Paul Verheijen
Wijzer door
kunst en religie
Films op TV Vadertaal Bachs grote passie Late zomer Het Evangelie
volgens Pasolini
Links

Op deze pagina vindt u een selectie van 50 films en -documentaires die binnenkort vertoond worden, c.q. recent vertoond werden door de NPO en de Vlaamse zenders Eén of Canvas.
De selectie staat in omgekeerde chronologie.
De korte besprekingen zijn afkomstig van ofwel
het Filmjaarboek van het betreffende jaar (Stichting Filmuitgaven, Amsterdam) (met auteursvermelding of 'niet gezien')
de vijfde editie (1992) van de Speelfim Encyclopedie (Film Data, Marmande, France)
de VPRO-gids
De affiches zijn gekopieerd van de Internet Movie Data Base.
Wijzigingen in zenderprogrammering voorbehouden.
Affiche Datum
(tijdstip)
Zender Titel
(jaar)
Regie Korte bespreking
Vrijdag 29 september 2017
(23.30-01.10)
Eén ONE DAY
(2011)
Lone Scherfig Schrijver David Nicholls verwerkte zijn succesvolle roman uit 2009 tot het script van deze sympathieke romantische komedie. Bij hun afstuderen in Edinburgh in 1988 besluiten tegenpolen Emma (Anne Hathaway) en Dexter (Jim Sturgess) na een nacht samen altijd goede vrienden te blijven. Van de daaropvolgende 22 jaar toont regisseur Lone Scherfig, bekend van AN EDUCATION (2009) en ITALIAN FOR BEGINNERS (2000), in (iets te) vele flashbacks en -forwards hoe hun levens verlopen. We zien Emma als arme serveerster die voortploetert maar het uiteindelijk tot lerares en succesvol kinderboekenschrijfster brengt; en Dexter als upper-class losbol in zijn ups & downs als presentator van een oppervlakkig popprogramma. Zijn ze bestemd voor elkaar ? Drie keer raden...
(Ilona van Genderen Stort)
Vrijdag 29 september 2017
(23.05-00.36)
NPO 2 - NTR BLACK BUTTERFLIES
(2011)
Paula van der Oest Paula van der Oest verfilmde het leven van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker (1933-1965). Haar gedicht 'Die kind wat doodgeskiet is deur soldate by Nyanga' creëerde in 1963 groot tumult. De dichteres klaagt daarin de dood van een zwarte baby aan, doodgeschoten op de armen van zijn moeder, tijdens de anti-pasdemonstraties in Sharpeville. Toen Nelson Mandela het gedicht bij zijn installatie als eerste zwarte president van Zuid-Afrika in het Engels voorlas, drong Jonkers naam ook tot het buitenland door. Van der Oest concentreert zich in de Engels gesproken, traditionele biopic op de relatie tussen de labiele Jonker (Carice van Houten) met haar rigide vader Abraham Jonker (Rutger Hauer), een van de sleutelfiguren bij de vorming van het anti-apartheidsregime. BLACK BUTTERFLIES won drie Gouden Kalveren (beste hoofdrol, beste montage, beste film). Van Houten werd uitgeroepen tot beste actrice op het Tribeca Film Festival.
(Jann Ruyters)
Vrijdag 29 september 2017
(21.15-23.10)
Canvas ARGO
(2012)
Ben Affleck Wat is er onwaarschijnlijker: het feit dat verguisde acteur Ben Affleck zich heeft ontpopt tot één van de interessantste Amerikaanse regisseurs van dit moment? Of het feit dat deze even spannende als bizarre film op waarheid is gebaseerd? In 1979 kwam een groep Amerikanen na de coup vast te zitten in Iran. CIA-agent Mendez (Affleck) bedenkt een idioot plan: een echte filmproducent (Alan Arkin) gaat samen met een make-upartiest (John Goodman) locatiescouten in Iran voor een fictief filmproject en kan de Amerikanen op de terugweg meesmokkelen als deel van de crew. Affleck maakte van de knappe reconstructie een bloedstollende thriller die hem terecht veel lof en een kast vol prijzen opleverde, waaronder een Golden Globe en een BAFTA Award en zeven Oscarnominaties.
(Robbert Blokland)
Zaterdag 23 september 2017
(00.15-01.50)
Canvas DELICATESSEN
(1991)
Marc Jaro en Jean-Pierre Jeunet Het speelfilmdebuut van regisseurs Jean-Pierre Jeunet en Marc Caro toont duidelijk hun achtergrond in strips en animatiefilms. Het sprookje van een van de weinige regisseursduo's dat niet uit broers bestaat, over de liefde tussen een ex-clown en de dochter van een slager die in menselijk vlees handelt, onthult ook hun bewondering voor het poëtisch realisme van een regisseur als Marcel Carné, of de gebroeders Grimm en Monty Python. Jeunet en Caro hadden de grootste moeilijkheden met het financieren van het lage budget, maar het resultaat was een internationaal succes.
(Sue Baker)
Zaterdag 23 september 2017
(23.45-01.20)
NPO 2 - NTR OUT OF LOVE
(2016)
Paloma Aquilera Valdebenito Debuut van de Nederlands-Chileense Paloma Aguilera Valdebenito, die in 2009 afstudeerde aan de Filmacademie met BLIJF BIJ ME, WEG, een geïmproviseerde schets van een volkse moeder met een aanhankelijke tienerdochter en een nieuwe geliefde die vindt dat ze te zacht optreedt. Ook in OUT OF LOVE, geproduceerd in het kader van het talentontwikkeltraject De Oversteek, draait het om de liefde. Of preciezer: om de vernietigende kracht van de liefde. In schurende, repeterende scènes zien we de warmbloedige Varya en de licht ontvlambare Nik praten over kunst en over eten, hoe ze kussen, seks hebben, ruziemaken en elkaar pijn doen, het weer goed maken en elkaar nog meer pijn doen. De twee kunnen niet met en niet zonder elkaar.
