Paul Verheijen
Wijzer door
kunst en religie
Films op TV Vadertaal Bachs grote passie Late zomer Het Evangelie
volgens Pasolini

Op deze pagina vindt u een selectie van bioscoopfilms en -documentaires die op de aangegeven datum vertoond worden, c.q. werden door NPO, de Vlaamse zenders Eén of Canvas. De selectie staat in omgekeerde chronologie. De korte besprekingen zijn afkomstig van ofwel
- het Filmjaarboek van het betreffende jaar (Stichting Filmuitgaven, Amsterdam) (met auteursvermelding)
- de vijfde editie (1992) van de Speelfim Encyclopedie (Film Data, Marmande, France)
- de VPRO-gids
De affiches zijn gekopieerd van de Internet Movie Data Base. Wijzigingen in zenderprogrammering voorbehouden.

MEI 2017

[42 films]
Affiche Datum
(tijdstip)
Zender Titel
(jaar)
Regie Korte bespreking
Zaterdag 27 mei
(23.30-01.36)
NPO 2 - VPRO LE PASSÉ
(2013)
Asghar Farhadi Na zijn internationale triomftocht met A Separation (Gouden Beer 2011; Oscar en Golden Globe voor Beste Niet-Engelstalige film 2012) won Asghar Farhadi's algemeen als iets minder goed beoordeelde opvolger in Cannes de Prijs voor Beste Actrice voor hoofdrolspeelster Bérénice Bejo. Opnieuw combineert Farhadi naturalistisch acteren met een ingenieus scenario over gezinsdynamiek, waarin morele oordelen van de kijker gaandeweg kantelen. Ditmaal over een Iraniër die na vier jaar afwezigheid terugkeert naar een niet-toeristisch gefilmd Parijs om te scheiden van zijn vrouw die samen is met twee dochters uit een eerder huwelijk en een nieuwe vriend, wiens echtgenote in coma ligt.
(Robbert Blokland)
Vrijdag 26 mei
(23.35-01.50)
Eén MINORITY REPORT
(2002)
Steven Spielberg Het jaar is 2054 en in Washington DC is misdaad uitgebannen. Dankzij een drietal helderzienden die elke moord voordat hij wordt gepleegd zien aankomen, belandt iedere misdadiger in spe achter de tralies. Voor agent Anderton (Tom Cruise) ligt hier geen enkel moreel dilemma, tot hij zelf wordt aangewezen als potentieel moordenaar en het gehele opsporingsapparaat wordt ingezet om hem in te rekenen. Topvermaak met een filosofisch tintje: hoe verhoudt een gefantaseerde daad zich tot een werkelijke? Sciencefiction-auteur Philip K. Dick begint langzaamaan een favoriet voor Hollywood te worden: eerder werden al Blade Runner en Total Recall op zijn verhalen en romans gebaseerd. De Nederlandse acteur Yorick van Wageningen zou enige tijd in de running zijn geweest voor een rol in de film.
(Jeroen van Bergeijk)
Vrijdag 26 mei
(22.55-00.31)
NPO 2 - VPRO INSIDE LLEWYN DAVIS
(2013)
Joel en Ethan Coen Llewyn Davis is een getalenteerde maar weinig succesvolle folkzanger, die in het New York van de vroege jaren zestig zijn weg probeert te vinden. Of eigenlijk eerst een slaapplaats, want Llewyn is dakloos en weet bij al zijn vrienden - waaronder het zangduo Jim en Jean - al snel zijn welkom te verspelen. Bij zijn even droogkomische als melancholische omzwervingen wordt hij vergezeld door een rode kater. Het karakter, met verve neergezet door Oscar Isaac die ook soundtrack live zong en speelde, werd deels gebaseerd op de vrijwel vergeten folkmuzikant Dave Van Ronk, maar is vooral een op-en-top Coenesque hoofdpersoon: weifelend, doelloos en sarcastisch.
(Joost Broeren)
Vrijdag 26 mei
(22.15-00.15)
Canvas DE ROUILLE ET D'OS
(2012)
Jacques Audiard Sommige films hebben helemaal geen last van hun onwaarschijnlijkheden. De kracht van De Rouille et d'Os is zo groot dat je vergeet dat een invalide-gebeten orkatrainer en een freefighter wel een heel onwaarschijnlijk stel vormen. Matthias Schoenaerts (Alain) en Marion Cotillard (Stéphanie) vegen alle twijfels van tafel en ze doen dat geholpen door het sterke ritme en de beeldtaal van regisseur Jacques Audiard (Un Prophète). Alain is een hoekige vechter voor wie seks eenvoudig een onderdeel van het leven is. Voor Stéphanie lag dat al iets ingewikkelder, maar nu helemaal nadat ze haar benen verliest. Ze vormen na haar ongeluk een vriendschappelijk duo, of eigenlijk een trio, omdat Alain nog een zoontje heeft. Met een paar welgemikte mokerslagen brengt Audiard die vriendschap onder hoogspanning en dwingt hij zijn personages tot nieuwe keuzes en inzichten.
