de familie aan boord van een mooie, maar oude tweemaster, het opleidingsschip De Valborg. Ze doen mee aan een zeilwedstrijd, met het prijsgeld kan het schip opgeknapt worden. Maar hun tegenstanders spelen vals. Vrolijk, onschuldig amusement, gebaseerd op een in Denemarken succesvolle serie films uit de jaren vijftig die weer waren gebaseerd op een populaire krantenstrip. Na deze zesde film lijkt de koek overigens wel een beetje op.
(VPRO-gids #30 2017)
Zondag 30 juli 2017
(14.50-16.45)
NPO 1 - MAX BEDKNOBS AND BROOMSTICKS
(1971)
Robert Stevenson Zorgvuldig uitgewerkte Disney-achtige muziekfantasie over een amateurheks die in WO II de Engelsen helpt. Geen MARY POPPINS, maar heel vermakelijk, met goede effecten, waarvoor een Oscar werd toegekend, en verrukkelijke animaties, waarvoor Ward Kimball de verantwoording droeg.
(Speelfilm Encyclopedie)
Zondag 30 juli 2017
(13.55-15.35)
Eén THE GAZEBO
(1959)
George Marshall Onconventionele komedie over een moord en een prieeltje in de achtertuin dat de misdaad aan het oog onttrekt. De karakterspelers John McGiver en Doro Merande maken de film de moeite waard, terwijl de sterren vakwerk leveren.
(Speelfilm Encyclopedie)
Zondag 30 juli 2017
(09.00-11.25)
NPO 3 - KRO-NCRV DON
(2006)
Arend Steenbergen Speelfilmdebuut van de scenarioschrijver van onder meer ZWARTE ZWANEN, voortgekomen uit een project van het Filmfonds Cinema Junior, net als het succesvollere KNETTER van Martin Koolhoven. De pers werd niet erg enthousiast over het volgens hen tamelijk schematische verhaal over een blond jongetje dat zich, nadat hij van zijn witte kakschool is weggestuurd, moet waarmaken op een gemengde school. Doordat hij een talentvolle voetballer is, weet hij vrienden te maken. Hct camerawerk en de raps die de dialogen af en toe vervangen, werden wel geprezen. Erkenning in het buitenland kwam met de prijs van de kinderjury op het Montevideo International Film Festival for Children and Youth, en de publieksprijs in Hamburg.
(Annelotte Verhaagen)
Zaterdag 29 juli 2017
(23.15-01.05)
NPO 2 - VPRO JAGTEN
(2012)
Thomas Vinterberg De regisseur van de moderne klassieker FESTEN (1998) had de afge afgelopen jaren flink wat flops op zijn naam gezet, maar revancheerde zich definitief met dit bijtende, actuele psychodrama. De Deense ster-acteur Mads Mikkelsen speelt een voor zijn doen ongewoon tere rol, als dorpsleraar Lucas die valselijk beschuldigd wordt van kindermisbruik en vervolgens alle grond onder de voeten verliest. Terwijl voor de toeschouwer buiten twijfel staat dat Lucas niets heeft misdaan, laten zijn vrienden, collega's en dorpsgenoten zich griezelig gemakkelijk meeslepen door de lawine aan geruchten en valse beschuldigingen. De gehele vaderlandse pers was lyrisch, en ook aan de kassa van de filmtheaters deed JAGTEN het extreem goed.
(Kevin Toma)
Zaterdag 29 juli 2017
(22.05-23.55)
NPO 3 - BNN SNEEKWEEK
(2016)
Martijn Heijne Slasher van Martijn Heijne, opgetuigd door producent Klaas De Jong. Deze De Jong heeft het Nederlandse filmlandschap eerder opgezadeld met misbaksels als Verliefd op Ibiza en Dolfje Weerwolfje en maakte met Sneekweek duidelijk dat ook het horrorgenre niet veilig is voor zijn befaamde suikerspinbehandeling. Het verhaal is een combo van Scream en I Know What You Did Last Summer, zonder verrassingen (vriendengroepje in badkledij wordt uitgedund door wie-o-wie). Voor de liefhebbers vanaf zestien jaar, maar Heijne gooide met graagte nog een handdoek in de ring en liet voor de kleintjes een versie voor twaalf jaar en ouder snijden.
