Paul Verheijen

MARIA ELEOUSA

Moeder van altijddurende bijstand

Deze icoon kennen we in Nederland onder de naam Maria van altijddurende bijstand. Ook komt men de naam Theotokos van de Passie tegen.
Maria wordt afgebeeld in een donkerrood gewaad met een blauwe mantel en sluier.
Aan de linkerzijde is de aartsengel Michaël te zien. Hij draagt van de arma christi de lans en spons.
Aan de rechterzijde is de aartsengel Gabriël afgebeeld met een 3-kruis en spijkers.
Maria wijst naar haar zoon. Die voorvoelt zijn lijden en wendt zich al tot zijn moeder om zich te laten troosten. Maria brengt daarom haar wang zacht en moederlijk naar het gelaat van het kind en drukt daarmee de opofferende moederliefde uit.

De afbeelding werd zeer populair gemaakt door de redemptoristen, volgelingen van Alfonso Maria di Liguori (1696-1787; feestdag 2 augustus). De gedachtenis aan de icoon wordt gevierd in de Rooms-katholieke kerk op 27 juni. De Orthodoxe Kerk viert haar feestdag op 30 april en op de zesde zondag na Pasen (Zondag van de blindgeborene).

Losse sandaal

De sandaal van Jezus zit los. Dit verwijst naar een woord van Johannes de Doper die zei dat hij niet waard was om Jezus' sandaal los te maken (Johannes 1:27).
Een andere, meer volkse uitleg is dat Maria schrikt van de boodschap van beide engelen over het komende lijden van het Kind. De schok van de schrikbeweging doet de sandaal van het voetje schieten.
2016 Paul Verheijen / Nijmegen