Paul Verheijen
Wijzer door
kunst en religie
Films op TV Vadertaal Bachs grote passie Late zomer Het Evangelie
volgens Pasolini

Op deze pagina vindt u een selectie van 50 bioscoopfilms en -documentaires die op de aangegeven datum vertoond worden, c.q. werden door de NPO en de Vlaamse zenders Eén of Canvas. De selectie staat in omgekeerde chronologie. De korte besprekingen zijn afkomstig van ofwel
- het Filmjaarboek van het betreffende jaar (Stichting Filmuitgaven, Amsterdam) (met auteursvermelding of 'niet gezien')
- de vijfde editie (1992) van de Speelfim Encyclopedie (Film Data, Marmande, France)
- de VPRO-gids
De affiches zijn gekopieerd van de Internet Movie Data Base. Wijzigingen in zenderprogrammering voorbehouden.
Affiche Datum
(tijdstip)
Zender Titel
(jaar)
Regie Korte bespreking
Vrijdag 23 juni 2017
(23.50-01.20)
Eén LES AVENTURES DE RABBI JACOB
(1973)
Gérard Oury Een anti-semitische en conservatieve zakenman is bij toeval getuige van een mislukte aanslag op een jonge Arabische revolutionair. Om aan hun achtervolgers te ontkomen moeten ze zich uitgeven voor een Newyorkse rabbijn en zijn metgezel. De komedie weet de politieke hangijzers en allerhande vooroordelen op de korrel te nemen zonder ooit echt een harde satire te worden. Gérard Oury en Louis de Funès kunnen de verleiding niet weerstaan om ieder klein scènetje uit te bouwen tot een grote grap, waardoor het netto resultaat nogal uitputtend is, maar boven het gemiddelde.
(Speelfilm Encyclopedie)
Vrijdag 23 juni 2017
(23.25-00.46)
NPO 2 - VPRO BIKUR HA-TIZMORET
(2007)
Eran Kolirin Zachtmoedige, melancholieke film over de moeizame relatie tussen Israël en de Arabische wereld. Dat kan dus. Het Ceremonieel Orkest van een Egyptisch politiedepartement strandt in een stoffige verzameling beton middenin de Israëlische woestijn. Uiteindelijk weten de in pastelblauw uitgedoste orkestleden zich echter prima te vermaken tijdens de nacht die ze hier noodgedwongen doorbrengen. De film was de beoogde Israëlische Oscar-inzending voor beste buitenlandse film, maar werd afgekeurd omdat er te veel Engels in gesproken wordt - hoe gebroken Engels dat ook is. Uiteindelijk komt de overbrugging van cultuurverschillen in de film echter niet tot stand door taal, maar in muziek en vooral in dat wat eenvoudigweg niet uitgesproken kan worden.
(Joost Broeren)
Vrijdag 23 juni 2017
(21.50-23.50)
NPO 3 - VPRO HER
(2013)
Spike Jonze Regisseur Spike Jonze werd alom geprezen (en onder meer met een Oscar en Golden Globe bekroond) voor zijn scenario over een eenzame tekstschrijver van liefdesbrieven die plots een eigen grote liefde beleeft, namelijk met de operating system-stem van zijn mobiel. Stem 'Samantha' laat de sombere Theo gewoonweg opbloeien. Intrigerend, volkomen geloofwaardig uitgewerkt liefdesdrama speelt zich af in een koel ogende, pastelgetinte grote stad (de opnamen vonden deels plaats in Shanghai) waarin modern menselijk contact en fysieke interactie niet hetzelfde zijn. De besnorde Joaquin Phoenix speelt een zachtmoediger man dan we meestal van hem zien; over de vraag of Scarlett Johansson voor haar stemrol genomineerd mocht worden, ontstond binnen de Academy enige discussie.
(Remke de Lange)
Vrijdag 23 juni 2017
(21.15-22.55)
Canvas THE GRADUATE
(1967)
Mike Nichols De Oscar voor de beste Regisseur van 1967 ging naar regisseur Mike Nichols voor deze mijlpaal in de filmgeschiedenis. De net afgestudeerde Dustin Hoffman (in zijn eerste grote filmrol) onderhoudt betrekkingen met zowel Katherine Ross als haar verleidelijke moeder (Anne Bancroft), wat leidt tot onvoorziene complicaties. Bijzonder mooie muziek - beter hoor je zelden of nooit - van Simon en Garfunkel.
(Speelfilm Encyclopedie)
Donderdag 22 juni 2017
(22.05-00.00)
NPO 3 - VPRO SENNA
(2010)
Asif Kapadia Documentaire over het spannende leven en de tragische dood van de legendarische Braziliaanse Formule 1-coureur Ayrton Senna (1960-1993). Al vanaf zijn eerste seizoen in de Formule 1 maakte hij indruk, onder andere met zijn podiumplaats in de Grote Prijs van Monaco. Toen al werd de basis gelegd van zijn rivaliteit met de Franse wereldkampioen Alain Prost. Senna werd drie keer wereldkampioen en won 41 wedstrijden, waaronder zes keer in Monaco. Op het hoogtepunt van zijn carrière was hij een superster die de wereld van de Formule 1 ver oversteeg. In eigen land was hij een soort halfgod. Ayrton Senna kwam om het leven bij een crash in de Grote Prijs van San Marino op 1 mei 1994, die rechtstreeks werd gevolgd door 300 miljoen televisiekijkers. Hij wordt nog altijd beschouwd als een van de beste Formule 1-rijders ooit.