(VPRO-gids #30 2017)
Zaterdag 29 juli 2017
(20.30-22.10)
Eén LE GENDARME À NEW YORK
(1965)
Jean Girault Gendarme Crucot wordt met zijn brigade uitverkoren om Frankrijk te vertegenwoordigen op een internationaal politiecongres in New York. Geheel tegen zijn verbod in maakt zijn dochter Nicole als verstekelinge (natuurlijk) ook de oversteek. Dit eerste vervolg op een succesfilm biedt door een ander kader weinig ruimte voor de bekende grappen, maar plaatst daar ook niets oorspronkelijkers tegenover dan scènes met zeeziekte e.d. New York vormt het decor voor een stukje parodie op WEST SIDE STORY dat pijnlijk onbekwaam is.
(Speelfilm Encyclopedie)
Zaterdag 29 juli 2017
(20.00-22.05)
NPO 3 - AVROTROS WHAT WOMEN WANT
(2000)
Nancy Meyers Als de baan waar hij op aasde naar een vrouw gaat, zet reclamerakker Nick het op een zuipen. Hij krijgt een ongeluk waardoor hij de gedachten van vrouwen kan 'horen' en dat komt van pas als Nick de markt van de vrouwelijke consument moet veroveren. Mel Gibson is knap en charmant genoeg om de versierder te spelen en heeft genoeg humor om datzelfde imago in de zeik te zetten. Een aantal sterke actrices zorgt er voor dat het geen Gibson-show wordt, inclusief nieuwkomer Ashley Johnson als zijn dochter. Helen Hunt was in 2001 ook te zien in CAST AWAY en PAY IT FORWARD. Romantische komedie belandde op de zesde plaats van de best bezochte films in Nederland.
(Romy van Krieken)
Zaterdag 29 juli 2017
(15.30-16.45)
NPO 3 - VPRO FAR TIL FIRE - TILBAGE TIL NATUREN
(2011)
Claus Bjerre Deense familiefilm over een alleenstaande vader die samen met zijn vier kinderen op bezoek gaat bij hun tante in een Zweeds natuurreservaat. Het park blijkt echter te worden vervuild door een bende die oude koelkasten in het moeras dumpt. In een poging bewijs te verzamelen tegen de schurken worden ze al zelf achtervolgd door de bendeleden en moeten ze zien te overleven in de wildernis. Onderdeel van een reeks van vijf films over de sullige vader, gebaseerd op een populaire Deense krantenstrip.
(VPRO-gids #30 2017)
Zaterdag 29 juli 2017
(09.00-10.30)
NPO 3 - AVROTROS LES ENFANTS DE TIMPELBACH
(2008)
Nicolas Bary Waar zie je tegenwoordig nog een aardappelkanon? Of een gezet ventje dat friet snijdt door met een tennisracket de piepers uit de lucht te slaan? De kinderen van Timpelbach zit vol met dergelijk kostelijk vertier. Het basismateriaal is een internationale bestseller van kinderboekenschrijver Henry Winterfeld (1901-1990) over een pastoraal Europees dorpje dat door omstandigheden wordt bestierd door louter kinderen. De filmmakers maakten er een bonte zoekplaat van in de populaire visuele stijl van Guillermo Del Toro, met oog voor bouwkundig en mechanisch detail, maar bovenal met gevoel voor licht moralistische humor.
(VPRO-gids #30 2017)
Vrijdag 28 juli 2017
(23.35-01.40)
NPO 3 - VPRO SIDEWAYS
(2004)
Alexander Payne Twee mannen van middelbare leeftijd, de gescheiden wijnsnob en mislukte schrijver Miles (Paul Giamatti) en Jack (Thomas Hayden Church), een rokkenjager met bindingsangst, gaan een weekje op vakantie naar de Californische wijnstreek. Dat Jack op het punt staat te trouwen weerhoudt hem er niet van de alleenstaande moeder Stephanie (Sandra Oh) te versieren, terwijl Miles behoedzaam toenadering zoekt tot de serveerster Maya (Virginia Madsen). De luid bejubelde tragikomedie ontving vele prijzen, waaronder vijf Oscarnominaties. Dat Giamatti geen nominatie kreeg en zijn tegenspelers Haden Church en Madsen wel leverde de nodige commotie op. Uiteindelijk werd alleen de Oscar voor beste niet-originele script verzilverd. Miles' snobistische uitroep 'als iemand Merlot bestelt, ga ik weg!' mag inmiddels een klassiek citaat genoemd worden.