(Bas Blokker)
Vrijdag 26 mei
(12.20-13.50)
NPO 3 - AVROTROS PIPPI LANGSTRUMPF PÄ DE SJU HAVEN
(1970)
Olle Hellblom De vader van Pippi is door piraten gevangen genomen en wordt listig door zijn dochter en haar vriendjes Tommy en Annika bevrijd. De buit, waar het allemaal om begonnen is, stelt Pippi in staat om nog langer zelfstandig te blijven. Vlotte avonturen in Taka-Tuka-land met als gevoelig trekje dat het hart van de geïdealiseerde vader méér trekt naar zee dan naar zijn dochter.
(Speelfilm Encyclopedie)
Donderdag 25 mei
(21.00-22.55)
herhaling Vrijdag 26 mei
(22.35-00.25)
NPO 3 - KRO-NCRV NOMA MY PERFECT STORM
(2015)
Pierre Deschamps Chefs René Redzepi en Claus Meyer werden voor gek verklaard toen ze in 2004 besloten om in hun nieuwe restaurant Noma in Kopenhagen uitsluitend te werken met ingrediënten uit Scandinavië. Noma werd in 2010 - en daarna nog drie keer - uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. De documentaire geeft een openhartige kijk in de keuken van het restaurant.
(VPRO-gids #20 2017)
Donderdag 25 mei
(12.20-13.50)
NPO 3 - AVROTROS PÄ RYMMEN MED PIPPI LANGSTRUMPF
(1970)
Olle Hellblom Een Pippi Langkous-verhaal naar het boek van Astrid Lindgren. Pippi moet met behulp van haar vriendjes Tommy en Annika haar vader uit de handen van een stel woeste piraten bevrijden. Ondanks overdreven acteren en de doorzichtige trucage zullen kinderen ongetwijfeld met volle teugen van deze film genieten.
(Speelfilm Encyclopedie)
Donderdag 25 mei
(10.05-12.00)
NPO 1 - MAX THAT'S ENTERTAINMENT III
(1994)
Michael J. Sheridan en Bud Friedgen Compilatiedocumentaire That's Entertainment! (1974), waarmee Studio Warner Bros vijftig jaar musicalgeschiedenis vierde, kreeg een vervolg in 1976. In 1994 volgde dit derde deel, dat terugblikt op zeventig jaar zang en dans. Een feest voor liefhebbers, want naast klassieke hoogtepunten is er ook allerlei onbekends te zien, zoals liedjes van Judy Garland die niet terechtkwamen in Easter Parade, mooi dansmateriaal met Fred Astaire en een liedje dat sneuvelde bij de montage van Singin' in the Rain. Grootheden als Gene Kelly en Cyd Charisse praten de boel aan elkaar.
(VPRO-gids #20 2017)
Woensdag 24 mei
(12.20-13.55)
NPO 3 - AVROTROS PIPPI LANGSTRUMPF
(1969)
Olle Hellbom Tommy en Annika maken kennis met Pippi Langkous. Ze is ontzettend sterk en woont samen met een aap op en een paard in een groot huis. Gebaseerd op één van de boeken van Astrid Lindgren, met Inger Nilsson als een perfecte Pippi. Kinderen zullen de af en toe wat gebrekkige trucage op de koop toe nemen.
(Speelfilm Encyclopedie)
Zondag 21 mei
(15.35-16.50)
NPO 3 - VPRO MIN SÖSTERS BÖRN I AFRIKA
(2013)
Martin Miehe-Renard Oom Erik (Peter Mygind), kinderpsycholoog van beroep, moest zich in eerdere films al ontfermen over de vijf kinderen van zijn zus, ditmaal mag hij ze begeleiden tijdens een Afrikaanse safari. Het verhaal tekent zich meteen af: zodra de kinderen in de ban raken van wilde, bedreigde dieren, krijgen ze te maken met nietsontziende stropers. Luchtige familiefilm vol zonovergoten, stoffige landschappen met angstaanjagende ravijnen, werkt toe naar dolle, hoewel wat voospelbare avonturen met buitendouches, hobbelende jeeps, aandoenlijke katachtigen en brutale olifanten.