(VPRO-gids #24 2017)
Dinsdag 20 juni 2017
(22.55-00.05)
NPO 2 - VPRO STRANGER THAN PARADISE
(2016)
Guido Hendrikx Confronterend politiek essay waarin aan acteur (Valentijn Dhaenens) in een Zuid-Italiaans opvangcentrum een klaslokaal vol migranten een spoedcursus asielproblematiek geeft. Eerst krijgen de nieuwkomers het rechtse verhaal voorgeschoteld, met wat ze ons kosten, dan het linkse, waarin ze tot slachtoffers worden gereduceerd. In het derde deel worden hun individuele verhalen getoetst aan de bestaande Nederlandse toelatingsregels. Wie niet voldoet, moet het lokaal verlaten. Dat levert geen nieuwe inzichten op, maar de technocratische toon maakt wel de machtsverhoudingen en onmenselijkheid van het Europese migratiedebat voelbaar.
(VPRO-gids #24 2017)
Maandag 19 juni 2017
(20.00-22.00)
herhaling
Dinsdag 20 juni 2017
(09.45-11.40)
NPO 2 - KRO-NCRV DE KINDEREN VAN JUF KIET
(2016)
Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch Een jaar lang volgden regisseurs Petra en Peter Lataster juf Kiet en haar klas met kinderen uit alle windstreken. Kiet is een lerares die je ieder kind toewenst. Ze leert haar kinderen Nederlands lezen en schrijven, maar vooral ook hoe je met elkaar omgaat en samen problemen oplost.
(VPRO-gids #24 2017)
Zondag 18 juni 2017
(15.30-16.50)
NPO 3 - AVROTROS MIJN VADER IS EEN DETECTIVE:THE BATTLE
(2012)
Will Wissink Derde film in een reeks rond een Amsterdamse speurneus die professioneel de meeste kans op succes heeft als hij zijn net wat slimmere zoon Sam bij detectivezaken betrekt. Dit keer doen Sam, zijn vrienden en stiefzus Mara met hun band mee aan een talentenshow. Ondertussen zorgt een ontsnapte wraakzuchtige crimineel voor trammelant. Goedgemutste jeugdfilm van het makersduo Will Wissink en Zebi Damen heeft weinig artistieke pretenties en houdt liever vast aan een woensdagmiddag-tussen-de-schuifdeuren-gevoel. Dat levert voor sommige jonge kijkers, die in Marty de jonge zanger Jeronimo van Ballegoijen herkennen, voldoende spanning op.
(Remke de Lange)
Zondag 18 juni 2017
(09.00-10.25)
NPO 3 - VPRO MIJN OPA DE BANKROVER
(2011)
Ineke Houtman Opa vindt er geen zak aan, leven zonder oma. Terwijl de nieuwe weduwnaar (Michiel Romeyn met cowboylaarzen, sikje en dikke Cadillac) zich terugtrekt in herinneringen aan zijn muzikale verleden, wil zijn kleindochter Grace juist meer weten over de geschiedenis: ze is het enige donkere lid van een uitgebreide witharige familie. Familiegeheimen, rouwverwerking en volwassenwording vloeien samen in deze bewerking van Sjoerd Kuypers kinderboek Mooi leven. Het hoogtepunt in deze opgewekte jeugdfilm, waarin een meisje verandert van kind in tiener, is een wat onhandige bankoverval die Grace en haar opa samen plegen. Ze willen nu eenmaal van grauw Nederland naar kleurrijk Suriname.
(Remke de Lange)
Zaterdag 17 juni 2017
(00.00-01.45)
NPO 2 - NTR DHEEPAN
(2015)
Jacques Audiard Jacques Audiard won met Dheepan de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. Eerder maakt hij Un Prophète (2009) en De Rouille et d'Os (2012), eveneens aangrijpende, confronterende maatschappijkritische drama's waarin hij de overlevingskansen van de mens onderzoekt in moeilijke omstandigheden. Dheepan is van de drie niet zijn beste, maar nog steeds een goede film. Drie vluchtelingen uit Sri Lanka zijn aan elkaar verbonden door een leugen: man, vrouw en kind vormen een nepgezin op basis van papieren van overledenen. Een verstandshuwelijk dat het moet zien te redden in een criminele buitenwijk van Parijs. Veel weet de kijker niet over de achtergrond van deze mensen, maar des te meer leef je mee met hun toenadering naar elkaar.
(Karen Kroese)
Zaterdag 17 juni 2017
(23.10-01.50)
NPO 3 - VPRO CLOUD ATLAS
(2012)
Tom Tykwer, Andy en Lana Wachowski Het boek van David Mitchell zou onverfilmbaar zijn. Toen Cloud Atlas toch was verfilmd, waren de meningen sterk verdeeld. De verhaallijn in deze dure onafhankelijke film (108 miljoen dollar) is meer dan in het boek verknipt: de film blijft net lang genoeg hangen bij de zes periodes en vertellers om het verhaal te kunnen volgen. Taalgebruik en filmstijl veranderen mee. Acteurs spelen tot wel zes rollen. 'Hogere algebra' volgens de drie regisseurs. 'Een filmtrailer die bijna drie uur duurt', volgens de Volkskrant, terwijl NRC Handelsblad spreekt over 'een plezierige mindfuck'. Troostrijk ook: liefde verbindt alles, over de grenzen van tijd en materie heen.