(André Nientied)
Vrijdag 28 juli 2017
(23.30-01.35)
Eén THUNDERBALL
(1965)
Terence Young Deze vierde James Bond-film haalt het niet helemaal bij de vorige. Er zitten wel veel vondsten in, en de speciale effecten wonnen een Oscar. Miami wordt met vernietiging bedreigd, maar vooral in de onderwaterscènes verliest de film zijn vaart. Adolfo Celi is een formidabele Bond-schurk.
(Speelfilm Encyclopedie)
Vrijdag 28 juli 2017
(23.15-01.20)
NPO 2 - VPRO THE MASTER
(2012)
Paul Thomas Anderson Menig cinefiel keek reikhalzend uit naar deze opvolger van Paul Thomas Andersons meesterwerk There Will Be Blood. En de regisseur wist de hooggespannen verwachtingen waar te maken. Dit fabelachtig gefotografeerde psychologische drama draait om de complexe relatie tussen de Ron Hubbard-achtige goeroe Philip Seymour Hoffman ('de meester') en de dierlijke, door seks geobsedeerde alcoholist Joaquin Phoenix, die elkaar om verschillende redenen nodig hebben. Phoenix lijkt echter niet voor genezing vatbaar te zijn. De fascinerende wederzijdse aantrekkingskracht, die tekenen vertoont van een sadomasochistische relatie, wordt door de twee met meesterlijk spel inzichtelijk gemaakt, met name door Phoenix, die zeldzame hoogten bereikt.
(Mike Lebbing)
Vrijdag 28 juli 2017
(22.15-01.15)
Canvas MAGNOLIA
(1999)
Paul Thomas Anderson Overrompelende symfonie van alledaagse tragiek, gesitueerd in de Fernando Valley, de door Magnolia Boulevard doorsneden woonwijk van Los Angeles. Met de vormentaal van het melodrama verweefde de jonge Paul Thomas Anderson, die eerder Hard Eight en Boogie Nights regisseerde, de levens van een groot aantal doodeenzame hoofdrolspelers. Van sommigen is de tragiek direct zichtbaar - drugs en dood - van anderen valt ze pas gaandeweg af te lezen. Bij de één heeft de kanker zich in de cellen genesteld, terwijl bij de ander de ellende psychisch is, zoals de professionele vrouwenhater Tom Cruise (in een intense en veelgeprezen rol) of quizmaster Philip Baker Hall. 'Wij kunnen wel klaar zijn met het verleden, maar het verleden is niet klaar met ons', is het motief. En net als in Boogie Nights is spijt een respectabele emotie, waar loutering en vergeving op kunnen volgen.
(Bas Blokker)
Vrijdag 28 juli 2017
(20.30-22.10)
NPO 3 - AVROTROS HEMEL OP AARDE
(2013)
Pieter Kuijpers Pieter Kuijpers (TBS, Doodslag) vaart een nieuwe koers met deze losjes op jeugdherinneringen van hem en scenarist Edward Stelder gebaseerde coming of age-story. Gesitueerd in Limburg begin jaren tachtig, met (vrijwel uitsluitend) Limburgse acteurs die Limburgs dialect spreken. Een warm en nostalgisch gekleurd drama met een vleugje tragiek en komedie rond de verwarring van de 13-jarige misdienaar Bart die verliefd wordt op de bloedmooie, maar ongeneeslijk zieke dorpslolita Moniek. Waarom zou het bedrijven van de liefde zonde zijn, terwijl God liefde is? En wat is er aan de hand met zijn aardige vader (Jeroen van Koningsbrugge) wanneer die zijn baan en zijn verstand verliest?