(VPRO-gids #20 2017)
Zondag 21 mei
(09.00-10.35)
NPO 3 - KRO-NCRV PIJNSTILLERS
(2014)
Tessa Schram Pijnstillers is de meest volwassen van de zeven Carry Slee-verfilmingen die producent Shooting Star tot nu toe maakte, zo oordeelden diverse recensenten. Dochter Tessa nam het regiestokje van vader Dave Schram over en maakte een sterk, gelaagd jeugddrama waarin getroebleerde tiener Casper (groot talent Gijs Blom) op zoek gaat naar zijn verdwenen vader (Raymond Thiry steelt in handvol scènes de show) wanneer zijn moeder (opvallend sterke Birgit Schuurman) de strijd tegen de kanker lijkt te verliezen. Na het megasucces van voorganger Spijt! bleven de bezoekcijfers van Pijnstillers wat achter bij de verwachting. Desondanks was de volgende verfilming Kappen alweer snel in de maak.
(Robbert Blokland)
Zaterdag 20 mei
(23.30-01.01)
NPO 2 - VPRO TIMBUKTU
(2014)
Abderrahmane Sissako Lyrisch gefilmde aanklacht tegen de bezetting van het noorden van Mali door de jihadisten, die vastberaden zijn het radicale moslimfundamentalisme te verspreiden. Op meedogenloze wijze worden eeuwenoude tradities vervangen door de ridicule, zinloze regels van het terreuregime. In de vorm van een mozaïekvertelling schildert de in Mauretanië geboren filmmaker Abderrahmane Sissako verschillende verhaallijnen met dezelfde boodschap, namelijk dat met de komst van de sharia elke vorm van gerechtigheid is verdwenen. Sissako (Heremakono) baseerde zijn film op een waargebeurde gebeurtenis uit 2012, waarbij beelden op het internet werden vrijgegeven van een man en een vrouw die werden gedood door steniging omdat ze ongetrouwd waren. Urgent, actueel pamflet werd veelvuldig bekroond en genomineerd voor een Oscar voor Beste Buitenlandse film.
(Yosha Margherita)
Zaterdag 20 mei
(22.35-00.15)
Canvas DANS LA MAISON
(2012)
François Ozon Met een intelligent psychologisch en filmisch spel keerde François Ozon na een paar minder goed ontvangen films triomfantelijk terug. Buitenbeentje Claude schrijft een opstel dat de aandacht trekt van zijn leraar Frans, door de literaire kwaliteit maar vooral door het onderwerp: hij is bewust binnengedrongen in het kleinburgerlijke huisgezin van een klasgenoot. De leraar en zijn vrouw smullen van Claudes ironische beschrijving van dat leven en moedigen de leerling aan verder en verder te gaan. Dat doet hij, waardoor hij zichzelf, zijn klasgenoot en diens familie, de leraar en diens vrouw en natuurlijk de kijkers verstrikt in het fantastische web dat hij weeft. Ozon baseerde zich op een toneelstuk van de Spanjaard Juan Mayorga.
(Bas Blokker)
Zaterdag 20 mei
(21.30-23.45)
Eén THE PELICAN BRIEF
(1993)
Alan J. Pakula Tweede verfilming, na The Firm, van een thriller van bestseller-auteur John Grisham. Rechtenstudente Julia Roberts ontwikkelt theorie over twee moordzaken en wordt als gevolg hiervan zelf met de dood bedreigd. Ze ziet zich gedwongen om onder te duiken en roept de hulp in van journalist Denzel Washington om de waarheid aan het licht te brengen. Door Alan J. Pakula eerder - en succesvoller - beproefde combinatie van detectiveverhaal en thriller (Klute, 1971 en All the President's Men, 1976) blijft in The Pelican Brief overeind dankzij vakmanschap van de regisseur en sterk spel van Washington. Over open einde van de film was veel te doen.
(Anouk van der Jagt)
Zaterdag 20 mei
(15.30-17.30)
Eén THE HUNCHBACK OF NOTRE DAME
(1939)
William Dieterle Een mooie herverfilming van Lon Chaneys zwijgende rolprent, maar nu met Charles Laughton als de gebochelde klokkenluider in het middeleeuwse Parijs.