(Karen Kroese)
Zaterdag 17 juni 2017
(22.25-00.15)
Canvas WE NEED TO TALK ABOUT KEVIN
(2011)
Lynne Ramsay Deze adaptatie van Lionel Shrivers gelijknamige roman begint in media res nadat, zo leert de kijker later, op een Amerikaanse middelbare school een van de leerlingen een verwoestende serie moorden heeft gepleegd. De film schetst vervolgens vanuit het perspectief van zijn moeder Eva (Tilda Swinton) via flashbacks en flashforwards hoe het leven in het gezin verliep sinds de jongen geboren werd. Waar ging het mis? Of ging het ergens wel mis? Is Kevin niet gewoon gestoord? De film vermijdt gemakkelijke antwoorden. Kevin is steeds minder zoon en Eva wordt steeds minder moeder. Het begin van die kluwen van conflicten en weerstanden is niet meer te achterhalen.
(Ronald Rovers)
Zaterdag 17 juni 2017
(21.15-23.00)
Eén BILLY ELLIOT
(2000)
Stephen Daldry Debuut van Stephen Daldry is innemende feelgoodmovie waarin de elfjarige Billy moet kiezen tussen zijn ontluikende passie voor ballet en loyaliteit aan zijn familie. Tegen de achtergrond van de Britse mijnwerkersstakingen in de jaren tachtig ontwikkelt zich een mild drama waarin Billy de weerstand uit zijn omgeving langzaam maar zeker overwint. Sterkste troef van de film is de uitgekiende choreografie die de ontwapenende Jamie Bell laat dansen en tappen op verpauperde binnenplaatsjes, daken van schuurtjes en ijzeren golfplaten. Daarbij geholpen door een uitstekende soundtrack met een hoofdrol voor 'A town called malice' van The Jam. In Engeland bekroond met BAFTA's voor beste Britse film en beste hoofdrolspeler (Bell).
(Arthur Kleintjens)
Zaterdag 17 juni 2017
(15.30-17.20)
Eén SUDDENLY, LAST SUMMER
(1959)
Joseph L. Mankiewicz Een fascinerend, hoewel praterig Tennessee Williams-verhaal over Katharine Hepburn als rijke matrone uit het Zuiden en Montgomery Clift als chirurg. Groots acteerwerk.
(Speelfilm Encyclopedie)
Zaterdag 17 juni 2017
(15.30-16.55)
NPO 3 - AVROTROS FÜNF FREUNDE
(2012)
Mike Marzuk Jeugdfilm naar het boek van Enid Blyton. Een paar schurken willen de revolutionaire formule voor het opwekken van alternatieve energie stelen van de vader van George. De vijf vrienden moeten nu zeer snel handelen, want de vader zit op een klein rotsachtig eiland voor de kust en de oplichters zijn al vrij dicht bij hem.
(VPRO-gids #24 2017)
Zaterdag 17 juni 2017
(09.00-10.25)
NPO 3 - AVROTROS VORSTADTKROKODILE 2
(2010)
Christian Ditter Terwijl Hannes en Maria druk zijn met hun verkering, hebben de ouders van Olli en Maria heel andere problemen. De plaatselijke fabriek gaat failliet en het lijkt erop dat ze voor werk moeten verhuizen naar een andere stad. Omdat dit ook het einde zou betekenen van de Krokodillenbende zetten de leden alles op alles om de fabriek open te houden. Ze komen erachter dat de fabriek gesaboteerd is, maar zijn ze nog op tijd om sluiting te voorkomen?
(VPRO-gids #24 2017)
Vrijdag 16 juni 2017
(23.30-01.15)
Eén DIRTY ROTTEN SCOUNDRELS
(1988)
Frank Oz Een beroepszwendelaar die vrouwen met groot elan het vel over de oren haalt, krijgt te maken met stevige concurrentie in de persoon van Steve Martin. Uiteindelijk besluiten zij het tegen elkaar op te nemen om te kijken wie Glenne Headly het eerst kan duperen. Een buitengewoon plezierige, maar onbetekenende komedie, een remake van Bedtime Story uit 1964, en opgenomen op mooie Rivièralokaties.
(Speelfim Encyclopedie)
Vrijdag 16 juni 2017
(23.30-01.05)
NPO 2 - VPRO JEUNE ET JOLIE
(2013)
François Ozon Rauw portret volgt de losgeslagen, zeventienjarige Isabelle gedurende vier seizoenen, die er na een ogenschijnlijk zorgeloze zomervakantie een dubbelleven als callgirl op nahoudt. Coming-of-age drama van de veelzijdige cineast François Ozon, die ditmaal voor een ongepolijste, documentaire stijl koos, wat in contrast staat met veel van zijn vorige films (Potiche, 8 Femmes), waarin hij met zijn passie voor kitsch dweepte door zijn zorgvuldig gestileerde beelden juist kunstmatigheid te laten uitstralen. De grootste kracht van Jeune et jolie schuilt echter in het feit dat Ozon zijn hoofdpersonage niet probeert te verklaren, maar zonder te moraliseren slechts een beeld schetst van de verwarring en twijfels die adolescentie met zich meebrengt.
(Yosha Margherita)
Vrijdag 16 juni 2017
(21.50-00.05)
NPO 3 - BNN THE PLACE BEYOND THE PINES
(2012)
Derek Cianfrance Tweede speelfilm van de veelbelovende Derek Cianfrance (Blue Valentine) portretteert een charismatische motorstuntman (Ryan Gosling), die voor een rondreizend circus werkt totdat hij van een ex-geliefde (Eva Mendes) te horen krijgt dat hij een zoontje heeft. Hij besluit deel van diens leven uit te willen maken en begeeft zich op het criminele pad om hem financieel te kunnen ondersteunen. Een gewelddadige confrontatie met een idealistische politieagent, verandert zijn leven, en dat van zijn zoon, echter voorgoed. Cianfrance bewijst een breed scala aan stijlen te beheersen. Zijn ongepolijste misdaaddrama is zowel spannend als romantisch, en tegelijkertijd ook tragisch en melancholisch. Hetzelfde geldt voor Gosling alias 'King of cool' die weergaloos is als de ruige, maar ook kwetsbare anti-held.