(Jan Pieter Ekker)
Zaterdag 23 september 2017
(21.20-23.15)
Eén KATE & LEOPOLD
(2001)
James Mangold Geen wonder dat deze film werd uitgebracht op Valentijnsdag. Hij is romantisch en suikerzoet met een universeel 'liefde overwint alles'-thema. Hoewel sommige mensen twijfelden aan de houdbaarheidsdatum van Meg Ryans guitigheid, was iedereen het er over eens dat met Hugh Jackman een nieuwe 'leading man' was opgestaan. Helaas heeft de door Ryan gespeelde gestresste zakenvrouw dat nog niet door als de adellijke gentleman plotseling uit het verleden opduikt. Dat is slechts een van de vele onwaarschijnlijkheden in de film maar ze worden allemaal bedekt met de mantel der liefde. Na dit luchtige uitstapje ging regisseur James Mangold (HEAVY, COPLAND) toch terug naar het serieuzere werk van zijn eerdere films.
(Romy van Krieken)
Vrijdag 22 september 2017
(23.25-01.50)
Eén CONTACT
(1997)
Robert Zemeckis Deze voor Hollywoodbegrippen opvallend cerebrale verfilming van de populair-wetenschappelijke bestseller van Carl Sagan, die ooit furore maakte met de toegankelijke astrofysica uit zijn tv-serie 'Cosmos', probeert een beeld te geven van de mogelijke politieke, zakelijke en religieuze implicaties van de ontvangst van buitenaardse boodschappen. Charisma van Jodie Foster als door jeugdtrauma voortgedreven onderzoekster draagt de film. Robert Zemeckis, eerder verantwoordelijk voor de commercieel meer succesvolle BACK TO THE FUTURE sf-trilogie, gebruikt na FORREST GUMP (1994) opnieuw deels digitaal gemanipuleerde archiefbeelden (met bijvoorbeeld Bill Clinton, die zich weinig geamuseerd toonde) om zijn weinig verrassende relaas te onderstrepen.
(Bart van der Put)
Vrijdag 22 september 2017
(22.55-00.49)
NPO 2 - VPRO THE PARADISE SUITE
(2015)
Joost van Ginkel In deze rauw-poëtische mozaïekfilm kruisen de levens van zes migranten elkaar in Amsterdam. Een Bulgaars meisje met modelambities loopt in de val van een seksclub waar ook een illegale Afrikaanse rozenplukker naartoe is gedreven. Een Servische oorlogsmisdadiger wil een nieuw zakenleven opbouwen, gadegeslagen door een Bosnische vrouw die het verleden niet kan vergeten. Intussen weet een Zweedse musicus niet hoe hij contact moet maken met zijn geniale, maar ook eenzame zoontje. Zorgvuldig gecomponeerd, confronterend maar ook met sprankjes hoop. Actueel, en tegelijk verwijzend naar meer tijdloze thema's, hoop, wreedheid en verlangen naar liefde tot elkaar veroordeeld zijn. Wereldpremière in Toronto, Nederlandse Oscarinzending.
(Remke de Lange)
Vrijdag 22 september 2017
(21.15-23.05)
Canvas THE WHISTLEBLOWER
(2010)
Larysa Kondracki Ze werden naar Bosnië gestuurd om onschuldigen te beschermen, maar onder de vlag van de Verenigde Naties hadden vredessoldaten maling aan morele grenzen. De rechtschapen Amerikaanse agente Kathryn Bolkovac, als blauwhelm gestationeerd in Sarajevo, nam het op tegen Bosnische pooiers, hun internationale helpers en tegen haar superieuren, die bang waren dat de VN na een schandaal globale financiering zou verliezen. Net als geestverwanten Vanessa Redgrave en David Strathairn is ook de gevoelige Rachel Weisz al vaker opgetreden als strijder tegen morele misstanden. Op andere fronten laat regisseur Larysa Kondracki evenmin misverstanden bestaan, maar haar verfilming van ware gebeurtenissen is spannend en soms aangrijpend.
(Eric Koch)
Vrijdag 22 september 2017
(15.30-16.40)
NPO 3 - VPRO DE TÖFFESTE GUTTA
(2013)
Christian Lo Noorse jeugdfilm over de 11-jarige Modulf, die zichzelf heeft wijsgemaakt dat hij een superheld is. Hij laat zich elke dag op school pesten door een paar rottige plaaggeesten. Zo zorgt hij ervoor dat andere kinderen niet gepest worden — tenminste, dat is zijn redenering, maar een nieuw meisje in zijn klas prikt daar al gauw doorheen. Modulf moet zichzelf opnieuw uitvinden. In de beste traditie van serieus Scandinavisch jeugddrama heeft de hoofdpersoon een trieste thuissituatie, maar regisseur Christian Lo, de eerder de jeugdfilm RAFIKI maakte, houdt de toon relatief luchtig. DE SUPERHELD was genomineerd voor de Cinekid Leeuw Publieksprijs in 2013.
(Pauline Kleijer)
Woensdag 20 september 2017
(15.25-16.55)
NPO 3 - KRO-NCRV SPIJT!
(2013)
Dave Schram Speelfilm naar de gelijknamige bekroonde bestseller van Carry Slee uit 1996 en het zesde van deze auteur dat verfilmd werd. Het verhaal gaat over tiener Jochem, een jongen op op school heel erg gepest wordt omdat hij dik is. De situatie escaleert tot zijn klasgenoten horen dat Jochem op een avond niet is thuisgekomen en naar hem op zoek gaan. Ook deze verfilming is zeer succesvol: eind september behaalde de film al het predicaat Platina Film (400.000 bezoekers) en regisseur Dave Schram werd meermalen bekroond in binnen- en buitenland, onder meer met de Publieksprijs bij Cinekid.
(Annelotte Verhaagen)
Maandag 18 september 2017
(15.30-16.45)
NPO 3 - VPRO LE NOUVEAU
(2015)
Rudi Rosenberg Pas verhuisd naar Le Havre, lukt het Benoît (13) maar niet om op school aansluiting te vinden. Oké, er zijn een paar nerds die hem aardig vinden, maar wat heeft hij daar nou aan? Alles lijkt te veranderen wanneer zijn oog op die andere outsider valt, de Zweedse Johanna, en het meteen klikt tussen de twee. NOUVEAU won op Cinekid 2015 zowel de juryprijs voor Beste film als de MovieZone jeugdjuryprijs, en ook de Nederlandse pers was tevreden. Geloofd werd de manier waarop regisseur Rudi Rosenberg de genreclichés naar zijn hand zet, en de natuurlijke, frisse wijze waarop hij de alledaagse beslommeringen van de personages voor het voetlicht brengt.
