Paul Verheijen
WIJZER DOOR
KUNST EN RELIGIE
FILMS OP TV VADERTAAL BACHS GROTE PASSIE LATE ZOMER HET EVANGELIE
VOLGENS PASOLINI
WEBSITE-LINKS


Op deze pagina vindt u een selectie van 50 films en -documentaires die binnenkort vertoond worden, c.q. recent vertoond werden door de NPO en de Vlaamse zenders Eén of Canvas.
De selectie staat in omgekeerde chronologie.
De korte besprekingen zijn afkomstig van ofwel
het Filmjaarboek van het betreffende jaar (Stichting Filmuitgaven, Amsterdam) (met auteursvermelding of 'niet gezien')
de vijfde editie (1992) van de Speelfim Encyclopedie (Film Data, Marmande, France)
de VPRO-gids
De affiches zijn gekopieerd van de Internet Movie Data Base.
Wijzigingen in zenderprogrammering voorbehouden.Affiche Datum
(tijdstip)
Zender Titel
(land-jaar)
Regie Korte bespreking
Vrijdag 27 oktober 2017
(23.45-01.05)
NPO 2 - VPRO EL ULTIMO ELVIS
(ARG-2012)
Armando Bo Carlos Guttiérez is een Elvis-imitator, een van de vele artiesten die in Buenos Aires wat bijverdienen als nepberoemdheid. Weliswaar werkt hij overdag in een fabriek, maar wat hem betreft is hij Elvis — al heeft dat hem wel zijn gezin gekost. Wanneer zijn ex-vrouw Alejandra een auto-ongeluk krijgt, is hij gedwongen om de zorgen voor zijn dochtertje Lisa Marie op zich te nemen, en de grootse plannen waarmee hij rondloopt op pauze te zetten. Wat die plannen zijn houdt debuterend regisseur Armando Bo vakkundig achter, waardoor de film ondanks zijn realistische stijl tot aan de laatste acte een mysterieus karakter houdt.
(Joost Broeren)
Vrijdag 27 oktober 2017
(23.30-00.55)
Eén HALLOWEEN
(USA-1978)
John Carpenter Thriller met een laag budget over een psychopathische moordenaar die op St. Maarten reeds als kind verschillende moorden pleegde en dat opnieuw wil doen na zijn ontsnapping uit de kliniek van Donald Pleasance. Goed gemaakt, met heel veel schokkende toestanden en een aantal grappen speciaal voor filmliefhebbers. John Carpenters doorbraak en zo'n succes dat HALLOWEEN II en III al gauw volgden.
(Speelfilm Encyclopedie)
Vrijdag 27 oktober 2017
(21.15-22.45)
Canvas LOVE IS STRANGE
(USA/F/BR/GR-2014)
Ira Sachs In de door de pers geprezen acteursfilm LOVE IS STRANGE schitteren John Lithgow en Alfred Molina als huiselijk New Yorks homostel op leeftijd, al bijna veertig jaar samen. Dankzij nieuwe wetgeving kunnen ze hun status eindelijk met een huwelijk bezegelen, maar dat kost de belangrijkste broodwinner (Molina) zijn baan als muziekleraar op een katholieke school, waarna ze hun appartement niet meer kunnen betalen en, ieder voor zich, bij bekenden intrekken. Hierna is homoseksualiteit alleen nog een thema door geen thema te zijn, waarmee LOVE IS STRANCE bijna post-gay cinema is. De schilderijen van Lithgows personage zijn gemaakt door Boris Torres, partner van regisseur Ira Sachs.
(Kees Driessen)
Donderdag 26 oktober 2017
(13.00-14.05)
NPO 3 - NTR MASHA E O URSO
(RUS-2016)
Oleg Kuzovkov Masha woont met haar opa in een boshut. Hun buurman is een ex-circusbeer die van alles kan. Masha is een echte druktemaker, met een levendige fantasie. Elke dag opnieuw betrekt ze de beer bij haar streken.
(VPRO-gids #42 2017)
Maandag 23 oktober 2017
(13.00-14.05)
NPO 3 - VPRO KNERTEN I KNIPE
(N-2011)
Arild Ostin Ommundsen Derde deel van de trilogie over de belevenissen van het jongetje Junior en zijn beste vriend Knoester, een eigenwijs takje dat in Juniors verbeelding dankzij bescheiden animatie tot leven komt. Het gezin verhuist terug naar de stad, waar Knoesters takkenvriendinnetje Berkelientje bevalt van een babytakje. Junior is minder blij. De stadskinderen zijn niet aardig en hij raakt Knoester ook nog kwijt. Maar als hij op straat een baby vindt is dat het begin van een spannend avontuur en nieuw geluk. Mooi toegesneden op het kinderpubliek, met laconieke humor, een vleugje absurdisme en een knusse jaren zestig-sfeer voor de ouders. Naar de boekenserie van Anne-Cath Vestly.
(Leo Bankersen)
Zondag 22 oktober 2017
(23.15-00.50)

Dinsdag 24 oktober 2017
(18.50-20.25)

Woensdag 25 oktober 2017
(13.30-15.05)
NPO Cultura - EO SEKJOERITIE
(NL-2010)
Nicole van Kilsdonk Ambitieus tv-maakster Tjitske volgt beveiliger Bob voor een documentaire over de onderbuik van de samenleving. Ze ziet in hem een perfecte vertegenwoordiger van die groep. Maar als Bob niet aan de verwachtingen voldoet, of liever gezegd, niet aan haar vooroordelen, stapelen de problemen zich op. Haar baas eist dat ze hem neerzet als stereotiepe onderbuiker, terwijl zij verliefd op hem wordt. Ze moet kiezen: Bob verraden voor haar carrière of haar documentaire opofferen voor de liefde.