(Yosha Margherita)
Vrijdag 16 juni 2017
(21.15-23.15)
Canvas RELATOS SALVAJES
(2014)
Damián Szifron Argentijnse, zwarte komedie bestaat uit zes korte verhalen die slechts thematisch met elkaar verbonden zijn. Speelfilmdebutant Damián Szifron schreef en regisseerde een reeks absurdistische, filmische vertellingen waarin gewone, beschaafde mensen extreem vernederd worden, het kookpunt bereiken en in staat blijken te zijn tot gewelddadige, destructieve wraakacties. Hoewel de film een opeenstapeling is van gruwelijke, gewelddadige scènes, weet Szifron door zijn venijnige humor en hilarische context de toon vermakelijk en licht te houden. Relatos Salvajes werd geproduceerd door de Spaanse broers Pedro en Agustin Almodóvar, maar ademt een authentieke, Argentijnse sfeer uit. Tevens werpt Szifron een verontrustende blik op de corruptie, economische chaos en sociale misstanden van zijn vaderland.
(Yosha Margherita)
Maandag 12 juni 2017
(20.25-22.00)
herhaling
Dinsdag 13 juni 2013
(10.00-11.35)
NPO 2 - EO LIFE, ANIMATED
(2016)
Roger Ross Williams Portret van de autistische Owen Suskind, met wie als klein jochie geen enkele communicatie mogelijk was. Totdat zijn vader ontdekte dat zijn zoon alle animatiefilms van Disney uit z'n hoofd kende, en zo toch contact wist te leggen. De film volgt de inmiddels jongvolwassen Owen, die op het punt staat zijn tehuis te verlaten om begeleid te gaan wonen. Eerlijk (problemen worden niet ontkend) en tegelijk inspirerend portret van autisme, vol fraaie animatiesequenties die laten zien hoe eenzaam en onbegrepen mensen met autisme zich vaak voelen. In 2017 genomineerd voor een Oscar voor Beste Documentaire.
(VPRO-gids #13 2017)
Zondag 11 juni 2017
(22.00-00.00)
Canvas ZERO DAYS
(2016)
Alex Gibney Documentaire waarin Alex Gibney op zoek gaat naar de hackers die enkele jaren geleden malware verspreidden die bekendstaat als Stuxnet. Een virus zo krachtig dat geen computer ertegen bestand bleek. Hij komt een cyberoorlog op het spoor die ontketend blijkt te zijn door Amerikaanse en Israëlische geheime diensten met als doel het nucleaire programma van Iran te saboteren. Stuxnet werd zo zwaar geheimgehouden dat tot op de dag van vandaag geen enkele vertegenwoordiger van de Amerikaanse of Israëlische overheid zijn betrokkenheid publiekelijk heeft toegegeven.
(VPRO-gids #23 2017)
Zondag 11 juni 2017
(15.30-17.15)
NPO 3 - KRO-NCRV PIETJE BELL 2 - DE JACHT OP DE TSARENKROON
(2003)
Maria Peters Deel twee van de verfilmde avonturen van de bekende Rotterdamse kwajongen, hoofdpersoon uit een reeks boeken van schrijver Chris van Abkoude. Het scenario werd dit keer niet op een verhaal uit een van de boeken gebaseerd. De pers is zeer verdeeld, sommigen vinden het na twee delen meer dan genoeg geweest, anderen zijn weer zeer te spreken over de 'beheerste nonchalance' en het minder 'hysterische' tempo van deze film. Het succes in de bioscoop is ondubbelzinnig: in een recordtijd van zeven dagen werd de film tot Gouden Film (100.000 bezoekers) uitgeroepen en nog eens anderhalve week later werd dat een Platina Film (200.000 bezoekers).
(Annelotte Verhaagen)
Zondag 11 juni 2017
(09.00-10.25)
NPO 3 - VPRO LOENATIK, TE GEK!
(2014)
Johan Timmers Twaalf jaar na Loenatik - de Moevie zijn de bewoners van kliniek Zonnedael teruggeplaatst in de maatschappij. De Majoor is bladblazer bij de plantsoenendienst, Bep Brul vrolijkt speeddate-avonden op en Fats grapt erop los als stand-upcomedian. Als hun vroegere zuster Ten Hoeven wordt ontvoerd, mobiliseert de Majoor zijn troepen om haar op te sporen. Met Johan Timmers als regisseur is ook deze familiefilm weer een alleraardigst avontuur voor jong en oud geworden. Het verhaal is net iets te dun om de spanningsboog een speelfilm lang strak te houden. Maar de kleurrijke personages, de speelse dialogen en de slapstickactie zorgen voor prettig gestoord plezier.
(Eric Koch)
Zaterdag 10 juni 2017
(00.00-01.46)
NPO 2 - VPRO 4 LUNI, 3 SAPTAMINI SI 2 ZILE
(2007)
Cristian Mungiu 4 Maanden, 3 Weken en 2 Dagen won de Gouden Palm in Cannes en de European Film Award voor beste film en regie. De Roemeense regisseur Cristian Mungiu maakte, net als land- en generatiegenoten Corneliu Porumboiu en Cristi Puiu, een kleine film, met een kleine cast, over gewone mensen en een drama dat je uit het leven gegrepen mag noemen. De gelauwerde film beslaat een dag uit het leven van twee vriendinnen, van wie de ene een illegale abortus moet ondergaan. De ander helpt haar en wordt ongewild meegesleurd door de consequenties van deze keuze. In lange, door een schijnbaar onbewogen camera gadegeslagen scènes, zien we de kracht en de kwetsbaarheid van hun vriendschap.