(Kevin Toma)
Zondag 17 september 2017
(22.50-00.10)
FIRST COUSIN ONCE REMOVED
(2012)
Alan Berliner Documentairemaker Alan Berliner schetst een intiem portret van zijn achterneef, vriend en voormalige mentor Edwin Honig tijdens diens laatste levensjaren, die getekend zijn door Alzheimer.
(VPRO-gids #37 2017)
Zaterdag 16 september 2017
(00.10-02.35)
Canvas OETOMLIONNIJE SOLNTSEM
(1994)
Nikita Michalkov Nikita Michalkov is altijd geïntrigeerd geweest door de schijnbare zorgeloosheid van de upper class (OBLOMOV, OCI CIORNIE). Ook in deze film laat hij zien hoe verraderlijk, en bijna onmerkbaar, dictatuur zich in het dagelijks leven kan wurmen. Hij ontving de Oscar voor beste niet-Engelstalige film voor dit verhaal over een geprivilegeerde kunstenaarsfamilie met aan het hoofd een voormalige oorlogsheld (Michalkov zelf). Als in 1936 een familievriend, tevens een oude vlam van zijn vrouw, langskomt om te picknicken, te zwemmen en te zingen, blijkt dat Stalins zonnestralen verder reiken dan hij dacht.
(Thessa Mooij)
Zaterdag 16 september 2017
(23.45-01.00)
NPO 2 - BNNVARA JOY
(2010)
Mijke de Jong Derde deel van Mijke de Jongs drieluik over opgroeiende meisjes, na BLUE BIRD (2004) en HET ZUSJE VAN KATIA (2008). Sterk debuterende Samira Maas speelt Joy, als baby te vondeling gelegd, opgegroeid in tehuizen en nu een jonge vrouw op de rand van de volwassenheid. Het vinden van haar echte moeder is haar obsessie. De camera die haar dicht op de huid zit drukt ons met de neus op haar innerlijke onrust en toont de felle reacties waarachter Joy haar kwetsbaarheid verschuilt. Het publiek liet het afweten bij deze kleine, intense film, maar op het Nederlands Film Festival was JOY goed voor drie Gouden Kalveren: die voor beste film en beste scenario, naast een Kalf voor de bijrol van Coosje Smid als Joys labiele en hoogzwangere vriendin.
(Leo Bankersen)
Zaterdag 16 september 2017
(21.15-23.00)
Eén STEPMOM
(1998)
Chris Columbus Eigentijds drama van in hits over gezinsproblemen (HOME ALONE, MRS. DOUBTFIRE, NINE MONTHS) gespecialiseerde Chris Columbus, biedt in sommige details finesse. De moederlijke uitstraling en nobele gelaatstrekken van doorleefde ster Susan Sarandon moeten het in sensueel opzicht afleggen tegen de evidente charme van Julia Roberts. Kinderen zien dat overigens anders. Wanneer paps overstapt naar nieuwe vriendin, voert mams guerrilla tegen 'die vrouw'. Maar als mams dreigt te bezwijken aan een dodelijke kwaal, is het wel zaak om alle vooroordelen omtrent stiefmoeders overboord te zetten, zo ziet zij ook zelf in. Voor Columbus' doen tegenvallende bezoekcijfers.
(Marga van Wissenkerke)
Zaterdag 16 september 2017
(15.30-17.00)
NPO 3 - EO BOUWDORP
(2013)
Margien Rogaar Basisschoolleerlingen Bas en Ziggy zijn al lange tijd bevriend. Na de zomervakantie gaan ze naar de brugklas. Bas gaat naar het vmbo, Ziggy gaat naar het gymnasium. Ze zullen altijd vrienden blijven, hebben ze elkaar beloofd. Maar als het in de vakantie tijd wordt voor het jaarlijkse hutten timmeren, ontstaat er een verwijdering tussen de twee. Als telefilm gemaakte jeugdfilm met een volwassen thematiek: aan de orde komen bijvoorbeeld overspannen verwachtingen van ouders en het gevaar van groepsdruk. Goed spel, vooral van Julian Ras als Bas.
(VPRO-gids #37 2017)
Vrijdag 15 september 2017
(23.30-01.00)
Eén MEN IN BLACK
(1997)
Barry Sonnenfeld Een gigantische buitenaardse tor komt naar onze wereld om beslag te leggen op een juweel, dat de oppermacht in het heelal garandeert. De enigen die het agressieve wezen, vermomd in het komisch schuddende lijf van boer Vincent D'Onofrio, tot staan kunnen brengen zijn Will Smith en Tommy Lee Jones, twee van de MEN IN BLACK, een geheime regeringsdienst belast met het toezicht op de buitenaardsen onder ons. Gehuld in snelle maatkostuums en getooid met donkere zonnebrillen jagen ze op ongewenste buitenaardse elementen. Een goedmoedige komedie vol gekke situaties levert dat op, waarin Jones geestig onderkoeld zijn werk doet en Smith zich met zijn kwajongensachtige grijns een leuke geestverwant van Eddie Murphy toont. Een wereldhit was het gevolg.
(Eric Koch)
Vrijdag 15 september 2017
(22.55-00.40)
NPO 2 - VPRO BEYOND SLEEP
(2016)
Boudewijn Koole Engels gesproken, Noors-Nederlandse verfilming van Willem Frederik Hermans' onverfilmbaar geachte roman Nooit meer slapen uit 1966, over de jonge geoloog Alfred Issendorf, die, in de voetsporen van zijn overleden vader, deelneemt aan een geologische expeditie in Noors Finnmark. Regisseur Boudewijn Koole, die in 2012 debuteerde met de meermaals bekroonde jeugdfilm KAUWBOY, maakt van meet af aan duidelijk dat Alfreds zoektocht over de Noorse toendra's slechts bijzaak is; dat het in BEYOND SLEEP niet om de uitkomst gaat, maar om de reis die de jongeman onderweg in zijn hoofd aflegt. BEYOND SLEEP was de openingsfilm van het Filmfestival Rotterdam en werd op het Nederlands Film Festival onderscheiden met drie Gouden Kalveren: Koole werd bekroond als beste regisseur, Alex Simu voor de muziek en Mark Glynne voor het sound design.