(VPRO-gids #42 2017)
Zondag 22 oktober 2017
(15.35-17.10)
NPO 3 - KRO-NCRV THE SECRET OF MOONACRE
(H/GB/F-2008)
Gabor Csupo Na haar doorbraak/debuut in THE GOLDEN COMPASS (2007) ging hoofdrolspeelster Dakota Blue Richards nog even verder op dezelfde fantasy-toer. In wederom een boekverfilming vertolkt ze een weesmeisje dat bij haar norse oom (Ioan Gruffudd) wordt gedumpt. Al snel wordt ze daar betrokken bij een eeuwenoude strijd tussen goed en kwaad. Het is zo cliché als het klinkt. De Volkskrant: 'Alle ingrediënten voor een meisjesfilm worden braaf op elkaar gestapeld. Zelfs de jonge doelgroep (de film werd alleen Nederlands gedubd uitgebracht) had er geen trek in. Theater De Uitkijk koos deze film als de eerste Nederlandse voorstelling speciaal voor autisten.
(Romy van Krieken)
Zaterdag 21 oktober 2017
(00.15-02.05)
Canvas DHEEPAN
(F-2015)
Jacques Audiard Jacques Audiard won met Dheepan de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. Eerder maakt hij Un Prophète (2009) en De Rouille et d'Os (2012), eveneens aangrijpende, confronterende maatschappijkritische drama's waarin hij de overlevingskansen van de mens onderzoekt in moeilijke omstandigheden. Dheepan is van de drie niet zijn beste, maar nog steeds een goede film. Drie vluchtelingen uit Sri Lanka zijn aan elkaar verbonden door een leugen: man, vrouw en kind vormen een nepgezin op basis van papieren van overledenen. Een verstandshuwelijk dat het moet zien te redden in een criminele buitenwijk van Parijs. Veel weet de kijker niet over de achtergrond van deze mensen, maar des te meer leef je mee met hun toenadering naar elkaar.
(Karen Kroese)
Zaterdag 21 oktober 2017
(22.40-00.20)
NPO 2 - KRO-NCRV MY OLD LADY
(USA/F/GB-2014)
Israel Horovitz Een berooide Amerikaan (Kevin Kline) denkt de oplossing voor al zijn financiële problemen gevonden te hebben als hij een huis in Parijs erft dat eigendom was van zijn vader. Maar dat pakt anders uit. Een 92-jarige dame (Maggie Smith) blijkt huurbescherming te genieten, wat alle verkoopplannen in de war gooit. MY OLD LADY is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Israel Horovitz die hiermee zijn debuut als filmregisseur maakt. De oorsprong van het verhaal is wel in de film merkbaar, maar dat is geen bezwaar door het prikkelende spel van Kline en Smith die aan elkaar gewaagd zijn. Dit intrigerende drama vol onverwerkt familieleed is afwisselend subtiel, voorspelbaar en aandoenlijk. Na de inleidende gevechten tussen de twee tegenpolen groeit een band vol affectie en respect.
(Ab Zagt)
Zaterdag 21 oktober 2017
(14.25-16.25)
NPO 1 - MAX BEDKNOBS AND BROOMSTICKS
(USA-1971)
Robert Stevenson Zorgvuldig uitgewerkte Disney-achtige muziekfantasie over een amateurheks die in WO II de Engelsen helpt. Geen MARY POPPINS, maar heel vermakelijk, met goede effecten, waarvoor een Oscar werd toegekend, en verrukkelijke animaties, waarvoor Ward Kimball de verantwoording droeg.
(Speelfilm Encyclopedie)
Vrijdag 20 oktober 2017
(23.30-01.00)
Eén THE CABLE GUY
(USA-1996)
Ben Stiller Zwarte komedie die de succesreeks van Jim Carrey tijdelijk onderbrak: het was de eerste die in de Verenigde Staten minder dan honderd miljoen dollar opbracht. De fans lieten de als dolkomisch Carrey-vehikel gepresenteerde maar bij vlagen zeer venijnige film links liggen. Pikant genoeg was het ook de eerste rol waar de komiek de riante gage van twintig miljoen dollar voor opstreek. Hij komt kabel aansluiten bij Matthew Broderick en is daarna niet meer uit diens huis weg te slaan. Dat de opdringerige kabelkwelgeest zich als een regelrechte psychopaat ontpopt, ging het vooral jeugdige Carrey-publiek te ver.
(André Nientied)
Vrijdag 20 oktober 2017
(22.55-00.20)
NPO 2 - EO LEMALE ET HA HALAL
(ISR-2012)
Rama Burshtein Het Israëlische drama FILL THE VOID markeert de eerste keer dat uit de gemeenschap van streng religieuze chassidische joden een regisseur opstaat die een inkijkje geeft in de eigen leefwereld. Het gaat om Rama Burshtein, die op haar zesentwintigste toetrad tot de ultraorthodoxe gemeenschap. Ze stond met haar debuut meteen in competitie in Venetië, waar haar eveneens debuterende hoofdrolspeelster Hadas Yaran de prijs voor de beste actrice won. Yaran speelt in het opmerkelijk sensuele drama de 18-jarige Shira die na het overlijden van haar zus door haar moeder in de armen wordt gedreven van haar verweduwde zwager. Burshtein verleidt met blikwisselingen en ingehouden verlangens. Burshtein beoogde zelf een film over een grote romantische liefde. Ze schrok ervan dat Shira door sommigen heel anders werd gezien: als tragisch slachtoffer van verregaande huwelijksmanipulaties. In Nederland vond naar aanleiding van de film een debat plaats over gearrangeerde huwelijken.