(Leo Bankersen)
Donderdag 27 juli 2017
(22.25-00.15)
Canvas MILLER'S CROSSING
(1990)
Joel en Ethan Coen De derde film van de gebroeders Joel en Ethan Coen is, net als Blood Simple en Raising Arizona, zowel een misdaad-thriller als een ironische kijk op het genre. Deze keer wordt het eind jaren twintig gesitueerde verhaal, over een Ierse maffiabaas, een joodse boekhouder en een driehoeksverhouding, verteld in een stijl die het best valt te beschrijven als film brun. De pikzwarte intrige is gesitueerd in decors en kostuums in aardse tinten en pruimachtig bruin. "Tegelijkertijd een hommage aan de vroegere films noir en een buitengewoon zelfverzekerde sprong in de toekomst," volgens het Amerikaanse blad Premiere.
(Sue Baker)
Donderdag 27 juli 2017
(20.30-22.15)
NPO 1 - KRO-NCRV THE THIRTEENTH TALE
(2013)
James Kent Vida Winter (Vanessa Redgrave) is een beroemde schrijfster, maar over haar persoonlijke leven is niets bekend. Nu, op leeftijd, vraagt ze een biografe (Olivia Colman, Broadchurch) haar memoires op te schrijven. Terwijl Winter onder meer vertelt over de brand in de kostschool waar ze opgroeide, blijken de levenservaringen van beide vrouwen meer verweven dan ze hadden verwacht. Goed verzorgde verfilming van de populaire, spannende debuutroman van Diane Setterfield heeft een prima cast. BBC televisiedrama over verlies, met geestverschijningen en een roodharige tweeling.
(VPRO-gids #29 2017)
Donderdag 27 juli 2017
(20.30-22.00)
NPO 3 - VARA DAMES 4
(2015)
Maurice Trouwborst Wanneer haar relatie uitgaat en haar beste vriendin Nanda (Jennifer Hoffman) ook nog gaat samenwonen, loopt dertiger Wyne (Hannah van Lunteren) met haar ziel onder de arm. De oplossing: ze zet een vrouwenvoetbalteam op, dat weinig scoort maar des te meer lol heeft. Dan komt Wynes leven onverwachts op zijn kop te staan. Dames 4 is een soort vrouwenversie van All Stars, met drogere grappen. Wel ontbreekt het soms aan vaart, en het verhaal wordt steeds ongeloofwaardiger. Desondanks leuk om rockzangeres Ryanne van Dorst alias Elle Bandita haar filmdebuut te zien maken als ruige keepster. En voor wie zich afvraagt waar we die lekker bizarre scheidsrechter toch van kennen: het is Guido Pollemans, beter bekend als Björn uit Overspel.
(VPRO-gids 17-01-2015)
Woensdag 26 juli 2017
(22.45-23.45)
NPO 2 - NTR CHINA'S VAN GOGHS
(2016)
Haibo Yu en Kiki Tianqi Yu Xiaoyong Zhao is een van de vele kunstenaars die in het Chinese dorp Dafen de schilderijen van Vincent van Gogh en andere grote meesters kopieert. Terwijl Van Gogh in zijn hele leven slechts één schilderij wist te slijten, verkoopt Zhao duizenden doeken via souvenirshops over de hele wereld. Hij heeft één droom: naar Europa om het echte werk van Van Gogh te bekijken. Wanneer de jonge schilder in Amsterdam oog in oog komt te staan met de originele zonnebloemen, wordt Van Gogh voor hem veel meer dan enkel een inkomstenbron.
(VPRO-gids #29 2017)
Woensdag 26 juli 2017
(22.25-23.55)
Canvas BADLANDS
(1973)
Terence Malick Een jonge vuilnisman gaat er vandoor met zijn vriendinnetje, na het doodschieten van haar vader die bezwaar had tegen de relatie. Iedereen die hen in de weg staat schiet hij dood. Uiteindelijk worden ze gegrepen door de politie. Sterk acteren van Martin Sheen en Sissy Spacek. Gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het debuut van Terence Malick.
(Speelfilm Encyclopedie)
Maandag 24 juli 2017
(22.45-00.10)
NPO 2 - NTR SATUDARAH - ONE BLOOD
(2015)
Joost van der Valk en Mags Gavan Satudarah, de motorclub die veelvuldig in het nieuws is vanwege vermeende criminele activiteiten, is een wereld vol rituelen en codes. De regisseurs kregen exclusieve toegang bij Satudarah en observeerden de subcultuur van binnenuit. De documentaire laat zien hoe de nieuwe generatie leiders Satudarah binnen enkele jaren ombouwt van een onbekend Nederlands clubje tot een internationaal conglomeraat.