(Speelfilm Encyclopedie)
Zaterdag 20 mei
(15.30-17.00)
NPO 3 - AVRO-TROS WIPLALA
(2014)
Tim Oliehoek Wiplala was een van de weinige nog niet verfilmde boeken van Annie M.G. Schmidt. Het verhaal over een eigenwijs kabouterachtig wezentje is meer dan een halve eeuw oud (in 1957 gepubliceerd) maar spreekt nog steeds tot de verbeelding van voorlezende ouders en hun kinderen. Regisseur Tim Oliehoek (Spion van Oranje, Chez Nous) gebruikt voor Nederlandse filmbegrippen grootschalige speciale effecten die worden ingezet als Wiplala (Geza Weisz) in de grotemensenwereld verzeild raakt. Met een Amsterdams gezinnetje vliegt hij op de rug van een duif over de hoofdstad, een veel te lang uitgesponnen scène, maar wel vakkundig gemaakt. De pers was over het algemeen gecharmeerd van de verfilming van Wiplala.
(Ab Zagt)
Vrijdag 19 mei
(23.30-00.55)
Eén RABBIT HOLE
(2010)
John Cameron Mitchell Hoofdrolspeelster en producent Nicole Kidman nam het initiatief tot Rabbit Hole naar een toneelstuk van David Lindsay-Abaire over de worsteling van een echtpaar dat hun vierjarig zoontje heeft verloren bij een ongeluk. Het zware onderwerp is door de in eerdere films toch theatrale regisseur John Cameron Mitchell (Hedwig and the Angry Inch en Shortbus) en zijn acteurs ingetogen verfilmd, erg 'straight' wel, zonder veel tierlantijnen. Kidman kreeg een Oscar-nominatie voor haar optreden als de rouwende moeder. John Cameron Mitchell had een ouderwetse huilfilm voor ogen van het type Ordinary People en Kramer versus Kramer, realistisch maar ook weer niet documentair, een publieksvriendelijke film die hoop biedt aan het einde. Dat is goed gelukt.
(Jann Ruyters)
Vrijdag 19 mei
(22.55-00.34)
NPO 2 - VPRO FESTEN
(1998)
Thomas Vinterberg De Deen Thomas Vinterberg (1969) presenteerde in 1998 op het filmfestival in Cannes het door nog drie landgenoten, onder wie Lars von Trier, ondertekende manifest DOGME95, dat pleit voor een meer realistische en authentieke cinema. Festen, Vinterbergs tweede film, moest het pleidooi kracht bij zetten. Dat lukte uitstekend want de film werd een internationaal succes, en won de juryprijs in Cannes en publieksprijs in Rotterdam. In Festen komt een rijke familie bij elkaar om de zestigste verjaardag van de patriarch te vieren. De feestelijke bijeenkomst ontaardt in een drama als een van de kinderen een traumatisch familiegeheim onthult. Wat volgt is een tragikomische film met veel zwarte humor en scherpe dialogen over een gezin dat met zichzelf in het reine probeert te komen. Vinterberg heeft het klassieke gegeven dynamisch verfilmd door uitsluitend gebruik te maken van (digitale) camera's die de cast op de huis zitten. De cast bestaat uit in Denemarken bekende acteurs als Henning Moritzen en Thomas Bo Larsen.
(Jos van der Burg)
Vrijdag 19 mei
(22.25-00.20)
Canvas BLOOD TIES
(2013)
Guillaume Canet Acteur Guillaume Canet was hoofdrolspeler in de Franse thriller Les Liens Du Sang uit 2008, maar kroop achter de camera voor deze Engelse remake. In het New York van de jaren zeventig komen de broers Chris en Frank, de één politieagent, de ander crimineel, tegenover elkaar te staan. De bioscoopversie is ruim twintig minuten korter dan de film die op het festival van Cannes buiten competitie in première ging, maar het resultaat voelt nog altijd lang. Met de aankleding (brede bolides, volgroeide bakkebaarden en een soundtrack vol authentieke soul- en rockhits) zit het wel snor, maar de internationale topcast krijgt weinig te doen met de platte personages.
(Joost Broeren)
Donderdag 18 mei
(21.00-22.30)
herhaling Vrijdag 19 mei
(22.40-00.15)
NPO 3 - KRO-NCRV ANTS ON A SHRIMP
(2016)
Maurice Dekkers Documentaire over René Redzepi, chef kok van het in Kopenhagen gevestigde Noma. Het beroemde restaurant verhuist voor de periode van vijf weken naar Tokio voor een uniek culinair experiment. Noma staat bekend om zijn dogmatische aanpak van koken met natuurlijke ingrediënten uit de omgeving van het restaurant. Is Redzepi in staat om binnen een korte periode met voor hem nog onbekende Japanse ingrediënten een veertiengangenmenu te creëren?