(Jan Pieter Ekker)
Vrijdag 15 september 2017
(21.15-23.00)
Canvas THE GIFT
(2015)
Joel Edgerton Succesvolle dertiger Simon (Jason Bateman) voelt zich niet senang als zijn oud-klasgenoot Gordo (Joel Edgerton) zich weer in zijn leven opdringt. Door een verhuizing wonen de mannen opeens bij elkaar in de buurt en Gordo heeft een klik met Robyn (Rebecca Hall), de vrouw van Simon. Zij voelt sympathie voor de einzelgänger, die in het verleden meer met haar man te maken heeft gehad dan beiden willen toegeven. Het voor een appel en een ei gedraaide THE GIFT was deze zomer een van de verrassingen in de Amerikaanse bioscopen. Dankzij lyrische recensies en een slimme onlinecampagne was de Hitchcockiaanse thriller in het openingsweekend de best bezochte titel na dure blockbusters MISSION: IMPOSSIBLE en FANTASTIC FOUR.
(Robbert Blokland)
Woensdag 13 september 2017
(15.30-16.55)
NPO 3 - AVROTROS KRIS KRAS
(2014)
David Grifhorst De tweeling Jurre en Kiki zijn na de scheiding van hun ouders het allerliefst bij opa, die dol op ze is en tijd en aandacht voor ze heeft. Maar dan besluit mama om op Ibiza te gaan wonen. Jurre en Kiki kunnen er niet aarden en hebben heimwee naar opa. Als ze horen dat hij na een valpartij in het ziekenhuis ligt en naar een verpleeghuis dreigt te moeten, besluiten ze op eigen houtje terug te gaan naar Nederland. Kris Kras is een roadmovie die door half Europa voert. De ambitie van regisseur David Grifhorst was om er een groots en kleurrijk avontuur van te maken. Zijn film kent zeker mooie plaatjes en grappige momenten, maar is desondanks nogal schematisch. De verschillen tussen de geniale uitvinder Jurre en het rose tutje Kiki worden vet aangezet, opa is zo'n lieve lachebek dat je er een beetje iebel van wordt, en ondanks het feit dat zelfs Jaap Jongbloed zich met de vermiste tweeling bemoeit, wil het maar niet echt spannend worden.
(VPRO-gids 18-01-2014)
Zaterdag 9 september 2017
(00.05-01.45)
Canvas LE MÉPRIS
(1963)
Jean-Luc Godard Een Franse schrijver in Rome laat zich door een Hollywoodproducent strikken voor commerciële aanpassingen in een scenario voor een Odyssee-verfilming en geeft daarmee voeding aan de onbestemde minachting van zijn vrouw. Een van Jean-Luc Godards meest uitgebalanceerde en door de jaren minst gedateerde films, die in zijn reflecties over de eeuwigheidswaarde van kunst en de onbestendigheid van individuele emoties een bijna klassieke tragedie wordt. Een hommage aan Fritz Lang in zijn eigen rol, als 'bemiddelaar van de goden'. Godard accepteerde voor deze film miljoenen uit Hollywood. Hoewel zijn bewonderaars hem aanvankelijk van verraad beschuldigden, kwamen zij met deze film niet bedrogen uit.
(Speelfilm Encyclopedie)
Zaterdag 9 september 2017
(23.45-01.07)
NPO 2 - VPRO NOTHING PERSONAL
(2009)
Urszula Antoniak Het in Locarno met twee Luipaarden (voor beste debuut en actrice), de FIPRESCl-persprijs, de C.I.C.A.E. Award en de Youth Jury Award beloonde speelfilmdebuut van de in Polen geboren Nederlandse regisseuse Urszula Antoniak, bleek later nog eens goed voor vier Gouden Kalveren in Utrecht. Over een jonge roodharige Nederlandse vrouw (Lotte Verbeek) die al haar schepen achter zich verbrandt voor ze de Ierse hei optrekt. Als een kluizenaar (Stephen Rea) haar eten biedt in ruil voor klusjes, gaat ze akkoord op voorwaarde dat ze niets persoonlijks uit zullen wisselen. Zorgvuldig gefotografeerde studie van gedeelde eenzaamheid in zwijgend samenzijn waarbij de ruige natuur van Connemara een palet aan emoties resoneert.
(Karin Wolfs)
Zaterdag 9 september 2017
(22.00-23.30)
Eén BLACK
(2015)
Adil El Arbi en Bilall Fallah Marwan, lid van de Marokkaanse 1080-bende, en de Afrikaanse Belg Mavela, die veel in de kringen verkeert van de gewelddadige Black Bronx, ontmoeten elkaar op het politiebureau. Ze vallen voor elkaar, maar zouden beter moeten weten; hun tegengestelde bende-allianties accepteren hun relatie niet. Black is een op Amerikaanse leest geschoeide Romeo en Julia-variatie, gesitueerd in de Brusselse probleemwijk Molenbeek. Twee dagen na de Belgische première waten de aanslagen in Parijs en dook de internationale pers op de jonge regisseurs Adil El Arbi en Bilall Farah vanwege de Molenbeekconnectie. Hun bruisende film wekte ook de belangstelling van Hollywood; het duo gaat BEVERLY HILLS COP 4 regisseren, met Eddie Murphy in de hoofdrol.
(Jan Pieter Ekker)
Zaterdag 9 september 2017
(20.10-22.00)
NPO 2 - VPRO PUBLIEKE WERKEN
(2015)
Joram Lürsen Zorgvuldige verfilming van Thomas Rosenbooms aan het einde van de negentiende eeuw spelende historische roman Publieke werken. In Amsterdam rekent een man zich rijk als zijn huisje op de plek blijkt te staan waar het legendarische Victoria Hotel gebouwd gaat worden. Met zijn neef, een apotheker in Drenthe, investeert hij het geld dat hij voor zijn huisje hoopt te krijgen alvast in de overtocht van arme veenarbeiders naar Amerika. Beide mannen, die hunkeren naar sociaal prestige, verliezen de realiteit uit het oog en maken een harde val. Door de absurd hoge vraagprijs kopen de hotelbouwers het huisje niet en de apotheker overspeelt zijn hand door zich voor arts uit te geven. Uitstekende acteerprestaties en een overtuigend beeld van de economische groei en bouwwoede in Amsterdam aan het einde van de negentiende eeuw.