(VPRO-gids #29 2017)
Maandag 24 juli 2017
(20.30-22.20)
NPO 3 - BNN HAIRSPRAY
(2007)
Adam Shankman Aanstekelijke verfilming van de gelijknamige musical die weer gebaseerd was op de filmversie van cultregisseur John Waters uit 1988. Mollige scholiere is bezeten van dansen en besluit te auditeren voor haar favoriete tv-show. Uiteraard wordt haar talent erkend en verandert het lelijke eendje in een idool. De opeenvolging van clichés worden door regisseur Adam Shankman - van oorsprong danser / choreograaf - op geestdriftige wijze aangedikt, waardoor het geheel verteerbaar blijft. Daarbij ademt de aankleding een overdreven jaren zestig-stijl uit en maakt de moddervette soundtrack van Marc Shaiman (South Park, Sleepless in Seattle, The Adams Family) het geheel af. Heerlijke cast, met als hoogtepunten debutante Nikki Blonsky en big mama John Travolta, maken van deze 'Grease-variant' geen hoogdraver, maar wel een swingend feestje.
(Yosha Margherita)
Zondag 23 juli 2017
(23.25-01.10)
NPO 2 - VPRO GRIZZLY MAN
(2005)
Werner Herzog Was hij een charlatan, een wereldverbeteraar of een zielenpoot die onverantwoorde risico's nam? De conclusie is aan de kijker na het zien van de documentaire Grizzly Man die regisseur Werner Herzog maakte over milieuactivist Timothy Treadwell. Dertien seizoenen lang vertoefde Treadwell in Alaska in het bijzijn van de door hem bijna aanbeden grizzly's. Totdat hij en zijn vriendin door een beer aan stukken werden gereten. De gepassioneerde berenvriend legde zijn belevenissen met een videocamera vast. Die berg aan materiaal kwam ter beschikking van Herzog die de beelden aanvulde met zijn eigen commentaar, vooral bedoeld om achter de beweegredenen van Treadwell te komen. De man blijft echter een mysterie. De slachtpartij werd alleen op de geluidsband van de videocamera vastgelegd. Herzog bespaart zijn kijkers deze opnamen, maar als hij zelf de banden afluistert en becommentarieert spreekt zijn gezicht boekdelen.
(Ab Zagt)
Zondag 23 juli 2017
(20.00-21.50)
Eén HET VARKEN VAN MADONNA
(2011)
Frank Van Passel Magisch-realistische fabel waarin handelsreiziger Tony (Kevin Janssens) per ongeluk in het Vlaamse dorpje Madonna belandt. Hij neemt zijn intrek in de plaatselijke herberg en probeert aldaar zijn Porki, een gemechaniseerd varken dat een lustopwekkende geur verspreidt, te slijten. Maar al snel raakt hij verwikkeld in de lokale problematiek, met als belangrijkste onderwerpen de aanleg van een expresweg en de geest van een WO I-soldaat die weigert zijn rust te vinden. Een absurde komedie die niet altijd de juiste noten raakt, maar wel volstrekt eigenzinnig is.
(VPRO-gids #29 2017)
Zondag 23 juli 2017
(15.30-16.55)
NPO 3 - VPRO DANNYS DOMMEDAG
(2014)
Martin Barnewitz De niet al te daadkrachtige Danny en zijn jongere broer hebben geen erg goede relatie. Dat is lastig, bijvoorbeeld als Danny praat met een leuk meisje uit zijn klas en zijn broer als stoorzender fungeert. Maar het is nog veel lastiger wanneer de opwarming van de aarde onverwachte gevolgen heeft: vanuit het niets verschijnen vraatzuchtige wezens die alles opeten wat ademt. De doodsbange tieners zullen moeten overleven, zonder hun ouders, eten, water of elektriciteit. Behoorlijk pittige en spannende jeugdhorror uit Denemarken, deed het goed op allerlei festivals.