(Belinda van de Graaf)
Vrijdag 20 oktober 2017
(22.15-00.00)

Maandag 23 oktober 2017
(00.55-02.40)
NPO Cultura - KRO-NCRV KENAU
(NL-2014)
Maarten Treurniet Braveheart in Haarlem — de vergelijking lag voor de hand en werd in de recensies gretig gemaakt. Het spreekwoordelijke manwijf Kenau Simonsdochter Hasselaer verdient een film. De Opstand ook. Regisseur Treurniet doet een poging om, met digitale opvulling, het vroegmoderne Holland, zijn inwoners en vijanden tot leven te wekken. Monic Hendrickx speelt met overtuiging de energieke weduwe die tegelijkertijd de maatschappelijke beperkingen van haar sekse en de Spanjaarden moet overwinnen. Haar daadkracht drijft de film voort. Daar staan volgens de meeste critici nogal benauwde locaties tegenover, en vooral een fantasieloos script met oubollige dialogen. Het moeder-dochterconflict is te dun uitgesmeerd om een hele film te dragen. Maar de scène van een schaatsoverval in de mist is een gelukkige vondst.
(Bas Blokker)
Vrijdag 20 oktober 2017
(21.15-23.00)
Canvas LORE
(AUS/GB/D-2012)
Cate Shortland Vier kinderen van 'foute' ouders die na de oorlog in en kamp zijn gezet maken in 1945 een lange voettocht naar Hamburg. Behalve een overlevingstocht is dit ook een reis waarin de nieuwe verhoudingen en de normen en waarden moeten worden bepaald. De oorlog is niet alleen nog in de ruïnes en de complete chaos aanwezig, maar ook in de kinderen zelf. Opvallende toevoeging aan het boek van Rachel Seiffert was een doodslag door het tienermeisje. Met Lore film maakte Shortland de belofte die ze met Summersault had opgeroepen, volledig waar. Het is vooral haar doordachte esthetische stijl die volop geroemd werd.
(Harry Peters)
Vrijdag 20 oktober 2017
(13.00-14.00)

Dinsdag 24 oktober 2017
(13.00-14.00)
NPO 3 - KRO-NCRV WOEZEL & PIP OP ZOEK NAAR DE SLODDERVOS!
(NL-2016)
Patrick Raats Alleraardigst en succesvol onderdeel van de nieuwe golf aan lange Nederlandse animatiefilms, die in 2012 begon met een reeks bewerkte televisieseries voor jonge kinderen — met als uitzondering het oorspronkelijke TRIPPEL TRAPPEL DIERENSINTERKLAAS (2014) waarvan inmiddels echter een televisieserie in de maak is. De animatiestudio achter die film, il Luster, verzorgde ook deze bewerking van de elementair vormgegeven, kleurrijke Woezel & Pip-televisieserie, gebaseerd op de populaire en uitgebreid gemerchandisete kinderboeken over twee bevriende hondjes van Guusje Woesthoff-Nederhorst, wier partner Dinand Woesthoff hier optreedt als coscenarist, coproducent en componist. Met bekende stemacteurs als Willeke Alberti, Johnny de Mol en Edwin Rutten.
(Kees Driessen)
Dinsdag 17 oktober 2017
(13.00-14.05)
NPO 3 - KRO-NCRV PIM & POM: HET GROTE AVONTUUR
(NL-2014)
Gioia Smid Op Fiep Westendorps kattentekeningen gebaseerde animatiefilm. De tekeningen over Pim en Pom stonden vanaf 1958 tien jaar in het Parool als illustraties bij verhaaltjes van Miep Bouhuys over de avonturen van de katten. In 2008 keerden de katten terug in een 53-delige animatieserie op Nickelodeon. De vijf minuten durende filmpjes sloegen aan, waarna aan een bioscoopfilm kon worden gedacht. Het resultaat is een liefdevolle film, die het niet zoekt in 3D-spektakel en effectbejag, maar trouw is aan Westendorps herkenbare stijl: geen tekenkunstige hoogstandjes, maar in primaire kleuren getekende heldere figuurtjes en objecten. Westendorps strakke tekenstijl maakt nog steeds een moderne indruk. Kinderen zien een vrolijke animatiefilm, ouderen een hommage aan Westendorps werk.
(Jos van der Burg)
Maandag 16 oktober 2017
(13.00-14.15)
NPO 3 - AVROTROS MAYA THE BEE MOVIE
(AUS/D-2014)
Alexs Stadermann Het Belgische Studio 100 begon in 2013 met nieuwe afleveringen van de geliefde, tot MAYA DE BIJ herdoopte animatieserie uit de jaren zeventig. Hierin ging het nieuwsgierige blije bijtje elke aflevering de wereld buiten haar korf verkennen en sloot ze vriendschap met Flip de Sprinkhaan en Willy. In 2014 volgde de 3D-bioscoopfilm MAYA: EERSTE VLUCHT, een aangepaste hervertelling van Waldemar Bonsels' boek De avonturen van Maja de Bij uit 1912. Door zo nieuwsgierig te zijn, ontdekt de avontuurlijke en onverschrokken Maya bijvoorbeeld dat de wijde wereld helemaal niet zo eng is als wordt beweerd in haar bijenkorf, die al dan niet door oorlogszuchtige horzels bedreigd wordt.
(André Waardenburg)
Zondag 15 oktober 2017
(22.00-23.30)

Maandag 16 oktober 2017
(00.50-02.25)

Donderdag 19 oktober 2017
(23.55-01.25)
NPO Cultura - BNNVARA ESCORT
(NL-2006)
Frank Ketelaar Volkse Chantal verdient wat bij als escortdame (geen seks!), in de hoop ooit eigen kapsalon te kunnen beginnen. En dan doet klant haar voorstel dat ze bijna niet kan weigeren: trouwen en als hij sterft (de dokters geven hem nog drie maanden) krijgt ze al zijn miljoenen. Film hinkt op te veel gedachten en slaat de plank soms pijnlijk mis (zoon Simon uit Australië), maar Rifka Lodeizen als Chantal en Bastiaan Ragas als haar vriend Robin maken veel goed.