(Bas Blokker)
Zaterdag 10 juni 2017
(23.50-02.05)
NPO 3 - VPRO ON THE ROAD
(2012)
Walter Salles Jack Kerouac-verfilming van Walter Salles ging in première op het filmfestival van Cannes, waar de film lauw werd ontvangen door de pers. Sam Riley speelt de schrijver Sal Paradise, die op zoek naar inspiratie wordt meegesleept door vrije geest Dean Moriarty. Met diens vriendin Marylou (Kristen Stewart) gaan ze de weg op om de beroemde reis dwars door de VS te maken. Veel jazz en poëzie moest zorgen voor een authentiek aandoende beatniksfeer. Twilight-ster Stewart zag uit liefde voor het boek af van haar normale gage.
(André Nientied)
Zaterdag 10 juni 2017
(22.10-00.10)
Canvas JODAEIYE NADER AZ SIMIN
(2011)
Asghar Farhadi De scheiding van Nader en Simin is aanleiding voor een langzaam escalerende klassenstrijd in hedendaags Teheran in deze Gouden Beer-winnaar. Nader neemt na het vertrek van Simin een werkster in dienst om hem te helpen met de zorg voor zijn tienerdochter en dementerende vader, maar komt in de problemen als blijkt dat zij geen toestemming van haar werkloze en in zijn trots gekrenkte man heeft. Maar Asghar Farhadi is er niet in geïnteresseerd om 'goed' tegenover 'slecht' te zetten en een oordeel te vellen. Net als zijn eerdere werk biedt de rijke, complexe film een inkijkje in de middenklasse van hedendaags Iran, eerlijk getoond zonder opsmuk of vals sentiment.
(Joost Broeren)
Zaterdag 10 juni 2017
(21.15-23.30)
Eén CAST AWAY
(2000)
Robert Zemeckis In dit hedendaagse Robinson Crusoë-verhaal krijgt het begrip 'product placement' een totaal nieuwe dimensie. Een efficiënte workaholic van koeriersbedrijf FedEx (Tom Hanks) vliegt voor oudjaar naar huis. Het vliegtuig stort op spectaculaire wijze in zee en hij spoelt met een lading (bruikbare) pakketjes aan op een onbewoond eiland. Daar zal hij vier zware jaren ploeterend doorbrengen en uiteindelijk als een beter mens terugkeren. Hanks viel 25 kilo af, waarvoor de opnames op Monoriki (Fuji) werden stilgelegd. Intussen filmde Robert Zemeckis met dezelfde crew What lies beneath. Hanks kreeg voor larmoyante rol een Golden Globe en werd genomineerd voor een Oscar.
(Ilona van Genderen Stort)
Zaterdag 10 juni 2017
(15.35-17.20)
NPO 3 - KRO-NCRV PIETJE BELL
(2002)
Maria Peters Maria Peters' tweede verfilming van werk van de schrijver Chr. van Abkoude, na het megasucces Kruimeltje (1999). Het verhaal van het Rotterdamse schoenmakerszoontje met zijn schelmenstreken (gespeeld door Quinten Schram, de zoon van regisseur en producent Dave Schram) werd samengesteld uit elementen uit verschillende Pietje Bell-boeken. Enkele critici mopperden dat de film te lang en te zoet was, al werden de hoofdrolspelertjes en bijrollen als die van Arjan Ederveen en Marjan Luif gewaardeerd. Het publiek had maling aan eventuele kritiek en kwam massaal kijken. Een week na de première had de film al een Gouden Film verdiend en hij bereikte na vier weken de Platina Film-status.
(Annelotte Verhaagen)
Zaterdag 10 juni 2017
(09.00-10.30)
NPO 3 - AVTROTROS VORSTADTKROKODILE
(2009)
Christian Ditter Deze verfilming van een in Duitsland populair jeugdboek van Max von der Grün uit 1976 steekt de klassieke belhamelformule in een eigentijds jasje. Een aantal jongens en een meisje van een jaar of tien vormen de Krokodillenbende. Wie lid wil worden moet iets stoers doen. Dat lijkt niet weggelegd voor de aan zijn rolstoel gekluisterde Kai - debuut van punkrockdrummer Fabian Halbig. Tot hij zich bij het oplossen van een serie diefstallen ruimschoots weet te bewijzen. Gesitueerd in een arbeiderswijk in een Duits industriegebied, voorzien van een vleugje engagement en duidelijke boodschappen, niet vrij van clichés en karikaturen, maar levendig en spannend genoeg voor de publieksprijs en de kinderjuryprijs Cinekid 2009. In Duitsland volgde direct deel 2.
(Leo Bankersen)
Vrijdag 9 juni 2017
(23.50-01.30)
Eén WAITRESS
(2007)
Adrienne Shelly Waitress, de laatste film van actrice / regisseur Adrienne Shelly, was nauwelijks voltooid toen ze in haar kantoortje in New York werd vermoord door een boze bouwvakker over wiens lawaai ze zich had beklaagd. De dromerige, licht-absurde sfeer in Waitress is een bizar contrast met haar gewelddadige dood. Er komt wel geweld in voor, van een echtgenoot tegen diens vrouw, maar de vrouw is de sterkste in deze film. Niet alleen omdat ze een bijna magische aanleg voor het bakken van taarten heeft, maar vooral omdat ze een innerlijke goedheid bezit die haar verbindt met alle tobberige personages in het dorpje waar ze werkt. De stralende film kreeg alleen een Nederlandse release door de vasthoudendheid van bioscoop Het Ketelhuis, die van de distibuteur voor eigen risico een kopie mocht laten ondertitelen en vertonen.