(VPRO-gids #29 2017)
Zondag 23 juli 2017
(13.55-16.00)
Eén FORT APACHE
(1948)
John Ford Goede western, de eerste van drie soldaten-Indianen westerns die John Ford in '48, '49 en '50 zou maken. Frank Nugent schreef het script naar het boek Massacre van James Warner Bellah. Henry Fonda is de halsstarrige commandant die alles beter weet en de raad van de veel beter geïnformeerde John Wayne in de wind slaat. Als de confrontatie met de Indianen plaatsvindt plukt hij de wrange vruchten van zijn eigenzinnigheid. Ben Johnson was Waynes stand-in en deed dus de stunts voor hem. De actiescènes werden door Cliff Lyons geregisseerd en Archie Stout was de perfecte cameraman om dit boeiende westerndrama in beeld te brengen.
(Speelfilm Encyclopedie)
Zondag 23 juli 2017
(09.00-10.35)
NPO 3 - NTR LEPEL
(2005)
Willem van de Sande Bakhuyzen Nadat zijn ouders op mysterieuze wijze zijn verdwenen moet het negenjarige jongetje Lepel van zijn stiefoma veel huishoudelijk werk doen. Hij weet aan haar te ontsnappen en leert in een groot warenhuis het stoere meisje Pleun kennen, die 'achter de truien' woont. Lepel besluit bij haar te blijven en samen op zoek te gaan naar een lieve moeder. In de enige familiefilm van Willem van de Sande Bakhuyzen waren het de kinderen die meer in de geest van het originele verhaal pasten dan de overdreven rol van Loes Luca, die een inmiddels in de Nederlandse familiefilm tot een cliché verworden volwassene neerzette. Een afwijzing voor het Kinderfilmfestival in Berlijn was het gevolg. Het Nederlandse publiek stroomde wel massaal toe.
(Harry Peters)
Zaterdag 22 juli 2017
(23.50-01.20)
NPO 3 - BNN PHILEINE ZEGT SORRY
(2003)
Robert Jan Westdijk Vakkundig vervaardigde romantische komedie was groot publiekssucces mede door uitgekiende en ongekend grote mediacampagne. Verfilming van roman van vooral onder jongeren populaire Ronald Giphart brengt gouden duo Robert Jan Westdijk en Kim van Kooten acht jaar na hun hit Zusje opnieuw bij elkaar. Van Kooten speelt met verve de eigenzinnige Phileine die haar vriendje (Michiel Huisman) naar New York achterna reist en vervolgens ontdekt dat het leven en een relatie meer is dan ironie, cynische grappen en seks. Pers roemde over het algemeen de flair waarmee de film was gemaakt maar laakte de afwezigheid van emotionele diepgang. Van de negen nominaties voor een Gouden Kalf werden er vier verzilverd: beste actrice (Van Kooten), beste montage, beste sound design en beste camera.
(Arthur Kleintjens)
Zaterdag 22 juli 2017
(23.15-00.40)
NPO 2 - NTR MITA TOVA
(2014)
Tal Granit en Sharon Maymon Wanneer hun vriend Max, die doodziek is zonder enig zicht op verbetering, om hulp vraagt, bekokstooft een groep senioren een plan om hem te helpen: knutselaar Yehezkel en dierenarts Daniel fabriceren een machine waarmee Max zijn eigen zachte dood kan veroorzaken. Maar daarmee is de kous niet af: in het bejaardenhuis blijft hun machine niet lang geheim, en al snel stromen de verzoekjes binnen. Waar trekken ze dan de grens? De Israëlische regisseurs / scenaristen Tal Granit en Sharon Maymon houden dit zware onderwerp in hun goed ontvangen film verrassend luchtig en kluchtig, onder meer door scheutig te zijn met naakte bejaarden.
