Paul Verheijen

AARTSENGEL GABRIËL

Gabriël, de engel die altijd in Gods nabijheid is (Lucas 1:19), komt zowel in het Eerste als Tweede Testament voor. Zijn naam betekent sterke van God.
  • In het boek Daniël brengt hij goddelijke openbaringen aan de profeet over (Daniël 8,16-26 en 9,21-27).
  • Volgens laat-joodse geschriften was hij een van de hoogste engelen.
  • In het Tweede Testament treedt hij op als aanzegger van het begin van de messiaanse tijd door de geboorte van Johannes de Doper bij Zacharias en die van Jezus bij Maria aan te kondigen (Lucas 1:11-20 en 1:26-38).
In de nieuwe tijd werd deze engel patroon van de postbeambten en krantenbestellers. Hij werd door Pius XII zelfs aangesteld tot patroon van de radio (en later van de televisie).
Zijn attributen zijn in het Oosten een kosmosbol of een scepter, in het Westen een staf of een lelietak. Vaak draagt hij een banderol met Ave Maria gratia plena dominus tecum, Wees gegroet Maria, vol van genade; de Heer is met u. Gabriëls feestdag valt op 24 maart, daags voor het feest van Maria-Boodschap.

Gabriël (Djibril) komt op drie plaatsen voor in de Koran. Volgens de islam kan alleen de aartsengel Djibril een openbaring naar de profeten brengen, aangezien dit zijn enige taak is. Hij is een van de grote vier aartsengelen en tevens de grootste en eervolste onder hen. In de Koran noemt God na zijn eigen naam direct de naam van Djibril. Daarna volgen de overige aartsengelen. De islam kent aan Djibril onvoorstelbare kracht en wijsheid toe.
2016 Paul Verheijen / Nijmegen