(Jos van der Burg)
Vrijdag 8 september 2017
(23.30-00.50)
Eén TAXI
(1998)
Gérard Pirès Liever was hij autocoureur geworden, maar in zijn taxi waant Daniel (Samy Naceri) zich op het stratencircuit van Monaco. Politieman Émilien (Frédéric Diefenthal) zou hem zijn vergunning kunnen afnemen, maar liever zet hij de snelle taxichauffeur in bij de jacht op de zogenoemde Mercedesbende, die de hermandad van Marseille te kijk heeft gezet. De koppeling van de onhandige politiefunctionaris en de daadkrachtige chauffeur moet in TAXI - ook wel geafficheerd als 'Luc Bessons TAXI' voor de nodige humor zorgen. Een glimlach is komedieroutinier Gérard Pirès in zijn eerste film sinds een lange periode als reclamefilmer, niet genoeg. Er moet geschaterd worden en daarom wordt in zijn in Frankrijk succesvolle actiekomedie alles flink aangezet. Gérard Krawczyk verving Pirès gedurende drie weken, toen deze zijn arm gebroken had.
(Eric Koch)
Vrijdag 8 september 2017
(23.20-00.55)
NPO 3 - BNNVARA THE CABIN IN THE WOODS
(2012)
Drew Goddard Wanneer een film drie jaar na voltooiing wordt uitgebracht voorspelt dat weinig goeds. Deze spitsvondige horrorfilm van Joss Whedon (THE AVENCERS) en Drew Goddard (schrijver van CLOVERFIELD) is een uitzondering op die regel. Vier tienerarchetypen worden van hogerhand in een akelige positie gemanoeuvreerd: in de kampeerhut waar ze bivakkeren worden ze geobserveerd door een groep laboranten, die allerhande gruwelen op hen los laten. Dan neemt het verhaal een krankzinnige wending, waarin hectoliters bloed rondvliegen en de blowende tiener van het stel de meest doortastende blijkt. De versmelting van genreclichés en verrassende vondsten leverde de film in genrekringen een instant cultstatus op.
(Mike Lebbing)
Vrijdag 8 september 2017
(22.55-00.28)
NPO 2 - VPRO OMAR
(2013)
Hany Abu-Assad Nadat hij een Golden Globe en een Oscarnominatie kreeg voor PARADISE NOW vertrok de Nederlandse Palestijn Hany Abu-Assad in 2006 naar Los Angeles, waar hij ten langen leste THE COURIER (2012) maakte, een actiethriller met Mickey Rourke in de hoofdrol. Hij keert terug naar zijn wortels met OMAR, een bloedstollende politieke thriller gecombineerd met een liefdesgeschiedenis over de jonge bakker Omar, die na een aanslag op een Israëlische agent wordt opgepakt en vervolgens wordt gedwongen om als informant te werken. Abu-Assad nam de film op in de bezette gebieden, met een grotendeels onervaren) Palestijnse cast en crew. Voor het budget klopte hij aan bij vermogende Palestijnen. Op het festival van Cannes werd OMAR onderscheiden door de jury van Un Certain Regard; het Palestijnse ministerie van cultuur zond Omar in voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film, waarna Abu-Assads tweede Oscarnominatie volgde.
(Jan Pieter Ekker)
Vrijdag 8 september 2017
(21.20-23.10)
NPO 3 - KRO-NCRV DAGLICHT
(2013)
Diederik van Rooijen Degelijke vakwerk van Diederik van Rooijen (Penoza) met veel nadruk op de bekwaam afgewikkelde plotpuzzel — dat was in grote lijnen het oordeel van de kritiek over deze polderthrilIer. Lof met name voor de rol van Fedja van Huêt als de autist die dertig jaar geleden een dubbele moord zou hebben gepleegd en nu zijn dagen in een tbs-inrichting slijt. Een advocate (Angela Schijf) ontdekt dat ze zijn jongere zus is en gaat op onderzoek uit. Andere schimmige familiezaakjes (Thijs Römer als pornoproducent) en haar eigen autistische zoon vergroten het mysterie. Naar de gelijknamige bestseller van Marion Pauw.
(Leo Bankersen)
Vrijdag 8 september 2017
(21.15-23.20)
Canvas MUD
(2012)
Jeff Nichols Twee jongens stuiten op de Mississippi, waarlangs hun leven zich afspeelt, op outlaw Mud (Matthew McConaughey). De man is teruggekeerd om zijn grote liefde (Reese Witherspoon) te zien, en sleept de jongens mee in zijn problemen. Jeff Nichols (TAKE SHELTER) verweeft zijn bewondering voor het werk van Mark Twain met hedendaagse — of misschien: tijdloze — observaties van dat o zo lastige onderwerp: de liefde. Coming of age-drama werd vooral geprezen om de trefzekere couleur locale en de cast die volledig thuis lijkt in ruraal Arkansas, geboortestaat van de regisseur. Binnenpretje van de makers: McConaughey, bekend om zijn neiging bovenkleding uit te trekken, speelt een man die bovenmatig gehecht is aan zijn hemd.
(Remke de Lange)
Donderdag 7 september 2017
(22.55-00.20)
NPO 2 - NTR DANCER
(2016)
Steven Cantor Gezegend met een enorme lichaamskracht en elegantie bestormt de Oekraïense Sergei Polunin op zeer jonge leeftijd de professionele balletwereld. Hij maakt grote indruk en wordt op zijn negentiende de jongste solist ooit van The Royal Ballet in Londen. Nog geen twee succesvolle jaren later neemt hij ontslag. Zijn roem maakt hem doodongelukkig en zelfdestructief. Hoe de 'Bad Boy of Ballet' alle plezier in het dansen verliest is te zien in Dancer.