(VPRO-gids 6 mei 2006)
Zondag 15 oktober 2017
(15.30-16.55)
NPO 3 - VPRO DANNYS DOMMEDAG
(DK-2014)
Martin Barnewitz De niet al te daadkrachtige Danny en zijn jongere broer hebben geen erg goede relatie. Dat is lastig, bijvoorbeeld als Danny praat met een leuk meisje uit zijn klas en zijn broer als stoorzender fungeert. Maar het is nog veel lastiger wanneer de opwarming van de aarde onverwachte gevolgen heeft: vanuit het niets verschijnen vraatzuchtige wezens die alles opeten wat ademt. De doodsbange tieners zullen moeten overleven, zonder hun ouders, eten, water of elektriciteit. Behoorlijk pittige en spannende jeugdhorror uit Denemarken, deed het goed op allerlei festivals.
(VPRO-gids #29 2017)
Zondag 15 oktober 2017
(16.25-17.40 en 00.20-01.40)
NPO Cultura - VPRO DE MATTHÄUS MISSIE VAN REINBERT DE LEEUW
(NL-2016)
Cherry Duyns Documentaire volgt de gedreven musicus, dirigent en componist en specialist in vooral eigentijdse klassieke muziek Reinbert de Leeuw (78) tijdens de voorbereidingen thuis, de repitities met het Holland Baroque ensemble en het Nederlands Kamerkoor en uiteindelijk de uitvoering van Bachs Matthäus Passion in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. In september bij het Nederlands Film Festival in première gegaan, daarna goed ontvangen door de pers met veel waardering voor de in beeld gebrachte passie en precisie van de hoofdpersoon. In december was de film de zevende documentaire die dit jaar de status van Kristallen Film (10.000 bezoekers) bereikte.
(Annelotte Verhagen)
Zondag 15 oktober 2017
(13.55-17.09)
Eén SWING TIME
(USA-1936)
George Stevens Een van de beste Fred Astaire-Ginger Rogers-produkties met de sterren als danspaar, maar Astaires verloofde thuis (Betty Furness) staat een romance in de weg. Prima bijrollen van Victor Moore en Helen Broderick, en onvergetelijke muziek: 'Fine Romance' en 'Pick Yourself Up'. Oscar voor 'Way You Look Tonight'. Het Bojanglesnummer van Astaire werd een klassieke Hollywoodscène.
(Speelfilm Encyclopedie)
Zaterdag 14 oktober 2017
(00.05-01.50)
Canvas JIMMY'S HALL
(GB/IER/F-2014)
Ken Loach Ken Loach (1936) en vaste scenarist Paul Laverty (1957) verfilmden, met hun bekende marxistische gedrevenheid, een historische verhaal dat tien jaar later speelt dan hun Ierland-drama THE WIND THAT SHAKES THE BARLEY, Gouden Palm 2006. Titelpersonage is de enige Ier ooit uit Ierland gedeporteerd, Jimmy Gralton: in 1933 beticht van communistische opruiing en het ondermijnen van de Katholieke Kerk door het openen van een danszaal in het slaperige plaatsje Effrinagh. De meeste critici waren positief over de film, waarin de sympathie ligt bij Gralton en zijn dansende vrienden (inclusief rekkelijke en precieze nationalisten), maar de lokale priester wel mag wijzen op Stalins strafkampen.
(Kees Driessen)
Zaterdag 14 oktober 2017
(23.45-01.25)
NPO 2 - VPRO UN AMOUR DE JEUNESSE
(F/D-2011)
Mia Hansen-Love Machtige schildering van 'een jeugdliefde' waaraan de 15-jarige Camille bijna bezwijkt, als haar vriend Sullivan na een heerlijk lome zomer op het Franse platteland besluit op avontuur te gaan in Zuid-Amerika. Als bij toverslag verandert de moderne Parisienne (we tellen 1999) in een melancholische, 19e-eeuwse heldin compleet met doodsverlangen. Zelfs jaren later kan ze bij een hernieuwde ontmoeting weer hevig verlangen naar hun lichamelijkheid, die iets zuivers en kinderlijks had, en misschien daarom zo verslavend is. In de film worden de fysieke en meer spirituele liefde verbeeld door twee verschillende mannen. Camille, inmiddels een 23-jarige architecte, is het gelukkigst in een onmogelijke situatie: als ze met beiden is. De 30-jarige Mia Hansen-Love voltooide met UN AMOUR DE JEUNESSE een bijzondere trilogie over de pijn van het opgroeien, die verder bestaat uit TOUT EST PARDONNÉ (2007) en LE PÈRE DE MES ENFANTS (2009).
(Belinda van de Graaf)
Zaterdag 14 oktober 2017
(vervallen)
IM LABYRINTH DES SCHWEIGENS
(D-2014)
Giulio Ricciarelli In de jaren zestig van de vorige eeuw waren er veel Duitsers die in het geheel geen weet hadden van de verschrikkingen van Auschwitz en de Jodenvervolging. De wederopbouw was in volle gang en men moest door. Getipt door een journalist die ontdekt dat zijn wrede kampbeul nu geschiedenisles geeft op een Lyceum, ontdekt de jonge officier van justitie Radmann (Alexander Fehling, bekend uit Homeland seizoen 5, 2015) in de labyrinten van WOII-archieven vele namen en getuigenverklaringen. Hij geeft — met gevaar voor eigen leven — de aanzet tot het tweede Auschwitz-proces (1963-65) tegen 22 SS-offcieren. Enigszins verstild historisch drama is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, al werd het personage Radmann samengesteld uit drie personen.
(Ilona van Genderen Stort)
Zaterdag 14 oktober 2017
(22.00-23.25)

Maandag 16 oktober 2017
(17.15-18.45)

Dinsdag 17 oktober 2017
(14.25-15.50)

Donderdag 19 oktober 2017
(07.20-08.50)
NPO Cultura - AVROTROS FAKE
(NL-2016)
Thomas Acda Vrolijke romkom / misdaadkomedie over de pas afgestudeerde kunsthistoricus Maya, die op de verkeerde types valt. Dan ontmoet ze Aziz - weer zo een. Of niet?