(VPRO-gids #19 2017)
Woensdag 17 mei
(12.30-14.00)
NPO 3 - AVROTROS PLUK VAN DE PETTEFLET
(2004)
Ben Sombogaart en Pieter van Rijn Producent Bos Bros lijkt er patent op te hebben:Pluk is zijn zesde Annie M.G. Schmidt-boekverfilming. Ditmaal met de ervaren kinderfilmmaker Ben Sombogaart (Mijn vader woont in Rio, Het zakmes) als co-regisseur. In een schitterend decor, waarin de sfeer van Schmidts vaste illustratrice Fiep Westendorp duidelijk herkenbaar is, volgen we de belevenissen van Pluk en zijn medefletbewoners. Het eenvoudige, maar scherpe, humoristische taalgebruik uit Annie's boeken is perfect vertaald. Voeg daarbij een geslaagde typecasting (Jack Wouterse als lobbes, Arjan Ederveen als excentrieke tweeling) en je hebt een lekker oer-Hollands productie, waarin herkenbare stereotypes, deugden en grapjes de revue passeren.
(Yosha Margherita)
Dinsdag 16 mei
(22.55-00.35)
NPO 2 - VPRO HOW TO MEET A MERMAID
(2016)
Coco Schrijber Contemplatieve documentaire over drie mensen die onder 'paradijselijke' omstandigheden in zee verdwijnen. Lex, een ervaren duiker en de broer van de regisseur, verdween op vakantie in de Rode Zee, de Britse Rebecca verdween van een Disneydroomcruiseschip en de Mexicaan Miguel bereidt zijn oversteek - per surfplank - naar Amerika voor. Fascinerende, blikverbredende film met oogstrelende beelden en onthutsende bespiegelingen over paradijs, perceptie en illusie. Zelfs de wat suggestieve voice-over van Rebecca en het licht slepende deel over Miguel doen daaraan niet af.
(VPRO-gids #01 2017)
Zondag 14 mei
(15.30-17.00)
NPO 3 - KRO-NCRV LOLA AUF DER ERBSE
(2014)
Thomas Heinemann Lola (11) woont met haar moeder Loretta op woonboot De Erwt. Twee jaar geleden is haar vader verdwenen. Lola hoopt dat hij misschien weer terug komt. Als ze een nieuwe klasgenoor krijgt, Rebin, ontstaat al gauw vriendschap. Als hij een geheim aan Lola vertelt, luisteren anderen mee.
(VPRO-gids #19 2017)
Zondag 14 mei
(13.55-15.50)
Eén THE TAMING OF THE SHREW
(1967)
Franco Zeffirelli Deze kleurige versie van het Shakespeare-gegeven wordt knap behandeld door Elizabeth Taylor en Richard Burton met een goede aanvullende rolbezetting, prachtige opnamen en goede muziek van Nino Rota. Shakespearepuristen mogen hun bezwaren hebben, maar Franci Zeffirelli slaagde erin een film te maken in plaats van verfilmd toneel.
(Speelfilm Encyclopedie)
Zaterdag 13 mei
(22.25-00.20)
Canvas SÜSKIND
(2012)
Rudolf van den Berg Alle accenten staan waar ze horen. De man die zichzelf voor het eerst met Jodenster in de spiegel ziet. De twijfels over onderduiken. De diamantjes als laatste strohalm. De Duitser die van mooie muziek geniet. De auto van de firma Puls. Een executie op straat. De heren van de Joodse Raad. De vervalser. De landverrader. De goede Nederlanders. En natuurlijk de knarsende wielen van de trein. Van den Berg heeft geen enkel oorlogsfilmelement overgeslagen. Het maakt Süskind, die welwillend ontvangen werd, een film met 'veel drama en weinig tragiek', zoals NRC-columnist Frits Abrahams het samenvatte. Recensenten hielden het erop dat Van den Berg zozeer gericht was op het voor het voetlicht brengen van deze Nederlandse Schindler-geschiedenis, dat hij vooral didactisch dacht. En als hij meer filmisch te werk ging, dan soms net te veel op het effect gericht. De dubbelzinnige relatie tussen de Duitse Jood Süskind en SS-chef Aus der Fünten werd, met het camerawerk, het sterkste punt van de film genoemd. Olga Zuiderhoek won het Gouden Kalf voor Beste Vrouwelijke Bijrol.