(Bas Blokker)
Vrijdag 9 juni 2017
(23.40-02.10)
NPO 3 - VARA ZERO DARK THIRTY
(2012)
Kathryn Bigelow De tweede samenwerking tussen scenarist Mark Boal en regisseur Kathryn Bigelow na Oscarwinnaar The Hurt Locker is een gedetailleerde en meeslepende thriller over de jacht op Osama bin Laden. CIA-agente Jessica Chastain bijt zich ondanks verzet binnen de organisatie en persoonlijke tegenslag vast in de zoektocht en weet uiteindelijk de naald in de hooiberg te vinden. Ondanks de bekende afloop houdt de film de aandacht voortdurend vast en toont de ongekende complexiteit en mogelijkheden van moderne informatietechnologieën. Bigelow laat daarnaast zien dat de operatie gepaard ging met gruwelijke martelpraktijken, een standpunt dat haar zware kritiek van de echte CIA opleverde.
(Mike Lebbing)
Vrijdag 9 juni 2017
(22.55-00.20)
NPO 2 - VPRO BEASTS OF THE SOUTHERN WILD
(2012)
Benh Zeitlin Magisch-realistisch sprookje portretteert een zesjarige meisje (fenomenale rol van debutante Quvenzhané Wallis) dat samen met haar verslaafde vader in het moerasachtige gebied aan de Zuidkust van Louisiana leeft. Alcoholisme, verval, het ontbreken van structuur en de constante dreiging van stijgend water domineren het dagelijks leven. Een zware storm dwingt haar afscheid te nemen van haar kleine, vertrouwde wereld. Visueel overdonderend speelfilmdebuut van Benh Zeitlin, die de orkaan Katrina die in 2005 over New Orleans raasde als uitgangspunt koos. Op originele en fantasievolle wijze geeft hij zijn visie op alternatieve levensvormen en verloren tradities weer. Veelvuldig bekroond, onder meer met de FIPRESCI-prijs en Gouden Camera in Cannes en de Grand Jury-prijs op Sundance, en genomineerd voor vier Oscars.
(Yosha Margherita)
Vrijdag 9 juni 2017
(21.15-23.15)
Canvas DEAD MAN WALKING
(1995)
Tim Robbins Genuanceerde film is aanklacht tegen het doden van mensen (hetzij door moord, hetzij door de doodstraf) en tevens indringende studie naar vergeving. Qua thematiek grotendeels vergelijkbaar met Krotki film o zabijaniu / A short film about killing (Krzysztof Kieslowski, 1988). Scenario is gebaseerd op boek van zuster Helen Prejean (Susan Sarandon), die death row(-klant Poncelet (Sean Penn) bijstond, ondanks diens racisme, cynisme en schuld aan moord. De cast is tot in de kleinste rollen uitstekend. In Berlijn waren er Zilveren Beren voor Penn en Sarandon. De laatste kreeg voor haar rol tevens een Oscar. Rijke soundtrack bevat onder meer duet van Nusrat Fateh Ali Khan en Eddie Vedder.
(Arthur Kleintjens)
Woensdag 7 juni 2017
(22.30-23.30)
NPO 3 - VPRO BUGS
(2016)
Andreas Johnsen Documentaire over insecten als bron van voeding; lekker, goed voor het milieu en gezond!
(VPRO-gids #18 2017)
Maandag 5 juni 2017
(15.30-16.50)
NPO 3 - AVROTROS HANNI & NANNI 3
(2013)
Dagmar Seume Derde in de rij van Enid Blyton-verfilmingen werd beschouwd als de beste van de drie, maar de lat lag dan ook niet zo hoog. Deze 'vlotte film voor jonge tieners' draait vooral om verliefdheid en eerste zoenen, tegen de achtergrond van een opvoering van Romeo en Julia. 'De regisseur en scriptschrijver maken zich er wel heel makkelijk vanaf. Het blijft allemaal superbraaf en door de rare accentjes voelt het toch ook wat oubollig aan', vond Filmpjekijken. Ook De Telegraaf ergerde zich aan de Nederlandse nasynchronisatie 'met een keur van tenenkrommende accenten. Dat stoort, temeer omdat De Dolle Tweeling 3 minder vet is aangezet dan z'n twee voorgangers.'
(niet gezien)
Zondag 4 juni 2017
(22.15-23.45)
Canvas LIFE, ANIMATED
(2016)
Roger Ross Williams Portret van de autistische Owen Suskind, met wie als klein jochie geen enkele communicatie mogelijk was. Totdat zijn vader ontdekte dat zijn zoon alle animatiefilms van Disney uit z'n hoofd kende, en zo toch contact wist te leggen. De film volgt de inmiddels jongvolwassen Owen, die op het punt staat zijn tehuis te verlaten om begeleid te gaan wonen. Eerlijk (problemen worden niet ontkend) en tegelijk inspirerend portret van autisme, vol fraaie animatiesequenties die laten zien hoe eenzaam en onbegrepen mensen met autisme zich vaak voelen. In 2017 genomineerd voor een Oscar voor Beste Documentaire.