(VPRO-gids 23 april 2016)
Vrijdag 13 oktober 2017
(23.35-01.10)
Eén MOONSTRUCK
(1987)
Norman Jewison Norman Jewisons film over mensen met vlinders in de buik is een flinterdunne maar perfect getimede komedie. Cher speelt als een oude vrijster de sterren van de hemel maar in feite doet geen enkele andere acteur voor haar onder. Moonstruck wil nadrukkelijk een ode brengen aan de Italiaanse inwoners van New York en doet dat met veel verve en gevoel. Love makes things a mess zegt een van de personages, een stelling waarmee de kijkers die het onderhoudende gestuntel in Jewisons film hebben aangezien vergenoegd zullen instemmen.
(Egbert Barten)
Vrijdag 13 oktober 2017
(21.15-22.50)
Canvas DRIVE
(2011)
Nicolas Winding Refn De Deense stilist Nicolas Winding Refn lonkte nimmer naar Hollywood, maar werd door een autorit met Ryan Gosling door Los Angeles, terwijl ze naar elektropop uit de jaren tachtig luisterden, overtuigd van de urgentie van deze onderneming. DRIVE, weliswaar gebaseerd op een roman, lijkt een variant op Walter Hills cultfilm THE DRIVER. Ook hier rijdt een topcoureur (Gosling) tegen betaling criminelen rond, maar houdt zich afzijdig van hun activiteiten. Dat verandert wanneer hij voor Carey Mulligan valt en zijn ware gezicht moet tonen. Refns bravoure en virtuositeit gaven de gewelddadige B-filmmaterie de allure van artistieke cinema en bezorgden hem de regieprijs in Cannes. Ook werd zijn film door de Nederlandse filmjournalisten uitgeroepen tot beste film van 2011.
(Mike Lebbing)
Woensdag 11 oktober 2017
(15.30-17.00)
NPO 3 - AVROTROS DIE VAMPIRSCHWESTERN
(2012)
Wolfgang Groos Het immense succes van TWILIGHT maakte vampieren geliefd bij dwepende tienermeisjes. Maar ook hun zusjes op de basisschool werden aangestoken, zoals je mag opmaken uit de populariteit van Monster High: peperdure Barbiepoppen met gothic outfits, bleke huidjes en scherpe tandjes. Inspelend op de vampierrage werd de Duitse kinderboekenreeks Die Vampirschwestern van schrijfster Franziska Gehm van de plank gehaald. De film won publieksprijzen op verschillende festivals en belandde in een nagesynchroniseerde versie in de Nederlandse bioscopen. Het verhaal over half-vampiertjes die worstelen met hun identiteit kreeg bijval van de Volkskrant: 'Als Annie M.G. Schmidt ooit een vampierverhaal had geschreven, zou dat ongetwijfeld iets als VAMPIERZUSJES zijn geweest.'
(Fritz de Jong)
Zondag 8 oktober 2017
(15.30-16.50)
NPO 3 - AVROTROS BOBBY EN DE GEESTENJAGERS
(2013)
Martin Lagestee Spookfilm, die zich afspeelt op een tot hotel en congrescentrum omgebouwd schip (de ss Rotterdam, cofinancier van de film). Als de gasten worden lastiggevallen door een groepje onzichtbare geesten, huurt de scheepsmanager een geestenjager in. De man neemt gezellig zijn gezin mee naar zijn werk. Om onverklaarbare redenen kan zijn tienerdochter als enige de geesten zien. Zo ontdekt zij wat de spoken dwars zit. Ook ontmoet ze een verlegen spokenjongen, die al een halve eeuw op het schip ronddoolt. Uiteraard bloeit tussen hen iets moois op in deze jeugdfilm, waarin het tempo laag ligt en de special effects weinig spectaculair zijn. Hanna Obbeek en Nils Verkooijen laten zien dat hun uitstekende acteren in BRIEFGEHEIM en ACHTSTEGROEPERS HUILEN NIET geen toeval was.
(Jos van der Burg)
Zaterdag 7 oktober 2017
(00.10-02.10)
Canvas NYMPHOMANIAC: VOL 2
(2013)
Lars von Trier Controversieel portret van een nymfomane waarin de eigenzinnige Deense cineast Lars von Trier de grens tussen speelfilm en pornografie onderzoekt. In acht hoofdstukken vertelt de onverzadigbare seksgodin (Stacy Martin/ Charlotte Gainsbourg) haar aanstootgevende levensverhaal aan een kuise vreemdeling (Stellan Skarsgàrd), dat in prikkelende, expliciete flashbacks in beeld gebracht wordt. Von Trier maakte een hardcore versie van vijfenhalf uur, maar liet op verzoek van zijn productiemaatschappij Zentropa tevens door zijn vaste editors een gekuiste versie van vier uur monteren, die in twee delen in de bioscoop zijn uitgebracht. Zelf noemt Von Trier NYMPHOMANIAC ook wel het slot van zijn 'depressietrilogie' (na ANTICHRIST en MELANCHOLIA) waarin hij zijn eigen trauma's en neuroses onderzoekt. Want meer dan over seks, gaat de film over onbedwingbare verlangens.
(Yosha Margherita)
Zaterdag 7 oktober 2017
(15.30-17.05)
NPO 3 - AVROTROS DE GRIEZELBUS
(2005)
Pieter Kuijpers Spannende familiefilm van Pieter Kuijpers (VAN GOD LOS), gebaseerd op de populaire boeken van Paul van Loon vol 'grumor' (griezelen en humor), over de elfjarige Onnoval die een buitenbeentje op school is. Hij schrijft namelijk griezelverhalen en romantische gedichten. Op een dag verkoopt hij een verhaal aan de duivel, een besluit met enorme gevolgen. Opmerkelijk detail: de producent liet onder meer via de affiches weten dat de film ondanks het Kijkwijzer-advies van zes jaar en ouder, te eng is voor kinderen onder de acht. In december en januari 2005/6 trekt de film ruim 100.000 bezoekers naar de bioscoop en wordt dus bekroond met de Gouden Film.