(Joost Broeren)
Zaterdag 22 juli 2017
(22.40-00.40)
Canvas AMY
(2015)
Asif Kapadia Hartverscheurende documentaire volgt het leven van zangeres Amy Winehouse, die in 2011 op 27-jarige leeftijd overleed aan een alcoholvergiftiging. Recente interviews met intimi en bestaand, veelal nooit eerder vertoond beeldmateriaal ontvouwen 'the rise and fall' van de ster, die de wereld veroverde met haar album Back to Black. Echter, de druk van de wereldfaam en het hysterische Britse mediacircus leiden tot depressies en buitensporig drank- en drugsgebruik, dat haar fataal wordt. Documentairemaker Asif Kapadia (Senna) initieerde deze box-officehit op verzoek van platenmaatschappij Universal. Door veelvuldig gebruik te maken van de genadeloze paparazzibeelden toont hij de verwoestende werking van de roddelpers, die hij (mede) verantwoordelijk stelt voor haar dood. Maar bovenal zingt Kapadia lof op haar extreme muzikaliteit, fenomenale stem en charismatische persoonlijkheid.
(Yosha Margherita)
Zaterdag 22 juli 2017
(20.10-21.50)
Eén LE GENDARME DE SAINT-TROPEZ
(1964)
Jean Girault Een nieuw aangestelde gendarme ontdekt dat zijn collega's er liever hun gemak van nemen, terwijl zijn dochter om indruk op nieuwe vrienden te maken een zogenaamde rijke vader kiest wiens luxe-auto zonder toestemming wordt geleend, en die ook nog een schilderijendief blijkt. Kleine incidenten en grote misverstanden worden aaneengeregen om Luis de Funès zoveel mogelijk aanleiding tot woede-uitbarstingen te geven. Het was genoeg om hem tot een Europese ster te maken en het leidde tot vijf vervolgfilms.
(Speelfilm Encyclopedie)
Zaterdag 22 juli 2017
(20.00-22.00)
NPO 3 - VARA ALLES IS FAMILIE
(2012)
Joram Lürsen Vijf jaar na de meermaals bekroonde, kaskrakende romantische komedie Alles is Liefde keerden scenariste Kim van Kooten en regisseur Joram Lürsen terug met 'het vileine zusje', waarin plaats is ingeruimd voor een belangrijk deel van de oude sterrencast. In andere rollen. De belangrijkste attractie Carice van Houten speelt dit keer een ogenschijnlijk geslaagde therapeute met een kinderwens. Als haar succesvolle echtgenoot (Thijs Römer) onvruchtbaar blijkt, moet dienst lapzwanserige broer (Benja Bruijning) maar voor zaad zorgen, in een fijne film over moderne ongemakken, uiterlijk vertoon en het recht op geluk; over bloedbanden, kinderen en liefde die zich niet laat beteugelen. Opvallende nieuwkomers in de sterrencast zijn Martine Bijl, Jacob Derwig - de man van Van Kooten, die zelf ook even te zien is als gynaecoloog - en Kees van Kooten, die los mag gaan in een bijrolletje als autoverkoper. Verder zit de humor vooral in de (wrange) situaties en in de art direction. Amsterdam - het Vondelpark, Artis, IJburg - is net als in in Alles is Liefde uiterst fotogeniek. Binnen een week kwamen er al 100.000 bezoekers; aan het eind van 2012 stond de teller op 668.000.
(Jan Pieter Ekker)
Zaterdag 22 juli 2017
(15.30-17.10)
NPO 3 - AVROTROS TEUFELSKICKER
(2010)
Granz Henman De twaalfjarige voetballer Moritz (Henry Horn) verprutst een belangrijke wedstrijd als hij té mooi wil scoren en mist. Alsof dat nog niet genoeg is betrapt zijn moeder na de wedstrijd zijn vader (Benno Fürmann) als die in kleedkamer staat te zoenen met zijn secretaresse. Woest vertrekt ze met Moritz naar haar vader. Daar moet de jongen een nieuw voetbalelftal bij elkaar sprokkelen. Een getalenteerd meisje en een vriendelijke jeugdbende bieden uitkomst. Voetbalfilm voor de jeugd met veel Duitse humor is best leuk, maar echt goed gevoetbald wordt er niet.