(VPRO-gids #13 2017)
Zondag 4 juni 2017
(15.30-16.55)
NPO 3 - AVTROTROS HANNI & NANNI 2
(2012)
Julia von Heinz Vervolg op Hanni & Nanni (2010), naar de populaire jeugdboekenserie van Enid Blyton, De dolle tweeling, die al meer dan zeventig jaar oud is. Hanni & Nanni had weinig meer te maken met de originele boeken. Ook het vervolg is een gemoderniseerde variant op kattenkwaad in het internaat, waar de tweelingzusjes Hanni en Nanni kennis maken met drie nieuwe leerlingen, en een knappe neef van het plaatsvervangende schoolhoofd. De pers zag vooral een berg van clichés, slecht uitgewerkte, stereotype personages, kolderieke onzin en flauwe nietszeggende subplotjes.
(niet gezien)
Zondag 4 juni 2017
(09.00-10.20)
NPO 3 - NTR HET LEVEN VOLGENS NINO
(2014)
Simone van Dusseldorp Een film over rouwverwerking die niet sentimenteel is, maar actie en humor heeft zonder de zwaarte uit de weg te gaan, dat sprak de ervaren jeugdfilmregisseur Simone van Dusseldorp aan in het scenario van Urszula Antoniak, zelf ook regisseur. Wanneer de moeder van de 8-jarige Nino plotseling verongelukt, dreigt het gezin uit elkaar te vallen. Nino zelf doet alleen waar hij zin in heeft en gaat niet naar school. Vader wordt depressief en Nino's grote broer sluit zich aan bij een bende stadskunstenaars. Het onwerkelijke gevoel dat de dood meebrengt wordt versterkt door de fantasierijke vondst van de sprekende dieren. Nino ontdekt dat hij met zijn konijn kan praten. Diens adviezen kan hij goed gebruiken. Openingsfilm Cinekid 2014.
(Leo Bankersen)
Zaterdag 3 juni 2017
(00.00-01.31)
NPO 2 - VPRO MANHATTAN
(1979)
Woody Allen Een wrange levensepisode van een Newyorkse komedieschrijver en zijn intellectuele vrienden; schrijnend accuraat en uiterst pijnlijk - en dus een waardige opvolger van Woody Allens Annie Hall.
(Speelfilm Encyclopedie)
Zaterdag 3 juni 2017
(21.15-23.25)
Eén CATCH ME IF YOU CAN
(2002)
Steven Spielberg Steven Spielberg zelf beschouwt de verfilming van de memoires van oplichter Frank Abagnale Jr. (Leonardi DiCaprio) als een tussendoortje: aanvankelijk was hij producent maar nam op het laatste moment de regie op zich toen Gore Verbinski (Pirates of the Caribbean) niet beschikbaar bleek. Desalniettemin is dit een heus Spielbergiaans drama waarin een dwalende zoon op zoek is naar goedkeuring van zijn vader: Junior blijkt zich zeer succesvol uit te geven voor piloot, arts en advocaat, en passant menige stewardess te versieren en ook nog eens voor miljoenen aan valse cheques te incasseren als een soort acting out voor zijn gefrustreerde en failliete vader. DiCaprio was weer als vanouds op dreef na zijn houterige acteerwerk in het als flop beschouwde Gangs of New york en Christopger Walken als Frank Senior werd terecht genomineerd voor een Oscar.
(Jeroen van Bergeijk)
Zaterdag 3 juni 2017
(23.05-01.05)
NPO 3 - NTR WOLF
(2013)
Jim Taihuttu Omdat hij het jammer vond dat zijn met lof en prijzen overladen regiedebuut Rabat een beetje een pro-integratieplatform' was geworden, wilde regisseur Jim Taihuttu met de opvolger Wolf de keerzijde van de medaille tonen. Het resultaat is een rauw-relistisch, in zwart-wit gedraaid misdaaddrama, over de kickbokser annex kruimeldief Majid die, zeer tegen de zin van zijn ouders en aan kanker stervende broer (Rabat-ster Nasrdin Dchar), carrière maakt in het criminele milieu. Wolf, die in menig recensie werd vergeleken met het Franse banlieu-misdaaddrama La Haine van Matthieu Kassovitz, ging in wereldpremière op het festival van San Sebastian, waar hij werd bekroond met de Desigual Youth Award. Op het Nederlands Film Festival won de film aansluitend drie Gouden Kalveren: regie, production design en de alom geprezen hoofdrolspeler Marwan Kenzari.
(Jan Pieter Ekker)
Zaterdag 3 juni 2017
(15.30-16.50)
NPO 3 - AVROTROS HANNI & NANNI
(2010)
Christine Hartmann Ongeveer zeshonderd boeken schreef de Britse kinderboekenschrijfster Enid Blyton, en veel daarvan worden nog altijd gelezen. Ook de zeventig jaar oude serie De dolle tweeling is nog redelijk populair. Deze Duitse verfilming - waarin de tweelingzusjes Hanni en Nanni heten - heeft vrij weinig met de originele boeken te maken; het verhaal is flink gemoderniseerd. Hoewel: het internaat waar de zusjes naartoe gestuurd worden straalt een en al oubolligheid uit, net als de onderlinge kameraadschap en rivaliteit, het brave kattenkwaad en de andere, veilige probleempjes die de plot op gang houden.
(Pauline Kleijer)
Zaterdag 3 juni 2017
(09.00-10.35)
NPO 3 - AVRROTROS BIBI & TINA - DER FILM
(2014)
Detlev Buck Het meisje Bibi is een heks die met haar beste vriendin Tina op de manege verwikkeld raakt in liefdesperikelen en schimmige zaakjes van de sluwe zakenman Hans Kakmann, die het veulen Sokrates van de eigenaar wil aftroggelen. Deze zomerse film voor meisjes vanaf een jaar of tien speelt met allerlei filmclichés, wat de film volgens de Volkskrant een karikaturale context geeft. De krant zag ook een 'hysterisch paardenmeisjesavontuur', terwijl NRC Handelsblad deze 'Duitse camp' 'maf en anachronistisch' vond. Ankie van Grunsven gaf een aanbeveling op de filmposter. Regisseur Detlev Buck won eerder op het Filmfestival Berlijn twee prijzen voor zijn misdaaddrama Knallhart.