(Bas Blokker)
Zaterdag 13 mei
(21.20-23.00)
NPO 3 - AVROTROS PLAN C
(2012)
Max Porcelijn Op het Nederlands Film Festival sleepte deze kleine, zonder Filmfondsbijdrage gerealiseerde misdaadkomedie maar liefst zeven Gouden Kalveren-nominaties in de wacht. De droge en vaak zwarte humor, de snedige dialogen, de visuele flair en de herkenbaarheid van de droefgeestige personages hadden hun uitwerking niet gemist. In deze eerste speelfilm van regisseur / scenarist Max Porcelijn speelt Ruben van der Meer een Amsterdamse rechercheur met gokschulden. Na bedreiging door een Chinese onderwereldfiguur bedenkt hij een oplossing die met hulp van twee kleine criminelen gierend uit de hand loopt. Gouden Kalveren waren er uiteindelijk voor Porcelijns scenario en de bijrol van René van 't Hof.
(Leo Bankersen)
Zaterdag 13 mei
(15.30-17.15)
Eén SISSI - SCHICKSALSJAHRE EINER KAISERIN
(1957)
Ernst Marischka Met haar doordrammerige charme weet keizerin Sissy ook het Italiaanse volk aan de voeten van haar man Franz Joseph en van haarzelf te krijgen, nadat eerst de zakdoekenbrigades waar kregen voor hun geld omdat het er even slecht uitzag met de longen van de suikerzieke Sauerkraut-vorstin.
(Speelfilm Encyclopedie)
Vrijdag 12 mei
(23.35-01.25)
Eén FATAL ATTRACTION
(1987)
Adrian Lyne Gelukkig getrouwde man heeft een weekend-slippertje met een sexy vrouw die psychotisch blijkt te zijn en vervolgens zijn gezinsleven tot een hel maakt. Aantrekkelijk en zeer succesvolle thriller met geslaagde schrikeffecten, hoewel het slot meer iets voor Rambo is. Het oorspronkelijke slot was subtieler en intrigerender, maar moest na een weinig succsvolle voorvertoning vervallen. James Dearden baseerde zijn scenario op zijn eigen korte verhaal Diversion.
(Speelfilm Encyclopedie)
Vrijdag 12 mei
(22.55-00.41)
NPO 2 - EO WOMAN IN GOLD
(2015)
Simon Curtis Iedereen kent het beroemde met goud ingelegde schilderij van Gustav Klimt dat hij in 1907 maakte van zijn muze Anna Bloch-Bauer. Jarenlang was dit meesterwerk in Wenen te bewonderen, maar de liefhebbers moeten tegenwoordig naar New York. Hoe dat kon gebeuren wordt in deze film verteld. Regisseur Curtis kiest voor een verhaal over ongekend doorzettingsvermogen. Gesteund door een jonge advocaat probeert de joodse Maria Altmann (Helen Mirren) op hoge leeftijd via jarenlange rechtszaken het schilderij terug te vorderen dat de nazi's ooit van haar familie hebben gestolen. De Oostenrijkse overheid houdt de publiekstrekker van de Weense Belvedere Galerie stevig vast. Woman in Gold leunt zwaar op de voortreffelijke vertolking van Mirren, die van Maria een zowel kwetsbare als kordate vrouw maakt.
(Ab Zagt)
Vrijdag 12 mei
(22.15-00.10)
Canvas JANE EYRE
(2011)
Cary Fukunaga Jane Eyre, de roman van Charlotte Brontë uit 1847, is al zo'n twintig keer verfilmd, de eerste speelfilm stamt uit 1910, de laatste tv-bewerking, een hele goede overigens, uit 2006. De beroemdste verfilming is die uit 1944 met Joan Fontaine en Orson Welles: een amechtig melodrama met veel violen en bliksemschichten. Jane Eyre heeft zeker baat gehad bij het voortschrijdend filminzicht, zo mag je concluderen uit de naturalistische verfilming van Cary Fukunaga. Scenarioschrijfster Moira Buffini deed een slimme zet door te beginnen met Jane's vlucht uit Thornfield Hall waarbij Jane direct de onherbergzame moors induikt en meehuilt met regen en wind. De film gebruikt alleen natuurlijk licht (vuurtjes, fakkels, kandelaars) wat Thornfield Hall prachtig duister maakt. Je voelt het isolement knagen: het kille klimaat, de saaie arbeid. Mia Wasikowska schittert als de deugdzame maar felle en onafhankelijke Jane, en Michael Fassbender is een prima Mr. Rochester.
(Jann Ruyters)
Donderdag 11 mei
(21.00-22.00)
NPO 3 - VPRO BUGS
(2016)
Andreas Johnsen Documentaire over insecten als bron van voeding; lekker, goed voor het milieu en gezond!