(Annelotte Verhaagen)
Zaterdag 7 oktober 2017
(15.30-17.00)
Eén STAGE DOOR
(1937)
Gregory La Cava Een kosthuis voor toneelspelers vormt de achtergrond voor deze uitmuntende film naar een toneelstuk van Edna Ferber en George S. Kaufman met een prima Katharine Hepburn als rijk meisje dat op eigen kracht wil slagen, Adolphe Menjou als toneelproducent en Andrea Leeds als overgevoelige actrice.
(Speelfilm Encyclopedie)
Vrijdag 6 oktober 2017
(23.25-01.00)
Eén NOW IS GOOD
(2012)
Ol Parker Schrijfster Jenny Downham sprak by het festival Film by the Sea haar blijdschap uit dat haar boek in Nederland onder de titel Voordat ik doodga is uitgebracht. Deze dekt de lading namelijk veel beter dan de wat weeïge Engelse titel: NOW IS COOD. Dakota Fanning schittert als de 17-jarige Tessa, die weet dat ze leukemie heeft en de 18 niet zal halen. Voor die tijd wil ze nog een aantal dingen gedaan hebben, zoals drugs nemen, iets jatten, achter op een motor zitten bij haar knappe buurjongen en ontmaagd worden. Vervolgens gebeuren al deze zaken en natuurlijk vloeien er tranen, maar de beheersing van regisseur Ol Parker en de uitstekende cast maakten dat de film in Vlissingen de Publieksprijs won.
(Ilona van Genderen Stort)
Vrijdag 6 oktober 2017
(22.55-01.45)
NPO 2 - VPRO LA VIE D'ADÈLE CHAPITRES 1 & 2
(2013)
Abdellatif Kechiche Een van de arthouse-knallers van 2013, deze dik drie uur durende, in Cannes met een Gouden Palm bekroonde bewerking van Julie Maroh's strip Le bleu est une couleur chaude. In de van hem bekende dicht-op-de-huid-stijl en met scènes die al net zo vertrouwd eindeloos zijn, ontvouwt regisseur Abdellatif Kechiche (LA GRAINE ET LE MULET, BLACK VENUS) de intense romance tussen de 15-jarige Adèle en de oudere, vrijgevochten Emma. De critici reageerden verkikkerd op de film, maar schreven ook pagina's vol over Kechiche's controversiële, 'mannelijke' blik op de lesbische liefde. Het publieke conflict tussen Kechiche en zijn hoofdrolspeelsters - met name Léa Seydoux beschuldigde hem na Cannes van een tiranniek bewind op de set - werd eveneens breed uitgemeten.
(Kevin Toma)
Vrijdag 6 oktober 2017
(21.15-22.55)
Canvas THE DIARY OF A TEENAGE GIRL
(2015)
Marielle Heller De vijftienjarige Minnie heeft voor het eerst seks. Met de vriend van haar moeder. Het zijn de seventies, in San Francisco. De gelijknamige graphic novel van Phoebe Gloeckner werd eerder voor het theater bewerkt door regisseur Marielle Heller, die toen zelf de hoofdrol speelde. Ditmaal heeft ze een goede aan Bel Powley als de grootogige tiener die met vallen en opkrabbelen haar eigen seksualiteit, identiteit en artistieke kracht ontdekt. Seks als oergevoel en brutale fantasieën van jonge vrouwen maken zelden deel uit van high school, en tienerkomedies, wel van dit originele, vrolijk bijtende drama met goede bijrollen van Kristen Wiig en Alexander Skarsgärd als moreel verwarde volwassenen.
(Remke de Lange)
Zondag 1 oktober 2017
(22.40-23.35)
Canvas DEATH IN THE TERMINAL
(2016)
Tali Shemesh en Asaf Sudry Bij een schietpartij in een Israëlisch busstation wordt een verdachte neergeschoten en gelyncht door de menigte. Maar was hij wel de dader?
(VPRO-gids #45 2016)
Zaterdag 30 september 2017
(00.05-02.00)
Canvas NYMPHOMANIAC: VOL 1
(2013)
Lars von Trier Nadat de belezen, maar tikje wereldvreemde Seligman haar voor dood op straat heeft gevonden, begint Joe hem in zijn Spartaanse woninkje beetje bij beetje haar levensverhaal te vertellen. Het is een aaneenschakeling van seksuele aberraties (of sociale taboes), die als een roman zijn opgedeeld in hoofdstukken. NYMPHOMANIAC I bevat veel frontaal naakt en talrijke expliciete seksscènes, waarvoor de bovenlijven van Charlotte Gainsbourg (de seksverslaafde Joe) en Stacy Martin (de jonge Joe) met de computer werden verbonden met de onderlijven van copulerende porno-acteurs. De versie die in de Nederlandse bioscopen te zien was, is met medeweten van Lars von Trier maar zonder diens medewerking overigens flink gecensureerd en ingekort. Distributeur Wild Bunch verwijderde ook de disclaimer waarin dit werd gemeld. De ongecensureerde versie van het eerste deel ging in wereldpremière op het festival van Berlijn.
(Jan Pieter Ekker)
Zaterdag 30 september 2017
(23.45-01.39)
NPO 2 - VPRO SOSHITE CHICHI NI NARU
(2013)
Hirokazu Kore-eda Ryota en Midori hebben hun leven prima voor elkaar. Hij is een succesvol zakenman; zij zorgt als liefdevolle moeder voor hun zesjarige zoontje Keita. Maar dan blijkt dat het ziekenhuis hun baby bij de geboorte heeft verwisseld met die van de lanterfantende winkeleigenaar Yukari en zijn vrouw Yudai. De beide echtparen staan voor een onmogelijke keuze: houden zij het kind dat zij al zes jaar hebben opgevoed, of kiezen ze hun biologisch nazaat? Hiokazu Kore-eda, specialist in het familiedrama, focust zijn film op de ontwikkeling van de afstandelijke en strenge Ryota, met een nauwgezet en emotioneel onderzoek naar de band tussen vaders en zoons als resultaat.