(niet gezien)
Vrijdag 2 juni 2017
(23.55-01.34)
NPO 2 - VPRO BEFORE MIDNIGHT
(2013)
Richard Linklater Achttien jaar na hun eerste ontmoeting (Before Sunrise) en negen jaar na hun hereniging (Before Sunset) zien we wat er van liefdespaar Jesse en Céline geworden is. Regisseur Richard Linklater en hoofdrolspelers Ethan Hawke en Julie Delpy, die ook het scenario schreven, hadden geen zin in nóg een onbezorgd romantische wandeling door een Europese stad. De Griekse vakantie van het inmiddels getrouwde stel mondt dan ook uit in een onverwacht harde woordenstrijd, die na de heerlijke zwijmelsfeer van de eerste twee films behoorlijk rauw op het dak kan vallen. Maar dat de makers nog steeds van hun personages houden, is evident. De Nederlandse pers was er erg blij mee.
(Kevin Toma)
Vrijdag 2 juni 2017
(23.30-01.40)
Eén V FOR VENDETTA
(2006)
James McTeigue Deze filmbewerking van de gelijknamige Britse graphic novel van Alan Moore (1981-88) behoudt diens subversieve essentie: de held is een terrorist, die symbolische gebouwen opblaast in zijn strijd tegen een fascistische overheid, die de macht veroverde door de bevolking via de televisie met leugens bang te maken en vervolgens alle burgerlijke vrijheden beknotte. Duidelijke verwijzingen naar de Irak-oorlog, die hier het Thatcher-regime uit het origineel vervangt. Wat de één echter zag als bewijs voor de 'politieke potentie' van een bigbudget stripverfilming, was voor de ander een 'marketingtruc'. Net zo werd de film, met scenario en productie door de regisseurs van The Matrix-trilogie (1999-2003), zowel 'meeslepend, snel, overdonderend' genoemd als 'traag en alles behalve koersvast'.
(Kees Driessen)
Donderdag 1 juni 2017
(21.05-22.45)
herhaling
Vrijdag 2 juni 2017
(22.25-00.10)
NPO 3 - KRO-NCRV THAT SUGAR FILM
(2014)
Damon Gameau Documentaire in de trant van Morgan Spurlocks Super Size Me (2004), waarin regisseur / producent / schrijver Damon Gameau onderzoekt wat het effect is van (te veel) suiker op het menselijk lichaam. De soms al te speelse documentaire laat zien hoe Gameau twee maanden leeft op een dieet van veertig theelepeltjes suiker per dag (het gemiddelde in Gameaus thuisland Australië). Met desastreuze gevolgen voor zijn lever, zijn gemoed en zijn buikomvang. Let wel: al dat suiker zit niet in junkfood (zoals in Spurlocks film), maar in zogenaamd 'gezonde producten' als muesli en smoothies.
(VPRO-gids #20 2016)
Vrijdag 2 juni 2017
(21.15-23.30)
Canvas EN KONGELIG AFFAERE
(2012)
Nikolaj Arcel In achttiende-eeuws Denemarken gebruikt de arts en vrijdenker Johann Friedrich Struensee (Mads Mikkelsen) zijn invloed aan het hof om het land ingrijpende hervormingen op te leggen. Wat de Verlichting betreft loopt Denemarken internationaal ineens voorop. Voor zijn keuze om het bed te delen met de jonge koningin Caroline Mathilde, ongelukkig getrouwd met de labiele monarch Christian VII, betaalt Struensee echter een hoge prijs. Struensee mag buiten Denemarken geen grote bekende zijn, dit groots aangepakte historische drama kreeg veel lof om z'n sobere visuele schoonheid en de acteurs. De drukbezette Mikkelsen (Jagten) kreeg op het festival van Berlijn een Zilveren Beer.
(Remke de Lange)
Dinsdag 30 mei 2017
(22.55-00.05)
NPO 2 - EO BURMA STORYBOOK
(2017)
Petr Lom De Birmese dichter Maung Aung Pwint heeft een groot deel van zijn leven in de gevangenis doorgebracht. Nu Myanmar is bevrijd van vijftig jaar militaire dictatuur, overziet hij zijn leven en worstelt hij met pijnlijke herinneringen. Een poëtische, liefdevolle documentaire over een land dat zichzelf opnieuw moet uitvinden.
(VPRO-gids #21 2017)
Zondag 28 mei 2017
(22.05-23.35)
Canvas FOREVER PURE
(2016)
Maya Zinshtein De Israëlische voetbalclub Beitar Jerusalem is de meest populaire en invloedrijke club in het land; het is ook het enige team war nog nooit een moslimspeler is gecontracteerd. De documentaire Forver Pure volgt de club van nabij in het roerige seizoen 2012-2013. Na een voorspoedige reeks wedstrijden, zorgt de schatrijke Israëlisch-Russische eigenaar Arcadi Gaydamak, een man met politieke ambities en een uiterst dubieuze reputatie, voor een schok door via een geheimzinnige transfer ineens twee moslimspelers uit Tsjetsjenië aan het team toe te voegen.
(VPRO-gids #21 2017)

2016-2017 Copyleft - Paul Verheijen / Nijmegen
Pagina-id=films op tv