(VPRO-gids #18 2017)
Zondag 7 mei
(21.55--23.25)
Canvas LES FILS DE LA TERRE
(2012)
Edouard Bergeon Documentaire over het harde leven van een boerenfamilie in de Midi-Pyrénées. Een jaar lang volgen we veeboer Sébastien Itard. Hij heeft het moeilijk de eindjes aan elkaar te knopen. Sébastiens strenge vader kijkt over zijn schouder mee en de boer maakt zich zorgen: kan hij zijn zwangere vrouw en kinderen een toekomst geven?
(VPRO-gids #18 2017)
Zondag 7 mei
(15.35-17.11)
NPO 3 - VPRO LA NOUVELLE GUERRE DES BOUTONS
(2011)
Christophe Barratier Vijfde adaptatie van Louis Pergauds La Guerre des Boutons uit 1913, over de rivaliteit tussen schoolknapen uit de fictieve dorpjes Velrans en Longeverne. De Yann Samuel-versie, één week eerder in Parijse première, verloor kassatechnisch nipt van deze verzorgde mainstreamfilm door Christophe Barratier. De handeling is verlegd naar het Vichy-Frankrijk van 1944, met een joods meisje als verhaalkatalysator.
(VPRO-gids #18 2017)
Zondag 7 mei
(13.55-15.30)
Eén FANFAN LA TULIPE
(1952)
Christian-Jacque Fanfan gaat als vrijwilliger het leger in om niet te hoeven trouwen. Hij redt het leven van de dochter van Lodewijk XV, maar hij wordt betrapt terwijl hij de prinses het hof probeert te maken en hij wordt tot de strop veroordeeld. De dochter van de sergeant bewerkstelligt echter zijn gratie, maar zij valt dan zelf in de smaak bij de koning. Fanfan wordt de held in de strijd tegen de Oostenrijkers en trouwt met zijn hervonden geliefde. Dit galante avontuur en verdere werden met vaart en verve in beeld gebracht door Christian-Jacque-in-topvorm. De romantische charme van Gérard Philipe is niet door de tijd gespaard gebleven, maar zijn atletische bravoure blijft meeslepend.
(Speelfilm Encyclopedie)
Zaterdag 6 mei
(23.30-01-13)
NPO 2 - VPRO LORE
(2012)
Cate Shortland Vier kinderen van 'foute' ouders die na de oorlog in en kamp zijn gezet maken in 1945 een lange voettocht naar Hamburg. Behalve een overlevingstocht is dit ook een reis waarin de nieuwe verhoudingen en de normen en waarden moeten worden bepaald. De oorlog is niet alleen nog in de ruïnes en de complete chaos aanwezig, maar ook in de kinderen zelf. Opvallende toevoeging aan het boek van Rachel Seiffert was een doodslag door het tienermeisje. Met Lore film maakte Shortland de belofte die ze met Summersault had opgeroepen, volledig waar. Het is vooral haar doordachte esthetische stijl die volop geroemd werd.
(Harry Peters)
Zaterdag 6 mei
(22.35-00.20)
Canvas FÉLIX ET MEIRA
(2014)
Maxime Giroux Hij is een oudere vrijgezel, zij een getrouwde jonge moeder en lid van de chassidisch-joodse gemeenschap in Montreal. Zij ontmoeten elkaar, vluchtig, maar hun nieuwsgierigheid laat zich niet bedwingen. Hij vindt het best moeilijk om zo vaak alleen te zijn, bekent hij; zij voelt zich opgesloten in het gereguleerde orthodoxe milieu. Langzaam dringt de vraag op waarnaar ze werkelijk op zoek zijn. De film drijft op subtiele contrasten: kou buiten, warmte binnen, stilte in Meira's huis, muziek bij Félix, afstand en toenadering - soms wat te gezocht. Op het filmfestival van Toronto werd deze film uitgeroepen tot de beste Canadese film van het jaar.
(Karen Kroese)
Zaterdag 6 mei
(21.35-23.50)
Eén EAT PRAY LOVE
(2010)
Ryan Murphy Enigszins tegenvallende chickflick gebaseerd op het gelijknamige egodocument van Elizabeth Gilbert, dat maar liefst 185 weken in de New York Times top 10 stond. Een goedgecaste Julia Roberts kan helaas dit uit middelmatige new-age-clichés samengestelde scenario en op drie continenten prachtig gefilmde plaatjesboek niet redden. Journaliste Liz (Roberts) ontvlucht een tegenvallend huwelijk en een midlife crisis door zich eerst drie maanden in Rome tegoed te doen aan ijs en pasta, daarna drie maanden nonstop te mediteren in India en tot slot een nieuwe liefde (Javier Bardem) tegen het (gereinigde) lijf te lopen in Bali. Interessantste bijfiguur is Richard uit Texas (Richard Jenkins), die de navelstaarderij van Roberts / Gilbert enigszins relativeert:"Send them light and love and get on with your life, groceries!"