(Joost Broeren)
Zaterdag 30 september 2017
(21.25-23.05)
Eén THE TIME TRAVELER'S WIFE
(2009)
Robert Schwentke Vertederend: op zijn bruiloft bezoekt tijdreiziger Henry het meisje dat zijn vrouw zal worden. "Jij en ik zullen heel goeie vrienden worden", zegt hij tegen de kleine Clare. Hij zal haar vaker opzoeken, tijdens verschillende periodes in haar jeugd. Geen romantische invallen: Henry heeft zijn reisimpulsen niet in de hand en springt kriskras door zijn leven. Een systeem is er niet, zoals de tijdreiziger blijkbaar ook geen pogingen kan doen om zijn voorspelde dood te verijdelen. Zo wordt Robert Schwentkes verfilming van Audrey Niffeneggers bestseller een willekeurige reeks tijdsprongen, die zonder logica en dramatische lijn nauwelijks emotie oproept.
(Eric Koch)
Zaterdag 30 september 2017
(15.35-17.00)
NPO 3 - KRO-NCRV IQBAL & DEN HEMMELIGE OPSKRIFT
(2015)
Tilde Harkamp Iqbal is een leuke, charmante en fantasierijke jongen, maar dit zijn kwaliteiten die volgens zijn vader niet garant staan voor een succesvol leven. Als Iqbal, zijn vriendin Sille en zijn kleine broertje Tariq een mengsel samenstellen waarmee ze per ongeluk de school opblazen, is Iqbals vader nog degene waar ze zich het minste zorgen over hoeven te maken. Twee boeven zien wel wat in het nieuwe explosief en willen het gebruiken om het pretpark Tivoli op te blazen om daar een parkeerterrein te creëren.
(VPRO-gids #25 2017)
Zaterdag 30 september 2017
(15.30-17.09)
Eén THE MALTESE FALCON
(1941)
John Huston Deze uitstekende detectivefilm bevalt bij elke vertoning beter. Humphrey Bogart is Dashiell Hammets 'held' Sam Spade, Mary Astor zijn cliënte, Peter Lorre de smoesjesmaker Joel Caïro, Sydney Greenstreet de Dikke Man en Elisha Cook jr. de neurotische pistoolgek. John Hustons eerste regie beweegt zich gestadig voort met een gastrol van zijn vader Walter als kapitein Jacoby. Eerder verfilmd in 1936 als SATAN MET A LADY.
(Speelfilm Encyclopedie)
Vrijdag 29 september 2017
(23.30-01.10)
Eén ONE DAY
(2011)
Lone Scherfig Schrijver David Nicholls verwerkte zijn succesvolle roman uit 2009 tot het script van deze sympathieke romantische komedie. Bij hun afstuderen in Edinburgh in 1988 besluiten tegenpolen Emma (Anne Hathaway) en Dexter (Jim Sturgess) na een nacht samen altijd goede vrienden te blijven. Van de daaropvolgende 22 jaar toont regisseur Lone Scherfig, bekend van AN EDUCATION (2009) en ITALIAN FOR BEGINNERS (2000), in (iets te) vele flashbacks en -forwards hoe hun levens verlopen. We zien Emma als arme serveerster die voortploetert maar het uiteindelijk tot lerares en succesvol kinderboekenschrijfster brengt; en Dexter als upper-class losbol in zijn ups & downs als presentator van een oppervlakkig popprogramma. Zijn ze bestemd voor elkaar ? Drie keer raden...
(Ilona van Genderen Stort)
Vrijdag 29 september 2017
(23.05-00.36)
NPO 2 - NTR BLACK BUTTERFLIES
(2011)
Paula van der Oest Paula van der Oest verfilmde het leven van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker (1933-1965). Haar gedicht 'Die kind wat doodgeskiet is deur soldate by Nyanga' creëerde in 1963 groot tumult. De dichteres klaagt daarin de dood van een zwarte baby aan, doodgeschoten op de armen van zijn moeder, tijdens de anti-pasdemonstraties in Sharpeville. Toen Nelson Mandela het gedicht bij zijn installatie als eerste zwarte president van Zuid-Afrika in het Engels voorlas, drong Jonkers naam ook tot het buitenland door. Van der Oest concentreert zich in de Engels gesproken, traditionele biopic op de relatie tussen de labiele Jonker (Carice van Houten) met haar rigide vader Abraham Jonker (Rutger Hauer), een van de sleutelfiguren bij de vorming van het anti-apartheidsregime. BLACK BUTTERFLIES won drie Gouden Kalveren (beste hoofdrol, beste montage, beste film). Van Houten werd uitgeroepen tot beste actrice op het Tribeca Film Festival.
(Jann Ruyters)
Vrijdag 29 september 2017
(21.15-23.10)
Canvas ARGO
(2012)
Ben Affleck Wat is er onwaarschijnlijker: het feit dat verguisde acteur Ben Affleck zich heeft ontpopt tot één van de interessantste Amerikaanse regisseurs van dit moment? Of het feit dat deze even spannende als bizarre film op waarheid is gebaseerd? In 1979 kwam een groep Amerikanen na de coup vast te zitten in Iran. CIA-agent Mendez (Affleck) bedenkt een idioot plan: een echte filmproducent (Alan Arkin) gaat samen met een make-upartiest (John Goodman) locatiescouten in Iran voor een fictief filmproject en kan de Amerikanen op de terugweg meesmokkelen als deel van de crew. Affleck maakte van de knappe reconstructie een bloedstollende thriller die hem terecht veel lof en een kast vol prijzen opleverde, waaronder een Golden Globe en een BAFTA Award en zeven Oscarnominaties.