(VPRO-gids #35 2017)
Woensdag 6 september 2017
(22.55-00.00)
NPO 2 - EO WINNIE
(2017)
Pascale Lamche De Franse filmmaker Pascale Lamche schetst het complexe portret van Winnie Mandela: de vrouw, de paradox, geprezen en verguisd voor het oog van de wereld. Met behulp van niet eerder vertoonde archiefbeelden en interviews, met zowel intieme kameraden als agenten van de geheime dienst die de leiding hadden over de campagne voor het verspreiden van valse berichten, ontrafelt Lamche het gecompliceerde verhaal van de oorzaken en gevolgen die Winnie uiteindelijk ten val brachten.
(VPRO-gids #35 2017)
Zondag 3 september 2017
(15.30-17.10)
NPO 3 - NTR HOE OVERLEEF IK ... MEZELF
(2008)
Nicole van Kilsdonk Nadat productiehuis BosBros. zich eerder over het werk van Annie M.G. Schmidt en Paul van Loon had ontfermd, was het in 2008 de beurt aan kinderboekenschrijfster Francine Oomen en haar populaire 'Hoe overleef ik?'-serie. Scenariste Tamara Bos haalde haar inspiratie uit meerdere delen en regisseuse Nicole van Kilsdonk revancheerde zich voor haar geflopte speelfilmdebuut JOHAN met een invoelende regie. Waarbij debuterend hoofdrolspeelster Jolijn van der Wiel schitterde als de van Brabant naar Groningen verhuisde Rosa, wier puberproblemen herkenbaar waren voor iedereen die zelfooit puber is geweest. Overwegend positief ontvangen en met ruim een kwart miljoen bezoekers ook commercieel redelijk succesvol.
(Oene Kummer)
Zaterdag 2 september 2017
(23.55-01.40)
Canvas LE PRÉNOM
(2012)
Alexandre de La Patellière Deze verfilming van een vlot gebekte Franse theaterkomedie doet in de verte denken aan Roman Polanski's CARNAGE (2011, ook naar een Franse theaterkomedie): een groep mensen in één huis met een steeds verder ontsporende ruzie. En ook ditmaal wordt het theater nooit echt cinema. Dc oorspronkelijke toneelregisseurs Mattthieu Delaporte en Alexandre de La Patellière verzorgden zelf de verfilming en ook de meeste acteurs hernamen hun rollen. De plot draait om de suggestie een baby Adolf te noemen; de verontwaardiging en grappen die daarop volgen laten de onderlinge verhoudingen op verhelderende manier derailleren. In Frankrijk waren toneelstuk en film een enorm succes.
(Kees Driessen)
Zaterdag 2 september 2017
(23.40-01.10)
NPO 2 - EO DEUX JOURS UNE NUIT
(2014)
Jean-Pierre en Luc Dardenne De gebroeders Dardenne gooiden na gelauwerd werk als ROSETTA en LE FILS andermaal hoge ogen (Gouden Palm-nominatie) met een sociaal-realistisch drama in de economisch minder bedeelde lagen van de bevolking. Werkneemster Sandra (Marion Cotillard) krijgt haar ontslag aangekondigd, maar verneemt dan dat ze haar baan kan houden als haar collega's afzien van een verdiende, en bovenal zeer welkome bonus. Gedurende een emotioneel hectisch weekend probeert ze hen aan haar kant te krijgen. Subtiele studie van solidariteit is een fraaie allegorie van het kapitalistische systeem-in-crisis, dat werknemers in onderlinge competitie en voortdurende econommische angst brengt.
(Remke de Lange)
Zaterdag 2 september 2017
(22.20-23.50)
NPO 3 - VPRO ONLY GOD FORGIVES
(2013)
Nicolas Winding Refn Na DRIVE zet Nicolas Winding Refn opnieuw een B-filmgenre op zijn kop. Ditmaal neemt hij de martial arts-film onder handen, met zijn inmiddels bekende combinatie van bedwelmende sfeer en expliciet geweld. Wanneer crimineel Billy in Bangkok wordt afgeslacht nadat hij een minderjarige prostituee heeft vermoord, is zijn broer Julian (Ryan Gosling op zijn meest stoïcijns) gedwongen zijn dood te wreken. Zeker als hun moeder. de leider van het misdaadsyndicaat dat de broers in Bangkok bestieren, overkomt uit Amerika. De film ging in première op het filmfestival van Cannes, maar werd een stuk gemengder ontvangen dan DRIVE.
(Joost Broeren)
Zaterdag 2 september 2017
(20.05-22.00)
NPO 2 - KRO-NCRV KNIELEN OP EEN BED VIOLEN
(2016)
Ben Sombogaart Hans Sievez groeit op in een zwaar godsdienstig milieu, trouwt met zijn jeugdliefde Margje, krijgt een zoon Ruben en veelvuldig bezoek van Jozef Mieras, die hem niet alleen religieuze boeken verkoopt, maar ook in een sekte introduceert. Hans krijgt een openbaring en raakt gefascineerd en overtuigd. Hij besteedt steeds minder aandacht aan zijn gezin. Wanneer er longkanker bij hem is geconstateerd, komen de volgelingen aan zijn sterfbed en mogen vrouw en kinderen geen afscheid nemen. De (gedeeltelijk autobiografische) bestseller van Jan Siebelink, zelf nog even in Hans' bloemenwinkel aanwezig, bleef ook in de verfilming door Sombogaart geloofwaardig. Van de acht Gouden Kalf-nominaties is er maar één bekroond, voor de beste bijrol van Marcel Hensema als Jozef.
(Harry Peters)
Zaterdag 2 september 2017
(14.15-15.45)
NPO 1 - MAX 'N BEETJE VERLIEFD
(2006)
Martin Koolhoven Multicultiklucht van Martin Koolhoven, die eerder in de roos schoot met HET SCHNITZELPARADIJS. Een tomaten kwekende weduwnaar (Ad van Kempen) doet zijn best om verliefd te worden op een ook niet meer jonge maar wel nog sappige Vlaamse madame (Geert de Jong). Voor die twee is het belangrijk dat ze een dansconcours winnen. Voor de ongemakkelijk in zijn dansvel zittende Omar (rapper Yes-R), de half-Marokkaanse kleinzoon van de tomatenman, is het tegelijkertijd belangrijk dat hij een wedstrijd olieworstelen wint tegen een Turk met een leuke zus. De timing van die twee wedstrijden blijkt niet te sporen. Met die uitgangspunten wordt een sympathieke maar te simpele klucht in elkaar geklutst, met te veel nadruk op bejaardenproblematiek.