(Ilona van Genderen Stort)
Zaterdag 6 mei
(15.30-17.10)
Eén SISSI - DIE JUNGE KAISERIN
(1956)
Ernst Marischka Sissy Schneider wordt door iedereen geliefd en toegejuicht, door het bioscooppubliek van Marischka's vervolgfilm en door de onderdanen over wie zij filmkeizerin is. Alleen aartshertogin Sophie en de filmcritici mogen haar niet.
(Speelfilm Encyclopedie)
Vrijdag 5 mei
(23.35-01.00)
Eén THE FORGOTTEN
(2004)
Joseph Ruben Na de dood van haar zoontje bij een vliegtuigongeluk is Telly Paretta (Julianne Moore) elk uur van de dag met haar gemis bezig. Echtgenoot Jim (Edwards) biedt haar aanvankelijk een liefdevolle schouder, raadt vervolgens professionele hulp aan en is zijn kind daarna volstrekt vergeten. Tegelijkertijd zijn fotoalbums weg, videobeelden verdwenen en op school herinneren ze zich de jongen niet. Beeldt ze zich een kind in, zoals haar psychiater (Gary Sinise) haar voorhoudt? Verbeten gaat Telly vervolgens op zoek naar bewijzen voor de geboorte van haar zoontje. Het complot dat ten grondslag blijkt te liggen aan haar ervaringen heeft een hoog 'X-files' gehalte. Dat uitgangspunt maakt een steeds gekunstelder indruk, waardoor de aanvankelijk intrigerende ontwikkelingen afglijden naar het niveau van een parodie.
(Eric Koch)
Vrijdag 5 mei
(22.45-00.50)
NPO 2 - KRO-NCRV DE TWEELING
(2002)
Ben Sombogaart Het kan best: een Nederlandse film die redelijke kritieken ontvangt én een grote publiekstrekker is. Ben Sombogaart is er de man voor. Hij deed het met kinderfilms (onder andere Abeltje), maar bleek ook een volwassen boekverfilming af te kunnen leveren. De Tweeling, naar de roman van Tessa de Loo, werd geprezen als degelijk, overtuigend en toegankelijk. Het publiek liet zich meeslepen door het verhaal over twee zussen die afzonderlijk van elkaar opgroeien - de één in Duitsland, de ander in Nederland - en door de Tweede Wereldoorlog steeds meer van elkaar vervreemden. Volgens de meeste critici had het allemaal iets subtieler gekund - geen emotie blijft onuitgesproken en het drama is dichtgesmeerd met muziek - maar het acteerwerk en de art direction kregen unanieme lof.
(Pauline Kleijer)
Vrijdag 5 mei
(22.15-00.05)
Canvas THE IMITATION GAME
(2014)
Morten Tyldum Gestroomlijnde biopic over Alan Turing, de briljante mathematicus die een beslissende rol in de Tweede Wereldoorlog speelde door met een team toegewijde collega's de communicatiecodes van de nazi's te kraken. Na zijn pionierswerk, dat een zware wissel trok op zijn geestelijke gezondheid, kwam de homoseksuele Turing uit de kast en bleek er van overheidswege nog maar bar weinig respect voor de oorlogsheld te bestaan. Benedict Cumberbatch speelt de hoofdrol met grote overtuiging en finesse, en is daarmee eigenlijk de grote attractie van deze onderhoudende maar wat voorspelbare film, die een Oscar won voor het Beste bewerkte scenario.
(Mike Lebbing)
Donderdag 4 mei
(20.25-23.10)
NPO 3 - VPRO RIPHAGEN
(2016)
Pieter Kuijpers Op deze vierde mei de herhaling van alle drie delen van de serie Riphagen, over de Amsterdamse zwarthandelaar, pooier en bokser Dries Riphagen, die tijdens de bezetting schatrijk werd met het opsporen, afpersen en verraden van Joden. Een opportunist met bloed aan zijn handen, maar dat geldt niet alleen voor deze bad guy. Ook aan de 'goede' kant worden keuzes met fatale gevolgen gemaakt, al is het maar door niet te kiezen. Jeroen van Koningsbrugge is Riphagen.
(VPRO-gids #17 2017)

2016-2017 Copyleft - Paul Verheijen / Nijmegen
Pagina-id=films op tv