(VPRO-gids #29 2017)
Zaterdag 22 juli 2017
(09.00-11.05)
NPO 3 - KRO-NCRV MAMAN EST EN AMERIQUE, ELLE A RENCONTRÉ BUFFALO BILL
(2013)
Marc Boréal en Thibaut Chatel De zesjarige Jean kan niet wachten tot hij naar school mag, maar het blijkt minder leuk dan hij dacht. Vriendjes maken valt niet mee en al op de eerste dag vraagt de juf hem naar het beroep van zijn moeder. Jean, die grotendeels door zijn oppas wordt opgevoed, weet niet eens waar zijn moeder is. Deze Franse animatiefilm, naar een veelgeprezen stripverhaal van schrijver Jean Regnaud en tekenaar Emile Bravo, vertelt zonder groot drama een ontroerend verhaal. Met vrolijke liedjes en een heldere animatiestijl is de film, die werd geselecteerd voor de internationale competitie van het Amsterdamse Cinekid-festival, geschikt voor zowel jonge als iets oudere kinderen.
(Pauline Kleijer)
Vrijdag 21 juli 2017
(00.05-01.50)
Eén GOLDFINGER
(1964)
Guy Hamilton Plezierig, spannend James Bond avontuur. Derde in de serie. Vol vernuftigheden en snoodaards en natuurlijk een haren te berge rijzende climax in Fort Knox waar de Amerikaanse goudvoorraad bewaard wordt. Goldfinger (Gert Fröbe) en zijn helper met de scherpe hoed, Oddjob (Harold Sakata), hebben het daarop gemunt.
(Speelfilm Encyclopedie)
Vrijdag 21 juli 2017
(23.50-01.35)
NPO 3 - VPRO THE KIDS ARE ALL RIGHT
(2010)
Lisa Cholodenko Tragikomedie over een lesbisch stel (Annette Bening en Julianne Moore) waarvan de twee tienerkinderen op zoek gaan naar hun biologische vader. Dat blijkt een wat onhandige maar niet onsympathieke restauranthouder (Mark Ruffalo), die vervolgens de verloren tijd met zijn kinderen probeert in te halen. Daar is de moeder Moore meer van gecharmeerd dan moeder Bening. Film kreeg lovende kritieken en vier Oscarnominaties: voor beste film en scenario, en voor Bening en Ruffalo. Nieuwkomer Mia Wasikowska was ook te zien als Alice in Alice in Wonderland en beleefde derhalve een doorbraakjaar.
(André Nientied)
Vrijdag 21 juli 2017
(23.15-01.25)
NPO 2 - VPRO MOMMY
(2014)
Xavier Dolan Intens drama over een verstoorde moeder-zoonverhouding. Xavier Dolan keert daarmee terug bij de thematiek van zijn gelauwerde debuut J'ai tué ma mère (2009), zij het dat hij nu een veel begripvoller licht werpt op de moederfiguur (wederom gespeeld door Anne Dorval). De labiele Diane probeert te zorgen voor haar aan een zware vorm van ADHD lijdende zoon Steve (Antoine-Olivier Pilon). Met hun gefrustreerde overbuurvrouw (Suzanne Clément) vormen ze een alternatief gezin, dat volgens de regels van het melodrama gelukkige en rampzalige momenten kent. Behalve het meesterlijke acteerwerk prezen de meeste Nederlandse recensenten ook de vorm: Dolan zet zijn personages klem in de ongewone beeldverhouding 1:1, die op het meest optimistische moment openbreekt naar een breder beeldformaat. Alsof je het beeld letterlijk ziet uitademen.
(Kevin Toma)
Vrijdag 21 juli 2017
(22.25-00.45)
Canvas A CLOCKWORK ORANGE
(1971)
Stanley Kubrick De meest controversiële film van de jaren zeventig, deze levendige bewerking van de roman van Anthony Burgess kan veel aan kracht inboeten als men het geweld en de naaktscènes heeft ingekort en een gecoupeerde Amerikaanse tv-versie brengt. In zijn originele vorm is de film een verpletterende satire op de toekomstige maatschappij met een excellente rol van Malcolm McDowell als de voornaamste onaangepaste persoon. Een van Stanley Kubricks beste films. Hij gebruikt voor zijn verfilming van de roman de Amerikaanse uitgave van de roman, en die verschilt aan het einde van de originele Engelse.
(Speelfilm Encyclopedie)

2016-2017 Copyleft - Paul Verheijen / Nijmegen
Pagina-id=films op tv