(Pieter van Lierop)
Vrijdag 1 september 2017
(00.05-01.40)
NPO 3 - KRO-NCRV MY WEEK WITH MARILYN
(2011)
Simon Curtis Hollywoodgodin Marilyn Monroe komt naar Engeland voor THE PRINCE AND THE SHOWGIRL, onder regie van hoofdrolspeler Laurence Olivier zelf. De chronisch onzekere Amerikaanse diva wordt begeleid door haar dominante acteer-coach Paula Strasberg. Hun voortdurende onderonsjes, Marilyns onberekenbaarheid en haar regelmatige laatkomen drijven regisseur Olivier tot wanhoop. De enthousiaste jonge productieassistent Colin Clark ontpopt zich als redder in nood. Michelle Williams geeft de filmvedette hartveroverend gestalte. Het bijzondere charisma van het tijdloze filmicoon heeft ze niet, maar Marilyns kinderlijke kwetsbaarheid en haar onweerstaanbare vrouwelijke manipulatie komen levensecht over. Tegenover Williams is Eddie Redmayne een stralende en sympathieke metgezel in Colin Clarks warme, autobiografische terugblik.
(Eric Koch)
Vrijdag 1 september 2017
(23.50-01.35)
Eén NURSE BETTY
(2000)
Neil LaBute Renée Zellweger is de reïncarnatie van Doris Day en Judy Garland - haar Betty Sizemore is een blozende serveerster die de vreemde wereld buiten haar vertrouwde Kansas met ontwapenende naïviteit tegemoet treedt. Na het zien van de brute moord op haar man waant Betty zich een personage in haar favoriete soap, en reist ze naar Los Angeles om haar soapdokter (Greg Kinnear) te ontmoeten, die in haar een nieuwe collega-acteur vermoedt. Intelligente en veelgeprezen komedie speelt met tv-verslaving en soapclichés, en is op z'n best in het dubbelzinnige contact tussen Zellweger en Kinnear. Geweld van twee moordenaars (Morgan Freeman en Chris Rock) is wellicht een overblijfsel uit LaBute's twee eerdere, zwartgallige films: IN THE COMPANY OF MEN en het in Nederland alleen op video uitgebrachte YOUR FRIENDS AND NEIGHBORS.
(Mark Duursma)
Vrijdag 1 september 2017
(22.45-00.22)
NPO 2 - VPRO THE LUNCHBOX
(2013)
Ritesh Batra Ook in India gaat de liefde van de man door de maag, hoopt Ila. Ze hoopt op hernieuwde belangstelling van haar echtgenoot via heerlijke hapjes bij zijn twaalfuurtje. Die lunchboxen worden in Mumbai dagelijks opgehaald en bezorgd door koeriers. Vergissingen worden alleen gemaakt als het lot het wil. En dus komen de lekkernijen terecht bij een ander. Hij stuurt een bedankbriefie mee terug. Zo ontstaat stilaan een dagelijkse briefwisseling, die beiden verrijkt. Zij voelt zich gewaardeerd, zij het door een vreemdeling. De versomberde weduwnaar in het kantoor aan de andere kant van de stad komt weer tot leven. Tijd om zijn penvriendin te ontmoeten. Nieuwe kansen liggen niet hapklaar in een lunchbox, toont regisseur Ritesh Batra in zijn uiterst innemende bioscoopdebuut.
(Eric Koch)
Vrijdag 1 september 2017
(22.05-23.40)
Canvas MUSTANG
(2015)
Deniz Gamze Ergüven Intieme, Turks-Franse coproductie portretteert vijf zusjes die in de bergen van het conservatieve Noord-Turkije worden opgevoed door hun grootmoeder en patriarchale oom. Na een onschuldig incident worden ze tot huisarrest gedwongen, verandert hun voor heen warme thuis geleidelijk in een gevangenis en worden ze één voor één uitgehuwelijkt. De van oorsprong Turkse debutante Deniz Gamze Ergüven baseerde haar film deels op haar jeugdherinneringen en weet de charismatische, nagenoeg onervaren hoofdrolspeelsters feilloos te regisseren. Met een liefdesvolle, sprookjesachtige cameravoering schetst zij op subtiele wijze de strijd tussen de vrijgevochten zusjes en hun verstikkende omgeving, waarbij de botsing tussen het traditionele gedachtegoed en moderne opvattingen centraal staat. Veelvuldig bekroond, waaronder voor Beste Europese film in de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes.
(Yosha Margherita)
Vrijdag 1 september 2017
(20.20-21.55)
NPO 3 - VPRO LOUIS THEROUX: MY SCIENTOLOGY MOVIE
(2015)
John Dower Hij bezocht zware criminelen in de gevangenis, liet zich door de ring smijten door American Wrestlers en bewoog zich tussen neonazi's, pedofielen en pornosterren. Dit keer dringt BBC-journalist en documentaire/programmamaker Louis Theroux door in de geheimzinnige Church of Scientology. Theroux krijgt afwijzing na afwijzing op zijn verzoek om het hoofdkwartier van Ron L. Hubbard binnen te dringen, maar laat zich niet uit het veld slaan en vindt alternatieve, gewaagde methoden om inzicht te krijgen in de werkwijze van de organisatie, wat intrigerende en spannende beelden oplevert. Komische, verrassende en unieke documentaire, geregisseerd door John Dower (THRILLA IN MANILA) en geproduceerd door Simon Chinn (SEARCHING FOR SUGAR MAN, MAN ON WIRE).
(Yosha Margherita)
Woensdag 30 augustus 2017
(20.20-21.38)
NPO 3 - BNNVARA FEUTEN: HET FEESTJE
(2013)
Lourens Blok Na drie seizoenen op televisie mochten de brallende BNN-ballen van HSC Mercurius het dit jaar in de bioscoop gaan proberen. De populaire studenten uit de serie hebben inmiddels vaste banen en kinderen, maar voor de lol willen ze nog wel één avond los gaan in hun studentenkroeg. Met uiteraard alle gevolgen van dien: 'Project X Mercurius', doopte de recensent van Nu.nl de komedie. Hoewel de kritieken redelijk vernietigend waren (plat en flauw) en de film in de overvolle herfst met hangen en wurgen de bezoekers haalde, kondigde producent Pupkin toch een vierde seizoen en zelfs een spin-off aan.