(Robbert Blokland)
Zaterdag 23 september 2017
(00.15-01.50)
Canvas DELICATESSEN
(1991)
Marc Jaro en Jean-Pierre Jeunet Het speelfilmdebuut van regisseurs Jean-Pierre Jeunet en Marc Caro toont duidelijk hun achtergrond in strips en animatiefilms. Het sprookje van een van de weinige regisseursduo's dat niet uit broers bestaat, over de liefde tussen een ex-clown en de dochter van een slager die in menselijk vlees handelt, onthult ook hun bewondering voor het poëtisch realisme van een regisseur als Marcel Carné, of de gebroeders Grimm en Monty Python. Jeunet en Caro hadden de grootste moeilijkheden met het financieren van het lage budget, maar het resultaat was een internationaal succes.
(Sue Baker)
Zaterdag 23 september 2017
(23.45-01.20)
NPO 2 - NTR OUT OF LOVE
(2016)
Paloma Aquilera Valdebenito Debuut van de Nederlands-Chileense Paloma Aguilera Valdebenito, die in 2009 afstudeerde aan de Filmacademie met BLIJF BIJ ME, WEG, een geïmproviseerde schets van een volkse moeder met een aanhankelijke tienerdochter en een nieuwe geliefde die vindt dat ze te zacht optreedt. Ook in OUT OF LOVE, geproduceerd in het kader van het talentontwikkeltraject De Oversteek, draait het om de liefde. Of preciezer: om de vernietigende kracht van de liefde. In schurende, repeterende scènes zien we de warmbloedige Varya en de licht ontvlambare Nik praten over kunst en over eten, hoe ze kussen, seks hebben, ruziemaken en elkaar pijn doen, het weer goed maken en elkaar nog meer pijn doen. De twee kunnen niet met en niet zonder elkaar.
(Jan Pieter Ekker)
Zaterdag 23 september 2017
(21.20-23.15)
Eén KATE & LEOPOLD
(2001)
James Mangold Geen wonder dat deze film werd uitgebracht op Valentijnsdag. Hij is romantisch en suikerzoet met een universeel 'liefde overwint alles'-thema. Hoewel sommige mensen twijfelden aan de houdbaarheidsdatum van Meg Ryans guitigheid, was iedereen het er over eens dat met Hugh Jackman een nieuwe 'leading man' was opgestaan. Helaas heeft de door Ryan gespeelde gestresste zakenvrouw dat nog niet door als de adellijke gentleman plotseling uit het verleden opduikt. Dat is slechts een van de vele onwaarschijnlijkheden in de film maar ze worden allemaal bedekt met de mantel der liefde. Na dit luchtige uitstapje ging regisseur James Mangold (HEAVY, COPLAND) toch terug naar het serieuzere werk van zijn eerdere films.
(Romy van Krieken)
Vrijdag 22 september 2017
(23.25-01.50)
Eén CONTACT
(1997)
Robert Zemeckis Deze voor Hollywoodbegrippen opvallend cerebrale verfilming van de populair-wetenschappelijke bestseller van Carl Sagan, die ooit furore maakte met de toegankelijke astrofysica uit zijn tv-serie 'Cosmos', probeert een beeld te geven van de mogelijke politieke, zakelijke en religieuze implicaties van de ontvangst van buitenaardse boodschappen. Charisma van Jodie Foster als door jeugdtrauma voortgedreven onderzoekster draagt de film. Robert Zemeckis, eerder verantwoordelijk voor de commercieel meer succesvolle BACK TO THE FUTURE sf-trilogie, gebruikt na FORREST GUMP (1994) opnieuw deels digitaal gemanipuleerde archiefbeelden (met bijvoorbeeld Bill Clinton, die zich weinig geamuseerd toonde) om zijn weinig verrassende relaas te onderstrepen.
(Bart van der Put)
Vrijdag 22 september 2017
(22.55-00.49)
NPO 2 - VPRO THE PARADISE SUITE
(2015)
Joost van Ginkel In deze rauw-poëtische mozaïekfilm kruisen de levens van zes migranten elkaar in Amsterdam. Een Bulgaars meisje met modelambities loopt in de val van een seksclub waar ook een illegale Afrikaanse rozenplukker naartoe is gedreven. Een Servische oorlogsmisdadiger wil een nieuw zakenleven opbouwen, gadegeslagen door een Bosnische vrouw die het verleden niet kan vergeten. Intussen weet een Zweedse musicus niet hoe hij contact moet maken met zijn geniale, maar ook eenzame zoontje. Zorgvuldig gecomponeerd, confronterend maar ook met sprankjes hoop. Actueel, en tegelijk verwijzend naar meer tijdloze thema's, hoop, wreedheid en verlangen naar liefde tot elkaar veroordeeld zijn. Wereldpremière in Toronto, Nederlandse Oscarinzending.
(Remke de Lange)
Vrijdag 22 september 2017
(21.15-23.05)
Canvas THE WHISTLEBLOWER
(2010)
Larysa Kondracki Ze werden naar Bosnië gestuurd om onschuldigen te beschermen, maar onder de vlag van de Verenigde Naties hadden vredessoldaten maling aan morele grenzen. De rechtschapen Amerikaanse agente Kathryn Bolkovac, als blauwhelm gestationeerd in Sarajevo, nam het op tegen Bosnische pooiers, hun internationale helpers en tegen haar superieuren, die bang waren dat de VN na een schandaal globale financiering zou verliezen. Net als geestverwanten Vanessa Redgrave en David Strathairn is ook de gevoelige Rachel Weisz al vaker opgetreden als strijder tegen morele misstanden. Op andere fronten laat regisseur Larysa Kondracki evenmin misverstanden bestaan, maar haar verfilming van ware gebeurtenissen is spannend en soms aangrijpend.
(Eric Koch)

2016-2017 Copyleft - Paul Verheijen / Nijmegen
Pagina-id=films op tv