(Robbert Blokland)
Maandag 28 augustus 2017
(20.20-22.03)
NPO 3 - AVROTROS TERUG NAAR DE KUST
(2009)
Will Koopman Het boek Terug naar de kust (goed voor 400.000 verkochte exemplaren), de eerste thriller van Saskia Noort, werd verfilmd door Gooische vrouwen-regisseur Will Koopman met in de hoofdrol Linda de Mol. De Mol speelt popzangeres Maria Vos: een type als Agnes van Peter van Straten, maar dan een verstandiger versie; wel de avonden in het café, maar overdag thee in plaats van whisky. Na een abortus en een breuk met haar vriendje ontvangt Maria dreigbrieven. Ze vlucht naar haar zus (Ariane Schluter) aan zee. De politie wil haar niet helpen. Ergens in het verleden schuilt een moeder die niet helemaal bij zinnen was en langzaam rijst de verdenking dat ook Maria het misschien niet allemaal heel helder ziet. Tamme Nederthriller trok niettemin ruim 350.000 bezoekers.
(Jann Ruyters)
Zondag 27 augustus 2017
(23.25-01.05)
NPO 2 - VPRO ANTONIA
(1995)
Marleen Gorris ANTONIA beslaat de laatste vijftig jaar uit het leven van de krachtige Antonia. Zij voedt in haar eentje haar dochter (Els Dottermans) op, die op haar beurt zwanger wil worden zonder een man te nemen. Zo ontstaat een matriarchaat waar mannen met geweld noch met liefdesverklaringen tussenkomen. De gebeurtenisen en karakters hadden niet misstaan in een streekroman en wat er voor het publiek te raden had kunnen blijven, wordt er door een voiceover bijverteld. Marleen Gorris won een Gouden Kalf voor haar regie en Willeke van Ammelrooij voor de titelrol. Later won de film de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.
(Bas Blokker)
Zaterdag 26 augustus 2017
(23.40-01.40)
NPO 2 - VPRO LOS ABRAZOS ROTOS
(2009)
Pedro Almodóvar Liefde, jaloezie en wraak, herinneren en vergeten, zien en niet zien, het filmmaken zelf, ja, waar gaat deze zeventiende speelfilmregie van de befaamde Pedro Almodóvar eigenlijk niet over? Zijn muze Penélope Cruz speelt een actrice die het middelpunt wordt van een driehoeksverhouding die haar geliefde en regisseur (Almodóvars alter ego) het licht in zijn ogen kost. Zestien jaar later gaat hij op zoek naar de toedracht van de tragedie. Almodóvar leeft zich uit in verwijzingen, verdubbelingen en hommages, wat niet iedereen beviel. De Spaanse kritiek was het felst, maar ook elders was de conclusie vaak dat dit wel een echte Almodóvar was, maar niet zijn beste. Toch genomineerd voor een Golden Globe.
(Leo Bankersen)
Zaterdag 26 augustus 2017
(20.35-22.35)
Eén BECOMING JANE
(2007)
Julian Jarrold Romantisch kostuumdrama rust op flinterdun bewijs dat een onmogelijke liefdesaffaire uit het leven van schrijfster Jane Austen mogelijk als inspiratie heeft gediend voor haar werk. Adequaat gespeeld door de Amerikaanse Anne — THE DEVIL WEARS PRADA - Hathaway, valt Jane als een blok voor de charmes van arme jurist Tom Lefroy (James McAvoy). Als een goed meisje van haar tijd bezint ze zich, blijft ongetrouwd en gebruikt het materiaal voor het personage van Mr. Darcy in PRIDE AND PREJUDICE. McAvoy maakt in 2007 een stormachtig jaar door, met zijn uitstekende rollen in THE LAST KING OF SCOTLAND en ATONEMENT. Het volgende filmproject van tv-regisseur Julian Jarrold is een remake van BRIDESHEAD REVISITED.
(Ilona van Genderen Stort)
Zaterdag 26 augustus 2017
(15.30-16.45)
NPO 3 - NTR SHAUN THE SHEEP MOVIE
(2015)
Mark Burton en Richard Starzak Shaun het Schaap verscheen voor het eerst in de met een Oscar bekroonde, korte Wallace & Gromit-animatie A CLOSE SHAVE (1995). In 2007 kreeg dit eigenwijze schaapje een spin-offserie. In deze animatiefilm besluit Shaun dat ook schapen recht hebben op een vrije dag. Na allerlei slapstickachtige gebeurtenissen belandt Shauns kudde pardoes in de drukke stad. Zes jaar kostte het twintig animatoren van het Britse Aardman Animations (WALLACE & GROMIT, CHICKEN RUN) om deze kleianimatie te ontwikkelen. Alle komische verhaallijntjes worden met rijke mimiek en dierengeluiden uitgedrukt: er wordt geen woord gesproken. De talrijke visuele verwijzingen naar popcultuur maken deze claymation overigens ook leuk voor volwassenen. Het NRC roemde 'de ambachtelijke precisie en bewonderenswaardige aandacht voor toon, timing en detail'.
(Maricke Nieuwdorp)
Vrijdag 25 augustus 2017
(23.50-01.50)
Eén PRESUMED INNOCENT
(1990)
Alan J. Pakula Het behoorlijk ingewikkelde verhaal over de officier van justitie, die bij het onderzoek in een moordzaak alleen maar tot de conclusie kan komen dat hijzelf de moordenaar is, wordt boeiend en helder verteld. Bovendien is de regisseur uiterst efficiënt te werk gegaan. Als men na afloop de film nog eens de revue laat passeren, blijkt dat geen scène te lang of te kort, laat staan overbodig is geweest. PRESUMED INNOCENT gaf het startschot voor een hele reeks van films naar de in miljoenenoplagen uitgebrachte legal thrillers van Turow en zijn naaste concurrent John Grisham.
(Fred Bredschneyder)

2016-2017 Copyleft - Paul Verheijen / Nijmegen
Pagina-id=films op tv